Sportsikerek

Gyorsan cserélődnek a stadionüzemeltetők Szombathelyen, most a fideszes alelnök a soros

Tavaly novemberben adták át Szombathelyen a Haladás Sportcsarnokot. Azonban már az építkezés során sok vihart kavart a beruházás. A komplexum 9,6 milliárdos költségvetéssel indult, aztán az idő haladtával ez az összeg 15,4 milliárdra rúgott. De még így sem készült el időben. Már júliusban át kellett volna adni a létesítményt, ehelyett csak novemberben sikerült.

A határidő csúszása miatt komoly pénztől esett el a város. Az építést felügyelő városi cég vezetője, Szondy Szilvia ugyanis közgyűlési határozat nélkül módosította a szerződést további 50 nappal kitolva a határidőt, így körülbelül 1,5 milliárdos kötbértől esett el közvetve a város.

Illés Károly, a beruházásért felelős fideszes alpolgármester akkor a csúszást azzal magyarázta, hogy plusz műszaki tartalmakat kellett beépíteni a stadionba. Például felhajtható székeket, jeges vízű merülő medencét, a bérlői területeket, például büfét,  bútorokat, led kijelzőket, a sportcsarnok homlokzatot, világítást, és konyhatechnológiát.

Bár Illés csupán belső munkákról beszélt, a munkaterületen még hatalmas billenőkocsik jártak a halomban hagyott sitt körül.

A környék egy emberként hunyorog

Még kész sem volt a stadion, a lakótelepi környezetben élők életét már ekkor megkeserítette. Azzal ugyanis senki sem számolt, hogy az épületre került fehér ponyva bederíti majd a környék lakásait. A lakók erősen hunyorogva tudnak csak létezni a saját otthonukban.

Aztán 2017 novemberében végre átadták a stadiont, Puskás Tivadar polgármester pedig úgy fogalmazott, hogy előkarácsony van Szombathelyen, és mivel jól viselkedtek, a sportkomplexumot már a Jézuska hozta. Bár az ajándéknak mindenki örült, annak már annyira nem, hogy létesítménynek még a megnyitó napján sem volt üzemeltetője.

Apropó megnyitó, a Szombathelyi Haladás a nyitó meccset az Eszékkel játszotta. Időközben a Haladás VSE ügyvezetője pedig Homlok Zsolt Mészáros Lőrinc lányát, Ágnest elvette feleségül. Így lehet a véletlennél több köze volt annak, hogy a Mészáros Lőrinc által tulajdonolt Eszék lépett elsőként ellenfélként az új Haladás stadion gyepére.

A stadiont egy szerdai napon adták át, vasárnap viszont már arról szóltak a hírek, hogy garanciális javítások miatt nem tudják a sportolók birtokba venni az épületet. Egyetlen szakosztály sem költözhetett be. Már akkor arról lehetett hallani, hogy nem a javítás, hanem az üzemeltető hiánya miatt nem tudnak a sportolók az épületben edzeni.

Nevét elhallghatva nyilatkozó sportszakember az Átlátszónak elmondta, szerinte az  a létesítmény üzemeltetését nem utólag kellett volna megoldani. A stadionoknál az a külföldi gyakorlat, hogy az építéssel egy időben írják ki az  üzemeltetési pályázatot is. Az üzemeltető így már az építés során olyanra szabathatja a infrastruktúrát, ami neki később könnyebbséget jelenthet az üzemeltetésben. A napkollektorok elhelyezésétől kezdve, a behúzható gyepszőnyegen át, egészen addig, hogy az irodákban hol legyenek a konnektorok.

Rotálnak a főnökök

Szombathelyen azonban az önkormányzat utólag próbált meg üzemeltetőt találni. Egyelőre mérsékelt sikerrel.

A novemberi átadást követően a város a saját zsebébe nyúlt, hogy a Haladás focisták játszhassanak az új létesítményben. Mivel az ideiglenes üzemeltető a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. volt, így a város saját cégének volt kénytelen fizetni 8,6 millió forintot. Azt ugyanis nem akarta, hogy a szombathelyi labdarúgóknak ismét Sopronban kelljen játszaniuk, mivel a szurkolók haragja mindent elsöprő tud lenni.

Ezzel azonban csak bő egy hónapra oldódott meg a stadion ügye, a viharfellegek pedig tovább tornyosultak a fideszes városvezetés feje fölött.

A komplexum üzemeltetésére ugyan kiírtak egy közbeszerzési pályázatot, de érvényes ajánlat nem érkezett. A létesítmény első ügyvezetője Szondy Szilvia pedig csak december 31-ig vállalta a feladatot. Utódja Ár János lett, aki Szondyhoz hasonlóan bruttó 1,2 millió forintos fizetésért igazgatta a stadion ügyét.

Januárban jött a hír, hogy a Grupama Aréna üzemeltetői és a szombathelyi városvezetők egy asztalhoz ültek. A tárgyalások azonban zátonyra futottak. Valószínű, ez is annak tudható be, hogy az üzemeltető már egy kész komplexumot kellett volna, hogy átvegyen. Becslések szerint 500-550 millió forintos fenntartási költséggel. A város pedig ugyan korábban 150 millió forinttal támogatta a Haladást, idén csak ez év közepéig 350 millió forintot tolt bele a fenntartásba. Pedig Hende Csaba, a térség parlamenti képviselője az avatáskor azt mondta, hogy az új létesítmény fenntartása olcsóbb lesz, mint a régié volt, ami egyébként évente 300 millió forintot emésztett fel.

 

 

Hende ezt szereti elmondani szinte minden új beruházás átadásakor. A szombathelyi Fedett Uszoda új medence terének avatásakor is pontosan ugyanezt mondta. Ott most 200 milliós hiánnyal néz szembe az üzemeltető.

Elfagyott a vízvezeték

A labdarúgó NB1 téli szünete miatt kevesebb szó esett a stadionról. Márciusban aztán kiderült, nem gondoltak mindenre a 15,6 milliárdot felemésztő építkezésnél. Például arra, hogy télen fagyni szokott. Az első hazai Haladás meccsen azonban kiderült, a fizika törvényei bizony nem tesznek kivételt a nagy állami beruházásoknál sem. Hétszázan maradtak víz nélkül a B-középben, mivel a mosdókhoz és a büféhez futó vízveztékbe bele fagyott a víz. Nem ásták ugyanis elég mélyre a csöveket.

Új ötlet volt a feladatok leválasztása. Hogy ne legyenek kiszolgáltatott helyzetben, a létesítmény stadion részének üzemeltetését a focicsapatot működtető cég vállalta magára, ideiglenesen. A csarnokot pedig továbbra is a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft. igazgatta. Érdemes megjegyezni, hogy a Haladás VSE, vagyis a focin kívüli többi sportágat tömörítő klubnak ekkor sem, és azóta sem sikerült bérleti szerződést kötnie a céggel. Ez később azért lesz érdekes, mivel a sportkomplexum frissen kinevezett vezetője, aki egyébként a szombathelyi Fidesz alelnöke, Gál Sándor a kézilabda szakosztály vezetője is.

Az ügyvezetők váltották egymást, Ár János helyébe Rácz-Racker Viktória lépett. Majd augusztus elején Rácz-Racker különösebb indoklás nélkül lemondott. Tíz hónap alatt harmadik ügyvezetőt fogyasztotta el a sportkomplexum. A szombathelyi önkormányzat baloldali, Éljen Szombathely! – MSZP – DK – Együtt képviselője Nemény András azt mondta, hogy Rácz-Racker a stadion körüli fejetlenség miatt menekült el. Ráadásul az önkormányzat legutóbb ismét 100 millió forintot szavazott meg a stadionnak, ami egyébként a költségvetés módosítása előtt a város útjainak felújítására ment volna.

A múlt héten csütörtökön rendkívüli közgyűlést tartottak Szombathelyen. Bár az ellenzék kérte, hogy ne zárt ülésen beszéljék meg a komplexum új vezetőjének ügyét, a Fidesz-frakció mégis ragaszkodott a zárt ajtókhoz. A Fidesz szombathelyi szervezetének alelnökét, Gál Sándort választották meg a létesítmény élére. Gál úgy került a több száz millió forintos üzemeltetési költséggel működő stadion élére, hogy egyes források szerint  csupán érettségije van. Végzettségügyben kérdeztük a jegyzőt, válaszát várjuk.

Gál megválasztása azért is zajlott különös módon, mivel kinevezését megelőzően az önkormányzat gazdasági bizottsága meg sem hallgatta Gált a terveiről, sőt a közgyűlés előtt sem jelent meg. Gál azt üzente, szabadságon van. Péntek este azonban már együtt vonult a Savaria Karneválon a Fidesz többi helyi vezetőjével.

Gál egyelőre három hónapos próbaidőre kapott megbízást, havi 600 ezer bruttó fizetéssel. Szeptember elsejétől pedig már ismét egy cég üzemelteti a sportkomplexum egészét, mivel a stadion is visszakerül a Haladás Sportkomplexum Fejlesztő Kft.-hez.

Farkas Bazsi – ugytudjuk.hu

Fotó: Hende a Halinál. Forrás: Hende Csaba/Facebook

Megosztás