választások 2019

A kaposvári közgyűlésben két listás hely egyelőre betöltetlen az ellenzéki pártok vitái miatt

Kaposváron az ellenzéki fellépésre a résztvevők szerinti „teljes összefogás” korántsem volt egyértelműen igaz, és a pártok közti együttműködés sem volt zökkenőmentes. Úgy tűnik, a választás lezárultával az eddig takargatott belső viták a nyilvánosság előtt folytatódnak majd. Csütörtökön, 31-én volt a kaposvári önkormányzat alakulás utáni első, érdemi napirendet tárgyaló ülése, amelyen a kompenzációs listán öt helyet szerzett ellenzékből csupán hárman jelentek meg. Úgy tűnik, két hely sorsa tisztázatlan.

Habár jóval kisebb különbséggel, mint korábban, a Fidesz nyerte mind a tizenkét egyéni körzetet, így az ellenzéknek a kompenzációs lista öt helye jutott, melyből egyet a Szőlősgazdák (sejthetően fidesz-közeli szatellit-) szervezete vitt el, így a Kaposváriakért Egyesület gyűjtőnéven futó pártösszefogásra (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP) négy mandátum esett.

Utóbbiaknál a lista sorrendjéről kezdettől komoly viták voltak, amelyet – érthető okokból – erősen titkoltak. Nem akarták a kishitűség látszatát kelteni azzal, hogy számukra fontos a surranópálya, hiszen úgy elárulták volna, hogy nem bíznak az egyéni mandátumok megszerzésében.

Első körben arra jutottak, hogy az EP-választás eredményeit fogják alkalmazni. Az is felmerült, hogy hivatalosan beadnak egy formális listát, s ténylegesen pedig azok fognak beülni a közgyűlésbe adott esetben, akik egyéniben a legjobban teljesítettek.

Miután egyik javaslat felett sem volt konszenzus, és a leadás határideje vészesen közeledett, gordiuszi megoldásként az ernyőszervezet Kaposváriakért Egyesület elnöke, Fejes István, és a független, amúgy ingatlanvállalkozó polgármesterjelölt Horváth Ákos foglalták el a lista első két helyét azzal, hogy nem fognak beülni a közgyűlésbe.

Reméltek egy további előnyt is a lépéstől: Fejes és Horváth ketten képviselték az összefogás környékén a teljes civil társadalmat, mindenki más – beleértve a Kaposváriakért Egyesület tagságát is – valamelyik párt tagja, ill. vezetője. Ezzel is próbálták üzenni a választóknak, hogy a pártokon kívüli világ is szerepet játszik az összefogásban. A visszalépéssel persze önmagukat cáfolták meg.

A sor a DK és a Momentum jelöltjével, Molnár Péterrel és Bereczki Dáviddal folytatódott – pártjuk kiugró EP-választási szereplése okán –, majd a Jobbik jelöltje következett, Teveliné Horváth Melinda. Esetében már nincs magyarázat a sorrendiségre, miután Kaposváron az EP választáson, ha csak néhány tizeddel is, de az MSZP szerepelt jobban (6,25-6,50%), mint ahogy arra sem, hogy a 2,28%-os LMP miért került a hatodik helyre, megelőzve a szocialistákat.

Úgy tudjuk, Felder Frigyesnek (LMP) ez volt a feltétele ahhoz, hogy elvállalja a kampányfőnökséget. Végül ezt a sorrendet adták le a Helyi Választási Irodának azzal a nem nyilvános megegyezéssel, hogy Fejes István és Horváth Ákos visszaadják majd a mandátumukat, s a helyükbe lépnek majd a listáról azok, akiket közösen kijelölnek, miután erre a törvény lehetőséget ad.

A négy helyből kettő sorsa tehát így alakult: a 24-i alakuló közgyűlésen Fejes és Horváth hivatalosan is lemondtak, az őket követő DK-s Molnár Péter és a momentumos Bereczki Dávid viszont nem, így ők teljes jogú képviselők lettek.

Az előzmények többé-kevésbé ismertek voltak, ám, miután a következő, október 31-i ülésen is csupán ugyanaz a két ellenzéki jelent meg (plusz egy szőlősgazda), a helyi sajtó és a közösségi oldalak népe találgatni kezdett. Az ünnep miatt némi késéssel ugyan, de végül az érintettek egy része: Pintér Attila (MSZP), Kiss Tamás (Jobbik), Molnár Tiborné (DK) és Bereczki Dávid (Momentum) sajtóközleményben válaszoltak a KAPOS-T helyi hírblognak, amelyből a történtek nagyrészt érthetővé válnak.

Eszerint a függőben lévő két helyre először az eredeti sorrend szerinti két személy, a jobbikos Teveliné Horváth Melinda és Felder Frigyes (LMP) került volna. Ám az erre vonatkozó mandátumdelegáló iratot a meghatalmazottak néhány óra múlva visszavonták azzal, hogy határidőn belül újat adnak le, miután a törvény lehetővé teszi, hogy ne az eredeti sorrendet alkalmazzák, hanem a listáról delegáljanak bárkit.

A két függőben lévő hely sorsát eldöntő, kulcsfontosságú eseményre 27-én, vasárnap került sor: az összefogás helyi pártvezetői és a Kaposváriakért Egyesület elnöke, tehát a jelölőszervezetek hivatalos képviselői szavazást tartottak, amelynek eredményét magukra nézve kötelezőnek fogadták el.

Továbbra is egyetértettek a jobbikos Teveliné Horváth Melinda harmadik helyét illetően, viszont a negyedik helyezett személye megváltozott: négyen Pintér Attila városi MSZP-elnökre voksoltak, és csak ketten támogatták az LMP-s Felder Frigyest (mindenki szavazhatott önmagára is).

A fordulat oka – ezt már mi tesszük hozzá – sejthetően Felder Frigyes kampányfőnöki tevékenysége. Ezt a többség, úgy tűnik, elégtelennek ítélte, és a két függő mandátum esetében inkább visszatértek a teljesítményelvhez: egyéniben Pintér Attila érte el a legmagasabb, 44,44%-os szavazatarányt.

A döntés érvényre juttatása azonban nem várt nehézségekbe ütközött: korábban a közös képviselet érdekében, hogy ne kelljen mindig hat személynek beszaladgálni a választási irodára aláírni, jogaikat meghatalmazott útján gyakorolták. Aki a vasárnapi szavazás után hétfőn reggel le is adta a Teveliné és Pintér Attila nevét tartalmazó delegáló okiratot a Helyi Választási Irodának.

Arról, hogy ki, mikortól és meddig volt meghatalmazott, megkérdeztük a HVI vezetőjétől, Csillag Gábor jegyzőtől – egyelőre választ nem kaptunk.

És jött az újabb fordulat. Felder Frigyes (LMP) és Fejes István KE-elnök – ők ketten szavaztak Pintér Attilával szemben Felderre – felrúgták a megállapodást, miszerint a szavazást mindenki magára nézve kötelezőnek ismeri el, és hétfőn, október 28-án délelőtt bevittek egy-egy nyilatkozatot arról, hogy visszavonják a meghatalmazást. Nyilvánvalóan azért, hogy megakadályozzák Teveliné és Pintér mandátumhoz jutását, fenntartva a patthelyzetet.

Ennek eredménye pillanatnyilag az volna, hogy lejár a mandátumfelvételre szabott egy hónap, és más érvényes javaslat híján az eredetileg leadott sorrend lép életbe: Teveliné és Felder Frigyes jut mandátumhoz.

Az általunk megkérdezett választási jogász szerint viszont a dokumentumok érkezési sorrendje dönt, Így a hétfőn reggel érkezett, Teveliné és Pintér Attila nevét tartalmazó, törvényes meghatalmazott által benyújtott beadványt kell először tárgyalnia a Helyi Választási Bizottságnak, s csak azután a délelőtt Felderék által benyújtott meghatalmazás-visszavonást.

Csillag Gábor kaposvári jegyző, a választási iroda vezetője viszont, szándékosan vagy sem, de Szita Károly és a Fidesz politikai szempontjainak is kedvezve és függetlenül a meghatalmazás törvényes voltától azt kérte, hogy a jelölő szervezetek mindegyike nyilatkozzon egybehangzóan írásban a mandátumok sorsáról. Addig úgy tűnik, nem kívánja a HVB elé terjeszteni a beadványt.

A Fidesz a kedvező kommunikációs helyzetet helyi propagandasajtója révén már ki is aknázta: „ellenzéki teszetoszáskodásról” ír, amely „akadályozza a közgyűlés működését”. Valójában, ha a hétfőn benyújtott okmányt a jegyző a Helyi Választási Bizottság elé viszi, a döntés a csütörtöki, közgyűlési tisztségekről határozó ülésre már megszülethetett volna.

Csakhogy közben az öt pártszervezet helyi vezetőjének adott országos pártelnöki meghatalmazások lejártak, így most már Tóth Bertalan MSZP-elnöknek és társainak kellene nyilatkozni. Legalábbis a kaposvári jegyző álláspontja alapján, amely sokkal inkább politikai természetű, mint a jog betűje szerint való.

A megoldás ezek után szinte biztosan a bíróság kezében lesz. Ha a Helyi Választási Bizottság mégis a jelenleg érvényes felhatalmazáson alapuló delegálást fogadja el, nyilván Felder Frigyes és az LMP fog perelni, ha Csillag Gábor jegyző Felderéket támogató időhúzó taktikája érvényesül, az MSZP és Pintér Attila fordul a törvényszékhez.

A krónikásnak pedig inkább lottóznia kellett volna: a „fogcsikorgató muszáj-összefogás” keserű gyümölcsei immár beérni látszanak:

A fogcsikorgató muszáj-összefogás kudarca Kaposváron: újabb ciklus Krakus ügynöknek

A somogyi megyeszékhelyen senki sem várt ellenzéki áttörést, tán még maguk a jelölő pártok sem. Szita Károly immár rekord-közeli, több évtizedes uralmát sem látta veszélyben senki, legfeljebb azt valószínűsítették, hogy kényelmes közgyűlési többsége csökken majd némileg. De még ez sem történt meg. Az okokat elemezzük.

Huszka Imre

Fotó: Kaposvár főtere, MTVA – Váli Miklós

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás