Kaposvár

Kétszáztízzel a közúton – lebuktatta a Fidesz-barát kereskedelmi hírportál a reklámozandó ügyfelet

Kínos véget ért egy kaposvári, főként szórakoztató programok, vendéglátóhelyek reklámozásával foglalkozó weboldal promóciós akciója. Bemutatót tartó autókereskedő ügyfelüket buktatták le 210 kilométer per órás gyorshajtással, miután – véletlenül vagy szándékosan? – az AMG-tuningos Mercedes kilométerórája jól láthatóan ennyit mutatott a Kaposvár környéki közúti forgalomban a 74nullanulla.hu videóján. A portál korábbi kiadója a budapesti vizes vb beszállítója volt.

Az eset még nyáron történt, de a megyei rendőrkapitányság most adott ki tájékoztatást a végkifejletről.

A 74nullanullát korábban az a kaposvári székhelyű Vatner Kft. adta ki, amelyről a 24.hu megírta: annak ellenére, hogy korábban csupán orvostechnikai berendezések üzemeltetésével foglalkoztak, 2017-ben a katasztrofális költségvetéssel záruló vizes vb irodabútor-szállítói lehettek, több mint félmilliárd forint erejéig.

Később, néhány sajtóper után a Vatner – legalábbis formálisan – kiszállt a helyi hatalomhoz amúgy meglehetősen közel álló online lap kiadásából, melyet végül az e célra létrehozott alapítvány vett át. Azért ez év elején is sikerült bekerülni a médiabotrányok országos krónikájába azzal, hogy egy több bírói fórumon is elbukott sajtóhelyreigazítást nem voltak hajlandóak közzétenni, s a jogerősen megítélt perköltséget sem fizették ki. Ezért a jogosult, Takács Richárd ügyvéd, a megyei közgyűlés jobbikos képviselője végrehajtási eljárást kezdeményezett ellenük, s a végrehajtó zár alá is vette a szerkesztőség berendezését:

Sajtópert bukott egy Fidesz-közeli portál, árverezik a szerkesztőség berendezését

Hozzátartozói, rokoni eljárások, jogesetek. Mozgáskorlátozottak utazása a MÁV-Start Zrt. járatain Vasúti kocsira szerelt új piros-szürke emelők Vasúti kocsira szerelt új sárga-kék emelők Válaszadás elmulasztása – Elhagyott autó Válaszadás elmulasztása – Elhagyott autó Vidékfejlesztési Minisztérium – támogatások NFM – szerződések Külügyminisztérium – támogatások Külügyminisztérium – szerződések Honvédelmi Minisztérium – szerződések

Július hetedikén került fel egy videós tudósítás a 74nullanulla weboldalára „50 millás autóval furikáztunk! Teszteltük az új Mercedes AMG GT-t!” címmel, egy kb. két és félperces videó kíséretében, melynek 1.34 percénél jól látszik, hogy a sebességmérő mutatója 209 kilométeres sebességet mutat.

A képekből az is egyértelmű, hogy ezt a Kaposvárt elkerülő 61-es úton érték el, ami nyilvánvalóan a közlekedés rendjének durva megsértése.


Egy másik helyi online lap, a KAPOS-T hírblog olvasói hívták a szerkesztő figyelmét (aki e cikk írója is) arra, hogy a közölt videón durva sebességtúllépés bizonyítéka látható. Miután erről megjelent egy írás a KAPOS-T-n, a 74nullanulla levette a videót, majd ugyanazon a fájlnéven visszarakták, immár kivágva belőle az inkriminált másodperceket.

Természetesen – számítva erre – a KAPOS-T lementette az eredeti videót, és a rendőrség kérésére elküldték a Kaposvári Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályára, ahonnan augusztusban azt a tájékoztatást kapták, hogy elindult az eljárás az ügyben.

A Somogy Megyei Rendőr-Főkapitányság sajtóosztálya végül a KAPOS-T érdeklődésére nemrég annyit árult el az ügy végkifejletéből, hogy „a Kaposvári Rendőrkapitányság Igazgatásrendészeti Osztálya közigazgatási eljárás keretében eljárva megállapította a szabályszegést elkövető személy személyazonosságát, akivel szemben sebességtúllépés miatt – a vonatkozó jogi szabályozásnak megfelelő mértékű – jogerős közigazgatási bírságot szabott ki”.

Az elkövető személyét és a bírság nagyságát személyiségi jogi megfontolásokból nem árulták el, de feltételezhető, hogy az ilyen esetekben szokásos háromszázezer forint körüli összeget kellett kicsengetnie annak, aki az ötvenmilliós Mercit vezette (vagy az üzembentartónak). Az illető nyilván kellően hálás a 74nullanulla munkatársainak a kissé húzósra sikerült kivagyiságért.

Huszka Imre

Fotó: 74nullanulla

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás