Fehérvárcsurgó

Eredménytelen lett a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély felújítására kiírt tender

Nem tudtak a Fehérvárcsurgón található Károlyi-kastély felújítására kiírt tender ajánlatkérői, a Károlyi József Alapítvány és a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. a rendelkezésre álló pénzügyi fedezethez kiegészítést szerezni, így az ingatlan rendbe tétele egy ideig még nem kezdődik el.

Támogasd a munkánkat
pólóvásárlással!

1,5 milliárd forint uniós és állami támogatásból újulhatna meg a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély, de az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent tájékoztató szerint a legolcsóbb ajánlat is 2 milliárd forint volt.

A Károlyi József Alapítvány és a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. koordinálásában megvalósuló fejlesztés révén erősítíteni szeretnék többek között a lovas- vagy a zeneturizmust – áll a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram honlapján (nkvp.hu) megtalálható ismertetőben.

Aszerint felújítják majd az egykori istállóépületet, amelyben család-, kastély- és zenetörténeti kiállításra alkalmas rendezvénytermet, kávézót és élménykertet alakítanak ki. A kastély főépületében pedig többek között történeti játéktér, gyerekfoglalkoztató és új családtörténeti kiállítás kap helyet.

Korábban a sajtóban már megjelent, hogy a projekt részeként antik bútorokat és a Károlyi-családhoz kapcsolódó műtárgyakat szereztek be a kastély belső tereibe.

A beruházás azonban csak később kezdődik el. A rendelkezésre álló 1,5 milliárd forintnál ugyanis csak nagyobb ajánlatok érkeztek be, ezért a közbeszerzési eljárást eredménytelennek minősítették. Ajánlatot tett az Épkar Zrt., a ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Laterex Építő Zrt.

Az ajánlatok a Közbeszerzési Értesítő honlapján megtalálható összegzés alapján ezek voltak:

Épkar – nettó 1 980 042 000 forint

ZÁÉV – nettó 2 181 888 226 forint

Laterex – nettó 2 433 078 346 forint

A hirdetményben szerepel egyébként az is, hogy az ajánlatkérők megpróbáltak az 1,5 milliárd forinthoz kiegészítést szerezni, de nem jártak sikerrel.

A három pályázó és munkáik

A kastély felújítására a legnagyobb árat adó Laterex Építő Zrt.-vel kapcsolatban a 444 írta meg idén tavasszal, hogy egy budakalászi, 16 termes iskola megépítésére Mészáros Lőrinc gyerekeinek a vállalkozásával, a Fejér B.Á.L. Zrt.-vel együtt pályázott, igaz eredménytelenül. A két társaság hasonlóan járt az Agárdi Termál Apartmanház megépítésére kiírt közbeszerzésen is.

A cikkben szerepelt, hogy a Fejér-B.Á.L-lal az Épkar Zrt. jobban járt, mivel elnyerték a székesfehérvári kórház új épületének felhúzását 18 milliárd forintért. Az Épkar többek között olyan munkákat szerzett meg, mint az Operaház épületének megújítása, amit a WHB Kft.-vel és a Laki Zrt.-vel végez el mintegy 21 milliárd forintért. És az Épkar korszerűsítette a 2017-es vizes vb-re a Hajós Alfréd és a Széchy uszodákat 3 milliárd forintért.

A leggazdagabb magyar, Mészáros Lőrinc érdekeltségébe hivatalosan idén januárban bekerült ZÁÉV nemrég szerezte meg a szombathelyi fociakadémia megépítését közel 6 milliárd forintért. A cég egymás után nyeri el a munkákat és több esetben az eredetileg becsült összegnél jóval drágábban.

Így volt például Zalaegerszeg új uszodája esetében, amelyet a ZÁÉV a tervezett 5,6 milliárd forint helyett 8,8 milliárdért épít meg. A cég legnagyobb munkája az új Néprajzi Múzeum felhúzása a Városligetben. Ezt a munkát a zrt. 26 milliárd forintért végzi el a a Magyar Építő Zrt.-vel együtt. A ZÁÉV-re és az Épkarra vonatkozóan néhány napja számoltunk be arról, hogy közel 8 milliárd forintért építhetnek meg Rákosmentén egy multifunkcionális sportcsarnokot.

A ZÁÉV tavaly – az Opten céginformációs rendszer adatai alapján – 72 milliárd forintos nettó árbevétel mellett 5,6 milliárdos nyereséget ért el. Az Épkar az értékesítésből 25,5 milliárd forintos nettó árbevételre tett szert, adózott eredménye pedig 3,8 milliárd lett. A Laterex nettó 13,7 milliárd forintos árbevételről és 339 millió forintos adózott eredményről számolt be a pénzügyi adatai között.

Csikász Brigitta

Fotó: MTI /Máthé Zoltán. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Megosztás