választások 2019

Blokkolja az önkormányzat megalakulását Pázmánd polgármestere, mert megromlott a viszonya a keresztapjával

A Fejér megyei Pázmándot a szép táj, a nyugalom és a béke szegleteként ismerték 2019-ig. Az idei önkormányzati választások után viszont egyelőre egyszemélyes vezetése van a falunak: bár mind a polgármester, mind a megválasztott képviselők átvették a megbízólevelüket, a testület maga még nem alakult meg. Sokaknak az is kérdéses egyelőre, hogyan működnek majd együtt a település vezetőjével. 

Október 13-a, azaz az idei önkormányzati választások óta dr. Virányiné dr. Reichenbach Mónika hivatalos Facebook oldala lényegében nem tartalmaz mást – pár sokat mondó bibliai idézet és példabeszéd mellett – mint olyan dokumentumokat, amelyek az újonnan megválasztott képviselők alkalmatlanságát és hiteltelenségét hivatottak bizonygatni.

A választási eredmények kihirdetése után az újra polgármesterré választott Virányiné választási csalás miatt bejelentést tett az első körben illetékes Helyi Választási Bizottságnál. A bulvársajtóban hamarjában lehozott történet szerint az újonnan megválasztott képviselők láncszavazást szerveztek, illetve pénzzel, sörrel, borral, pálinkával fizettek a voksokért, ami természetesen törvénytelen, mert sérti a szavazás tisztaságát és titkosságát. A HBV a panasznak gyorsan helyt is adott, a képviselői mandátumokról szóló részt megsemmisítette és erre vonatkozóan új választást rendelt el.

A szemtanú iszik és visszaemlékszik

Az állítólagosan alkohollal lefizetett helybéli a bulvársajtónak azt mesélte, a képviselők kampányzáró buliján előbb 5 ezer forintnyi italozási lehetőséget ígértek neki, majd még plusz 15 ezer forintot, természetesen a megfelelő helyre húzott ikszért. Ám emberünk, közlése szerint önérzetesen visszautasította ezt, most viszont akár a bíróságig is hajlandó elmenni, csak hogy az igazát bizonyítsa.

A megyei napilap írásában még színesebb lett a történet: időközben nőtt a feljelentést szándékozni tevők száma, ráadásul a nyilatkozó polgármester szerint legalább 50 ismeretlen, Pázmándra a választás napjára bejelentkezett ember is megjelent a faluban. Majd a 13-án este a polgármesteri hivatal előtt ácsorgók egyike arra a kijelentésre ragadtatta magát, miszerint meg fogja ölni a polgármestert.

A cikkekben egy közös mindenképpen van: mindkettő alatt találni olyan kommentet, hogy az egész sztori, úgy ahogy van, kamu. Nem volt leitatás, nem volt szavazatvásárlás, nem volt fenyegetőzés – mindössze a polgármester gerjeszt hangulatot, mert nem tetszik neki a voksolás eredménye.

A filmszerű történésekkel egyébként jelenleg a rendőrségnek van leginkább dolga, mert a fentiek miatt a polgármester ott is feljelentést tett. Cikkünk írásakor a nyomozás még folyamatban van.

Ahol a polgármester a házasságok helyzetét is felügyeli

Mindez nyomokban emlékeztet a hat évvel ezelőtti eseményekre. 2013 februárjában azért kellett időközi választást kiírni, mert a képviselő-testület az előző év végén feloszlatta önmagát. A választópolgárok két független polgármesterjelöltre adhatták le szavazatukat – Virányinéra és falut 2010-ig két évtizeden át vezető Kutai Tiborra, aki ráadásul előbbinek keresztapja -, a hat képviselői helyért tizennyolcan indultak, mindannyian függetlenként. Negyvenhat szavazattal Virányiné nyert.

Talán a versenyeken is elég jól szereplő pázmándi boroknak köszönhető, de akkor is felbukkant alkohol-motívum: egy gazdánál „borozgatás közben” az egyik polgármesterjelölt hívei beszéltek arról, hogy láncszavazással fogják megbuktatni a másik jelöltet. Viszont a bejelentő magánszemély nem jól választott időpontot: két nappal korábban tett bejelentést az esetről a helyi választási bizottságnál, amely így elutasította, mivel láncszavazni csak a választás napján lehetséges, két nappal előtte nem.

De mi baja a polgármesternek a képviselő-testülettel? Egyrészt láthatóan az, hogy az új testületben egyetlen régi bizalmasa maradt. Ráadásul október 13-án képviselői mandátumot szerezhetett régi polgármester-ellenlábasa, Kutai Tibor, így az új testülettől nem várható majd az automatikus bólogatás.

Ha ugyanis megnézzük a képviselőtestületi ülésekről készült összefoglaló videókat, feltűnik, hogy ezek inkább Virányiné monológjai, közös kommunikációnak nincs nyoma. Ahogy kritikának sem.

Másrészt igaz az is, Pázmándon sok jó dolog és fejlesztés is történt az elmúlt két ciklusban, a közismerten kitűnő kormánypárti kapcsolatokkal rendelkező fiatalasszony ugyanis hallatlan lendülettel látott neki a falu dolgainak.

A pázmándiak, amilyen kezdeményezésbe csak lehetett, beneveztek a szorgalmazására: annak idején az országban egyedülálló módon hirdette meg az önkormányzat a saját teljes átláthatóvá tételét, de feltűnést keltettek azzal is, hogy a válások elkerülése érdekében a polgármester kitanulta a mediációt. Máskor pedig külföldi díjátadó ünnepségre vitte magával a hivatalban dolgozó takarítónőt.

Vezetési stílusában azonban a helyiek egy része szerint egyre inkább kiütköztek az autokrata vonások, és gyakran cserélődtek körülötte a munkatársak is, nem mindig önszántukból. Aki kritikát próbált megfogalmazni, gyorsan kívül találta magát a bizalom körén.

Virányiné Reichenbach Mónika regnálása elején egyébként még úgy gondolta, s egy videóban is elmondta, hogy 2020-ban már biztosan nem szeretne polgármester lenni, a település-menedzsment működését is e szerint tervezték meg az elejétől. „Nem szabad, hogy egy emberhez kötődjenek a dolgok egy közösségben, mert akkor az emberek nem érzik a magukénak. Elvem az, hogy nekem egy ciklus is bőven elég, de kettő tutira” – indokolt a felvételen.

A TVB beint

Az októberi önkormányzati választások körüli pázmándi történetben érdekes fordulat következett, a helyi választási bizottság megsemmisítő döntésével szemben ugyanis a polgármester által szintén megkeresett, magasabb szintű Területi Választási Bizottság érdemi vizsgálat nélkül elutasította a panaszát. Mint írják, azért, mert 2018 szeptembere óta minden ilyen ügyben igazolnia kell a beadványozónak az érintettségét is, a polgármester pedig ezt nem tette meg.

Bár a TVB döntése ellen nem fellebbezett – az Átlátszó kérdésére úgy indokolt, sokkal kedvezőbb végkimenetelre számít a rendőrségi vizsgálatból – kilátásba helyezte, hogy ebben az ügyben akár az Igazságügyi Minisztériumig is elmegy (hogy itt mire is gondolt pontosan, tüntetésre vagy egyéb mutatványra, azt nem fejtette ki).

“Hogy miért vállaltam még mindig a polgármesterséget? Valóban nem akartam már, augusztusban-szeptemberben akit tudtam, megkerestem. Ha lenne, aki elvállalja, már régen azt csinálhatnám, amit valójában szeretnék. Nagyon szeretnék úgy bejönni a faluba, hogy nem én vagyok a polgármester, de nincs más választásom. Az ellenfelem, hiába a keresztapám, korrupt ember. Én egy zarándokközpontban és lelkigyakorlatos házban gondolkodom, ezért tanulok most is, utolsó évemet töltöm egy mentálhigiénés szakember képzésen. A testülettel nem én nem akarok együtt dolgozni, ők közölték, hogy nem szánnak szerepet a polgármesternek” – nyilatkozta az Átlátszónak.

A kijelentésnek ellentmond, hogy a friss testület többször is próbálkozott felvenni a kapcsolatot a polgármesterrel, de nem sokat értek el. Legutóbbi látogatásukat a hivatalban Virányiné a telefonjával rögzítette és többeknek elküldte, de ezen a felvételen csak az hallatszik, ahogy a képviselők megpróbálják megtudni, mikor alakulhatna meg már végre a testület.

A polgármester a felvételen azt ismételgeti, az új képviselők tegyenek eleget előbb az összeférhetetlenség tisztázásával és a vagyonnyilatkozatukkal kapcsolatos kötelezettségüknek, utána lehet szó a megalakulás időpontjáról. Az Átlátszónak ezt november 15-ére jelölte meg, erről viszont a képviselők egy részét nem értesítették, volt, aki tőlünk hallott róla – de addigra más programot szervezett.

Az elszabotált képviselő-testület

A sok helybéli szerint mára politikai csatatérré vált Pázmánd a rendszerváltásig meglehetősen zárt közösség volt, még azt sem nézték jó szemmel, ha valaki máshonnan házasodott. A bizalom és a nyugodt közösségi építkezés ma is elsőrangú szempont, évek óta érdekes módon mégis a széthúzás jellemzi a falut.

Az összetartás egyesek szerint csak addig tartott, amíg a korábban Kutai által is segített Virányiné, miután 2006-ban képviselő lett, nem fordult mentora ellen. A jogászi diplomája mellé PR-szakértői végzettséget is szerzett nő gyakorlatilag brandet csinált magából, jelentős támogató körrel, amelynek tagjai tevékenyen osztogatják a közösségi felületeken a Kutai ügyeiről szóló megjegyzéseket.

Szóba került az is, hogy az egykori faluvezető, jelenleg a Széchenyi Programirodánál is dolgozva, előnyhöz juttatja a pályáztatásban a saját rokonságát és ismeretségi körét. A nyilvános pályázati dokumentáció szerint Kutai vezetéknévvel valóban ketten is nyertek pályázati pénzt pázmándi programok megvalósítására, egyikük maga Kutai Tibor is, 4,5 millió forintot. Ezt a helyzetet a most képviselőként nyertes Kutai ugyan a kampányban nem tisztázta, a Széchenyi Programirodától viszont kikért egy állásfoglalást, miszerint alkalomadtán – egyedi elbírálás alá esően – a képviselő-testület döntheti majd el, hogy egyik tagjuk ilyen szerepvállalása összeegyeztethető-e a testületen belüli munkával.

Pázmándnak, a lakosai szerint mindig is az összefogásáról, kitartásáról, szorgalmáról híres falunak 2019 novemberének közepén még nincs hivatalosan megalakult, s így munkába állt képviselő-testülete. A képviselők egyike november 11-én írásban érdeklődött a törvényi határidő túllépésének indokáról, de azt a választ kapta, hogy a polgármester asszony szabadságon van és külföldön tartózkodik.

Kocsis Noémi

Fotó: a szerző felvétele

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás