szentendre

Az elnöke bírálta a Fidesz favoritját, eltávolították a városi uszodából a sikeres úszóklubot

Végül csak kipenderítette a fideszes vezetésű Szentendre uszodája a rebellis elnök által irányított Honvéd Kossuth Lajos Sport Egyesületet. Annak ellenére, hogy a térség egyetlen eredményes, úszószövetségi tag klubjáról, ráadásul megbízható, jó bérlőről van szó. Nehéz nem politikára gondolni.

Régen minden jobb volt – ajándékozz karácsonyra 2019-es Átlátszó-előfizetést!

„A legmagasabb szintű vezető” tolta le Szentendre egyik alpolgármesterét még 2017-ben, hogy nem tud nyomást gyakorolni Tóth Istvánra, a helyi HKSLE vezetőjére: ne induljon a Fidesz által akkoriban favorizált Bienerth Gusztáv könyvvizsgáló ellen a Magyar Úszó Szövetség elnöki posztjáért, és főképp ne firtassa a Bienerth-féle vezetés gazdálkodását. Ezt Tóth mesélte el korábbi cikkünkhöz háttérként – azóta sem jelentkezett senki az érintettek közül, hogy a klubelnök rosszul emlékezne.

Sportbalhék, politikai zsarolások: ezért lehetetlenül el a sikeres szentendrei úszóklub

Nem kívánatos személy lett a szentendrei V-8 uszodában Tóth István, a Honvéd Kossuth Lajos Sport Egyesület elnöke, és a jelek szerint maga a klub is. Ami azért különös, mert a térség egyetlen eredményes, úszószövetségi tag klubjáról van szó. Ha viszont az előzményeket nézzük, semmi meglepő nincs a történetben.

Akkor arra kerestük a megfejtést, miért csak nyögve-nyelve és miért a sem a sportverseny-szezonhoz, sem az iskolaévhez nem illeszkedő december végéig hosszabbítják meg a klub uszoda-használati szerződését. Már akkor is sok volt a baljós jel, mára pedig beigazolódott: a Tóth által vezetett egyesület jelenléte nem kívánatos a fideszes vezetésű város V8 (azaz vizes nyolcas) elnevezésű uszodájában.

Az erről szóló levelet nemrégiben szignálta az önkormányzati tulajdonú Aquapalace Kft. vezetője. E szerint Tóthnak január elejéig kell leadnia az uszodabelépőjét, márciusig pedig az egyesületet is ki kell jelentenie a székhelyként szolgáló V8-ból. Indokolás nincs. Tóth ezt az Átlátszónak nyilatkozva azzal egészítette ki, hogy az ügyvezető arról tájékoztatta, hogy a város nem kíván együttműködni sem ővele, sem az egyesülettel.

A HKLSE pedig sikeres klub, korábban a város is büszkélkedett az eredményekkel, a budapesti FINA világkupára például négy versenyzőjük is kvalifikálta magát. Ezen kívül térítésmentesen edzenek parasportolókat és hátrányos helyzetű gyerekeket, s saját költségen építették ki az ország egyik legkorszerűbb búvárbázisát.

Miközben az Aquapalace akár örülhetne is a jó bérlőnek: a cég évről évre százmilliós nagyságrendben termeli a veszteséget.

Tóth elmondása szerint előfordult az is, hogy klubjuk azért adott bérletidíj-előleget az uszodának, hogy az üzemeltető ki tudja fizetni a villanyszámlát.

Rádi Antónia

Fotó: Szabó Inez, a HKLSE versenyzője a FINA világkupán Budapesten. Forrás: HKLSE

Megosztás