közbeszerzés

A kormány kedvenc stadionépítői húzhatják fel a pilisvörösvári uszodát is közel egymilliárd forintért

Alvállalkozóként segít be a West Hungária Bau Kft. és a Pharos ’95 Kft. a pilisvörösvári tanuszoda építésébe – derült ki a közbeszerzési értesítőből. A létesítményre 2004 óta várnak a helyiek, közben az uszoda tervezett mérete egyre kisebb lett. A nemzeti uszodaépítési program újabb gyöngyszeme lehet a pilisvörösvári létesítmény.

2004 óta tervben volt egy tanuszoda építése Pilisvörösváron, ami talán 2022-re el is készül, köszönhetően a kormány nagy uszodaépítő programjának.

A grandiózus tervek eredetileg egy 3662 négyzetméteres uszodáról és egy 4844 nm-es sportcsarnokról szóltak (ld. 11. bekezdés), ám már akkor is 1-1 milliárdba került volna a két létesítmény a becslések szerint, így a tervek mentek a szekrény mélyére. Pedig 2006-ban még tervpályázatot is hirdettek, amelynek nyertese a Széll & Urbanek Kft. lett.

Az alapkövet még letették (erről a Tegyünk Együtt Vörösvárért Egyesület vezetője tett említést), de ennél több nem történt uszoda-ügyben a településen. Évekig néma csönd volt, ám 2017-ben döntött a kormány (1281/2017. (VI. 2.), hogy Pilisvörösvár is bekerült a tanuszoda építési program II.szakaszába, amelyet 10 milliárdos keretösszeggel hívtak létre. Akkor még arról beszélt Gromon István akkori polgármester, hogy másfél év múlva már nyílik is az uszoda, de ebből nem lett semmi.

Közben az uszoda mérete többször is változott: 2017 júliusában a polgármester úgy nyilatkozott a helyi újságnak, hogy: “A típusterv szerint a tanuszoda egy 15×25 m-es (2 m mély) és egy 6×10 m-es (80 cm mély) tanmedencét foglal magában. Az uszoda épülete 60×20 m-es, és nagyságrendileg 1250 m2 területet foglal el.” (6. oldal), majd egy évvel később ugyanerről polgármesteri közleményében már úgy írt a 2017-es tervekről, hogy “az állam által Pilisvörösváron építeni tervezett tanuszoda területe 2589 m3”. Végül a tanuszoda tervezett mérete 2020-ra 1311,8 nm-re módosult. Ez két medencét takar, egy 10×6 és egy 25×15 méteres szerepel a kiírásban, akárcsak a többi településen.

A vélhetően egy kaptafára épülő beruházásokra a pályázatot a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK) írta ki, a nyílt közbeszerzésre öt pályázat érkezett be, három ajánlattevőt kizártak. Maradtak ketten, a Kova-Line Kft., illetve az uszodaépítéseknél már feltűnt Laterex, amely például Gazdagréten építhet egy létesítményt.

Gazdagréten közel egymilliárd forintért épül meg a tanuszoda, ami máshol 300 millióból kijött

Úgy tűnik, végre megvalósul Gazdagréten a tanuszoda, amit elsősorban a közeli általános iskolák diákjai használhatnak majd. Csak a harmadik próbálkozásra sikerült eljutni egy érvényes közbeszerzés lezárásáig, amit a Laterex Építő Zrt. nyert meg nettó 870 millió forintért.

Végül 821,6 millió forintos ajánlattal Kovács József cége, a Kova-Line nyert. (Viszonyításképp: a 2018-ban elkészült, hasonló paraméterekkel rendelkező sárbogárdi létesítmény még csak 383 millió forintot kóstált.) A tápiószentmártoni cégről – amely ellen már többször indult bírósági végrehajtási eljárás – nem sokat tudni, nem a közbeszerzések nagyágyúja. A hat alkalmazottal működő, 2018-ban 137,7 milliós forgalmat generáló építőipari vállalkozás vélhetően ezért is vont be partnereket alvállalkozóként az üzletbe.

Ők a következőkben segítenek a Kova-Line-nak: építészeti-statikai munkák, elektromos munkák, gyengeáram alapszerelés, épületgépészeti és vízgépészeti munkák, vízgépészeti elektromos munkák, külső munkák, épületfelszerelések, berendezések, sporttechnológiai eszközök.

Nem meglepő módon rutinos versenyzőket vont be a Kova-Line: a West Hungária Bau Kft. és  Pharos ’95 Kft. neve elég ismert stadionépítési körökben.

Utóbbi nemcsak a Bozsik Stadion vagy a zalaegerszegi stadion építésében érdekelt, de a vállalkozás Felcsúton sem idegen: tulajdonosa (aki egyben a ZTE tulajdonosa is), Végh Gábor egy Puskás Ferenc szobrot ajándékozott a Pancho Aréna elé. A cégnek emellett fióktelepe is van a településen, a Fő út 0228/39. szám alatt, amely a Mészáros és Mészáros kft. egyik telephelye is. A cég tulajdonosa korábbi sajtóhírek szerint a VIP páholyban szurkolt együtt a miniszterelnökkel a Pancho Arénában.

A Pharos tavaly 8,6 milliárdos forgalmat bonyolított, amellyel megduplázta 2018. évi nettó árbevételét.

A Pharos szívesen dolgozik együtt a West Hungária Bau-val (WHB) az állami építések kapcsán, amelynek neve leginkább Tiborcz Istvánnal kapcsolatban merül fel. A WHB tulajdonosa az a Paár Attila, aki korábban az Eliosban megvásárolta Tiborcz tulajdonrészét.

De ha ez nem lenne elég, a cég szintén rutinos nyertese a nagy állami beruházásoknak, mély- és magasépítésben egyaránt tarolnak. Ők nyerték többek között a kivitelezését a szegedi és a soproni uszodának, amelyek négyszeres, illetve kétszeres áron épülhetnek meg, de a West Hungária Bau a kivitelezője a jelenleg 18 milliárdnál tartó Pénzügyminisztérium felépítésének is a Várban a Garage Ingatlanfejlesztő Kft.-vel közösen.

A WHB 2019-es éves beszámolója még nem elérhető, de 2018-ban 50, 2017-ben pedig 41 milliárdos nettó árbevételük volt, 7,3 illetve 5 milliárd forint adózott eredménnyel.

Minden gyerek úszni fog – vagy nem

2014-ben döntött úgy az állam, hogy elindítja a Nemzeti Köznevelési Infrastruktúra Fejlesztési Programot. A cél európai színvonalú tornatermek, tanuszodák és tantermek megépítése volt. Eredetileg 51 tanuszodát építettek volna, de a második ütem harmada sem készült el a kiírt határidőre – írta meg 2018-ban a 444.hu.

Már az első ütem is csúszott, a közbeszerzéseket késve írták ki, így a 25 uszodából csak 16 épült meg időre. Ennek ellenére 2017-ben elindult a második ütem, Balog Zoltán pedig egyenesen azt ígérte meg, hogy 2018-ra minden járásban lesz tanuszoda. Ez azóta sem sikerült megugorni.

A pilisvörösvári tanuszodát most 2021-re ígérik.

Eddig több mint egymilliárd forintba került három tanuszoda, de egyikben sem lehet fürdeni

Már két éve fürdőző gyerekektől kellene hangosnak lennie a sásdi, az enyingi és a balassagyarmati tanuszodának. Ehelyett kettőben csak a gaz nő szép csendben, a harmadik pedig hónapok óta átadásra vár.

 

Zimre Zsuzsa

Fotó: a tervezett pilisvörösvári uszodához hasonló sárbogárdi uszoda. Forrás: Nemzeti Sportközpontok

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás