Kaposvár

Négyzetméterenként ötven fillérért bérel területet Kaposváron az alpolgármester-közeli cég

Borhi Zsombor, egykori kétszeres felnőtt világbajnok, Európa-bajnok kajakozó második ciklusát tölti Kaposvár alpolgármesteri székében. Ő Szita Károly főállású helyettese, s ebbéli minőségében sokszor emlegetik lehetséges utódjaként. A cég, amelynek 2007-től 2019-ig az egyik tulajdonosa volt, a Pretender Kft. nevet viseli, mely kifejezésnek az angol nyelvben az egyik jelentése „tettető”, „szimuláns”, a másik viszont „trónkövetelő”.

A boldogulásban sokat segít, ha közel vagyunk a tűzhöz, kivált, ha azon rotyog egy jókora fazék hús is. Az alpolgármester kevesebb, mint egy éve, 2019. március 20-án szabadult meg a legutóbbi három év adatai alapján csak egy-két milliós árbevételt produkáló cégétől, ekkor szerzett tulajdonrészt benne Witz István, Witz Viktóriának, Borhi élete párjának édesapja.

Borhi Zsombor mellett 2008 óta Viktória is résztulajdonos volt, ám azt valami okból most fontosnak látták, hogy a politikus végleg – vagy névleg? – kiszálljon a cégből. Nem tudjuk, hogy ez összefüggésben van-e azzal, hogy a jórészt veterán fideszesekből álló új közgyűlési többség november 28-án úgy döntött (jegyzőkönyv 71. o.) hogy a Kaposvár főterétől három percnyi sétára lévő (ezt, más összefüggésben Szita Károly állította a legutóbbi közgyűlésen, jegyzőkönyv, 17. oldal) 6500 négyzetméternyi, teniszpályáknak otthont adó ingatlant évi nettó 41 ezer 300 forintért öt teljes évre bérbe adja a Pretendernek.

A létesítmény meglehetősen ígéretes helyen van a vasút és a Kapos folyó közt a Gilice utcában, öt percre a Kaposvári Élmény- és Gyógyfürdőtől, és az új versenyuszodától. Öt teniszpálya és a kiszolgáló létesítmények találhatók itt, ami még önmagában nem indokolná a 0,65 hektáros területet, de a Google Maps műholdképe alapján láthatóan bőven van hely a terjeszkedésre. Ide ér ki Kaposvár most épülő új büszkeségének, a Közlekedési Központnak látványos kábel-tartószerkezetű új gyalogos-kerékpáros hídja.

Az épülő Kaposvári Közlekedési Központ: nem az, aminek látszik, viszont értelmetlen és drága

Közel egy évtizede stimulálja a somogyi megyeszékhely polgárainak idegvégződéseit Szita Károly és a vele egy húron pendülő helyi sajtó az „intermodálissal”.

Kiadó kaposvári, ipari célú telekből csupán egyet találtunk az ingatlan.com-on. Messze a város szélén, a főtértől 5,3 km-re, a Raktár utcában kétszázhatvanezer forint/hóért kínálnak egy négyezer négyzetméteres telket. Ez több mint ezerötszázszorosa annak az árnak, amit Kaposvár Megyei Jogú Város Önkormányzata a nemrég még alpolgármesterének tulajdonában lévő, most családi cégnek felszámít, és akkor még nem beszéltünk a földrajzi távolságról.

A teniszpályákat korábban a Donner Sport Klub Egyesület működtette, ám azt nem tudjuk, hogy a jelenlegi állapotban mi lesz a viszony a két jogi személy között – erre nézve ugyanis nem tartalmaz kikötést az önkormányzati határozat. Sőt, ha figyelmesek vagyunk, a megfogalmazásban még ott rejlik egy szolid kiskapu is: „elsősorban teniszpálya célú földterület”.

Ami alkalomadtán jelentheti azt, hogy a Pretender, amely távolról sem közhasznú vagy nonprofit, vígan belekezdhet itt, ha nem is bármilyen, de jó néhány nyereségérdekelt tevékenységbe. Mindezt egy olyan területen, amelyet a szent sportcélok örve alatt szó szerint fillérekért bérelnek garantált áron öt évig.

Természetesen megkérdeztük az önkormányzat törvényes működésért felelős jegyzőt, hogy meghirdették-e hivatalosan a terület bérbeadását (mi nem találtuk nyomát), valamint, hogy nem tartja-e összeférhetetlennek vagy épp etikátlannak, hogy az alpolgármester közeli hozzátartozója kapta meg üzleti célra ilyen szembetűnően kedvezményes áron az ingatlant. Válaszukat várjuk.

Egy árusítópavilon elhelyezése az önkormányzat ingatlanán, bár a rendeletből nehezen derül ki, vélhetően kettes számú övezetben 780 forint per hó per négyzetméter, szemben a Pretendernek, melynek fő tevékenysége „vegyestermékkörű nagykereskedelem” felszámított havi ötven fillérrel.

Sejthető, hogy az itt szervezett versenyek bevételei, no meg a lelkes amatőrök által fizetett pályabérletek jócskán meghaladják majd az önkormányzat kirívó nagyvonalúsággal megállapított bérleti díját. És akkor még nem beszéltünk az esetlegesen elérhető beruházási lehetőségekről, pályázati támogatásokról.

A kaposvári közélet ismerőinek többsége – némileg ellentmondva a Borhi-cég hangzatos „Trónkövetelő” elnevezésének, afféle ártalmatlan untermannak látják az egykori élsportolót, Szita Károly hűséges kiszolgálójának. Általában ő szokott fellépni a bizonytalanabb kimenetelű projektek, fejlesztések arcaként, vagy,  ahol Szitának derogál megjelenni. Úgy tűnik, ez a szerep sem feltétlenül hálátlan.

Huszka Imre

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta Fotó: Borhi Zsombor (középen) 2017-ben Molnár Gábor somogyi rendőr-főkapitány beiktatásán. Balról Molnár Gábor rendőrezredes és Gelencsér Attila Kaposvár fideszes országgyűlési képviselője, jobbról Neszményi Zsolt somogyi kormánymegbízott és Bíró Norbert közgyűlési elnök. Forrás: Borhi Zsombor/Facebook

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás