választások 2019

Pártja ellen indul a választáson a veterán szoci szakszervezetis Szöllősiné

Komoly meglepetést okozott a somogyi megyeszékhelyen Szöllősi Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének egykori főtitkára, az MSZP korábbi parlamenti képviselője azzal, hogy egy kaposvári civil egyesület, a Polgári Szabadság Platform jelöltjeként indul az önkormányzati választásokon. Miután most is tagja a szocialista pártnak, ráadásul megyei elnökségi és országos választmányi tag, szinte biztosan kizárás vár rá, de – ahogy fogalmazott – „ha őt egy Jobbikkal szövetkező párt kizárja, arra akár büszke is lehet”.

Szöllősiné 1989-től volt a PSz főtitkára, 1994-98 között az MSZP országgyűlési képviselője, Békés megye ötös választókerületében szerzett egyéni mandátumot. Megrögzött baloldaliként saját bevallása szerint már a Bokros-csomag miatt is súlyos vitái voltak a pártvezetéssel. Ez végül 2004-ben, Medgyessy Péter bukása után, amikor a párt testületei Gyurcsány Ferencet támogatták Kiss Péter ellenében miniszterelnöknek, kenyértöréssel végződött.

„Egy akkori helyi vezető a taggyűlésen azt mondta nekem: „pofa be”. Felálltam, és kimentem” – idézte fel most az Átlátszónak az akkori eseményeket.

Több mint egy évtizedre szakított a szocialista párttal, s csak a közelmúltban, Árok Kornél hívására tért vissza a Kaposvár környéki MSZP-alapszervezetbe.

Árok Kornél legújabb pártkarrierje hasonlóan színes történet. Számos szak- és pártszervezetet boldogított, főként a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnökeként és a Szolidaritás Mozgalom társelnökeként vált ismertté, de megjárta pl. 2014-ben a Schmuck Andor-féle Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártját, ahol rövid időre budapesti főpolgármester-jelölt is volt. Most Kaposváron csapos egy italmérésben.

Árokot a kaposvári szervezet nem fogadta tagjai közé, valószínűleg cifra politikai múltja miatt. Ám belépett egy addig tetszhalottnak látszó pártalapszervezetbe Kaposvár környékén – a kaposvári MSZP-tagok szerint alig néhány fős, névleges tagsággal. Ennek ellenére Árok Kornél már megyei alelnök is.

Az MSZP Somogy megyei próbálkozásáról egy ellenzéki összefogás érdekében nemrég írtunk: azóta kiderült, hogy minden ellenzéki párt külön indul a megyében:

MSZP-Jobbik közös lista készül a somogyi közgyűlési választásokra. Kik jutnak be a sóhivatalba?

Sok szó esik az ellenzéki összefogási tárgyalások állásáról a kisebb-nagyobb városokban. A megyei közgyűlések körül azonban nagy a csend. Talán azért, mert a bojkott lenne az egyetlen épeszű megoldás?

Árok hívására lépett be újra a városkörnyéki szervezetbe Szöllősiné, ám most innen is kifelé áll a szekérrúd: az MSZP alapszabálya szerint ugyanis, ha egy tagjuk a párttal vagy olyan szövetséggel szemben indul a választáson, amelynek az MSZP tagja, kizárással kell számolnia.

Ennek ellenére a veterán politikus állítja: nem ő változtatott az értékrendjén, hanem a szocialista párt veszíti el sorban azokat az ideológiai kapaszkodókat, amely nélkül szerinte nincs tisztességes, az emberek boldogulását szolgáló politika.

“Az utolsó csepp a pohárban számomra az a bizonyos hetedik alkotmánymódosítás volt – fogalmaz. Azt, hogy az én pártom egy olyan szervezettel szövetkezzen, amely segédkezet nyújtott a Fidesznek abban, hogy alaptörvényben rögzítsék az otthontalan, kisemmizett emberek „törvényes” üldözését, gyalázatosnak tartom. Közismert, hogy a Fidesz mellé a Jobbik is odaállt az azóta is folyamatos viták kereszttüzében álló módosítás ügyében.

Kilépni nem kívánt a pártból. Viszont egy másik, helyi, őt szintén érzékenyen érintő, ún. Deseda-ügy kapcsán került közel a Kaposváron 2010 óta működő Polgári Szabadság Platform nevű civil szervezethez. A PSzP 2013-2018 között – kettős tagsággal – a tavaly megszűnt Együtt pártot is képviselte Kaposváron.

A Deseda víztározó, Kaposvár mesterséges tava, mondhatni büszkesége, az idén tavasszal került be az országos hírfolyamba: példátlan, a száz tonnát közelítő halpusztulás sújtotta az országos hírű, közkedvelt vízisport-, kiránduló- és horgászhelyet. Főként nagytestű, planktonevő busák tetemei úsztak a víz színén. A kaposvári, Szita Károly vezette önkormányzat érdemben nem sokat segített a tavat üzemeltető horgászegyesületnek, és az akkoriban épp az összefogással bajlódó ellenzéki pártok sem fordítottak kellő figyelmet az ügyre. Legalábbis annyit nem, amennyit a magát a Deseda szerelmesének tartó Szöllősiné elvárt volna.

A PSzP viszont, amelyet amúgy különösebb indok nélkül kihagyott az együttműködésből a „hivatalos” ellenzék, a választás egyik legfontosabb témájának tekinti a Deseda ügyét. Több lakossági fórumot szerveztek, s igyekeztek minden eszközzel napirenden tartani.

Szöllősiné volt az, aki magánszemélyként, környezetkárosítás miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, mert – hasonlóan a PSzP-hez – úgy gondolta, hogy nem szabad megállni a szokásos „elöregedtek a busák” magyarázatnál. Sokkal inkább a környező mezőgazdasági kultúrák növényvédőszer- és műtrágya-szennyezése játszhat közre a halpusztulásban.

A kilencvenes években sokat szereplő, saját pártjában számos konfliktust felvállaló politikus azzal, hogy elvállalta a civil szervezet jelöltségét a tó környékét is magában foglaló körzetben, sejthetően az utolsó meccsre készül a szebb napokat látott MSZP-vel szemben. Innen valószínűleg nem lesz újabb visszaút, valaki másnak kell majd lekapcsolni a villanyt. Ha nem is Szöllősiné elvesztése sújtja majd végleg a porba a szocialistákat, nem hiányzik nekik, különösen Somogy megyében egy újabb kínos történet.

Huszka Imre

Fotó: Szöllősi Istvánné a Desdánál, forrás: Szöllősiné

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás