választások 2019

Nem oszthat tovább élelmiszeradományt a jótékonykodással kampányoló képviselőjelölt egyesülete Komlón

Felmondta a komlói Fekete Láng Egyesülettel kötött megállapodást a Magyar Élelmiszerbank Egyesület, miután kiderült, hogy az adományokat kampánycélra használhatták fel. Az üzletláncok által felajánlott élelmiszereket a jövőben más osztja majd szét Baranya második legnagyobb városában.

November elején számoltunk be arról, hogy élelmiszer-kereskedő cégek által felajánlott adományokkal gyakorolhattak nyomást a szavazókra abban a választókerületben, ahol a választás rendjének megsértése miatt új szavazást írtak ki Komlón. A Lungo Drom és a Fidesz jelöltje egy helyi civil szervezet, a Fekete Láng Egyesület vezetőjeként hónapokon át osztogatta a csomagokat a rászorulóknak úgy, hogy közben a két politikai szervezet önkormányzati képviselőjelöltjeként kampányolt. Mivel az Élelmiszerbank szigorúan politikamentes szervezet, a megismételt szavazás miatt felfüggesztette az adományok szállítását, és vizsgálatot indított:

Élelmiszeradományokkal kampányolhatott Komlón a Fidesz és a Lungo Drom képviselőjelöltje

Élelmiszer-kereskedő cégek által felajánlott adományokkal gyakorolhattak nyomást a szavazókra abban a választókerületben, ahol választási csalás miatt új szavazást írtak ki Komlón. A Lungo Drom és a Fidesz jelöltje egy helyi civil szervezet vezetőjeként hónapok óta osztogatta a csomagokat a rászorulóknak úgy, hogy közben a két politikai szervezet önkormányzati képviselőjelöltjeként kampányolt.

A vizsgálat vége pedig az lett, hogy az Élelmiszerbank kizárta a Fekete Lángot az adományosztásból. A hírt kedd este jelentette be a Fekete Láng Egyesület a szervezet Facebook oldalán. A kiírás szerint az Élelmiszerbank kilenc éves együttműködés után felmondta a velük kötött megállapodást az élelmiszerek osztásáról „a sok negatív sajtóvisszhang és a valótlan rágalmak sorozata miatt, mely őket is érte”. Bejegyzésükben az Átlátszó cikkét is megemlítették:

Megkerestük az Élelmiszerbankot, hogy megkérdezzük, mi áll a döntésük hátterében. Cseh Balázs elnök ezúttal is készségesen állt a rendelkezésünkre és azt mondta, hogy a Fekete Láng bejelentése ebben a formában nem igaz. A szervezet elnöke rámutatott, nem az Átlátszó cikke volt az egyetlen információforrásuk az ügyben, az adományok politikai célú felhasználásáról több forrásból is meggyőződtek.

„Ez súlyos szerződésszegésnek minősül, mivel az Élelmiszerbank egyik fő alapelve a politikai függetlenség, így minden ilyen tevékenységtől a leghatározottabb módon igyekszünk elhatárolódni, akármelyik politikai párt vagy oldal érintett az ügyben” – hangsúlyozta Cseh Balázs.

Hozzátette, jövő hét elején kezdik meg a tárgyalásokat arról, ki vegye át az adományosztást Komlón, és természetesen azon lesznek, hogy az mielőbb újra tudjon indulni.

A Lungo Drom és a Fidesz jelöltje, a Fekete Láng Egyesület vezetője egyébként elvesztette a megismételt szavazást az 5. sz. választókerületben. Orsós Ferenc ugyan több szavazatot kapott, mint az első alkalommal, de még ez sem volt elég, hogy a választási csalás miatt újra kiírt szavazáson ismét győzedelmeskedjen. A megismételt választást az ellenzéki összefogás jelöltje, Hidegkuti Szabolcs nyerte ebben a körzetben, így a nyolc egyéni választókerületből hetet a Komló Összeköt nyert meg a Fidesz jelöltjeivel szemben. A polgármester viszont Polics József (Fidesz) maradt, aki 31 szavazattal kapott többet, mint kihívója, Ferenczy Tamás.

Szoros küzdelemben nyert és veszített a Fidesz Komlón, a megismételt szavazáson

Megismételt választást tartottak Komlón vasárnap, miután a bíróság a választás rendjének megsértése miatt megsemmisítette az egyik szavazókör eredményét. Az új szavazás váratlan fordulatot hozott: a régi fideszes polgármester épphogy nyert, az adományokat kiosztó fideszes képviselő viszont ezúttal veszített. Az ellenzéki összefogás vezetője listán nem jutott be a képviselő-testületbe.

Bár Orsós Ferenc egyéniben kikapott, listáról még bekerülhet a képviselő-testületbe, legalábbis erre enged következtetni Hoppál Péter országgyűlési képviselő posztja, amit november 10-én, a megismételt szavazás estéjén osztott meg. Az új komlói képviselő-testület várhatóan november 21-én alakul meg.

Katus Eszter

Fotó: Adományosztás Komlón – Orsós Ferenc Facebook oldala.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás