miskolc

Fideszes baksis szépkorú választóknak – ez lett a Salkaházi programból Miskolcon

Öt év alatt kétmilliárd forintot költött nyugdíjasai jóltartására Miskolc önkormányzata – derült ki az Átlátszó közadatigénylésére adott válaszból. Csakhogy ami dicséretes jótékonykodásnak tűnhet elsőre, a városban élvén sokkal inkább fideszes választási osztogatásnak tűnik.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire
megy el az adód 99 százaléka!

A magyar mulatós „szakma”, köztük Sláger Tibó, Fásy Ádám és Fásy Zsüliett szinte hazajár Miskolcra fellépni az évente többször is megrendezésre kerülő Batyus bál, Főzőverseny, Zenés Randevú és más neveken futó programokra, melyek főleg a választások környékén szaporodnak el. Ezekre a rendezvényekre a miskolci lakosság jelentős részét kitevő nyugdíjasokat várják. Emellett vannak egyéb programok is, úgymint ingyen kisvonatozás, mozi és színház, karácsonyi ünnepség, Országház-látogatás, és újabban vízi torna és természetjárás.

Hogy kinek a fejéből pattant ki a szikra, ma már senki nem emlékszik, de az biztos, hogy olyan csodafegyver került a fideszes városvezetés kezébe, amellyel nehezen lehet versenyre kelniük az ellenzéki pártoknak. Hiszen a 150 ezres városban élő 36 ezer nyugdíjas kézben tartása az utóbbi évek választásait elnézve behozhatatlan előnyökkel jár.

Az ötlet kitalálói gondoltak a kevésbé aktív nyugdíjasokra is, mint minden idős miskolcinak, nekik is jár évente 10 ezer forint, ha a havi nyugdíjuk nem éri el a 285 ezer forintot. Ehhez mindössze egy űrlapot kell kitölteni, ami egy valóságos választási „svájci bicska”. A 10 ezer forint fejében az igénylő a Salkaházi Sára Miskolc Program résztvevőjeként hozzájárul, hogy Miskolc polgármestere a személyes adatait kezelje, jelentsen ez bármit is. A hozzájárulási nyilatkozatban meg kell adni a társadalombiztosítási azonosító jelet, a bankszámlaszámot (ha banki átutalással kéri az összeg kifizetését), a mobilszámot és a vezetékes telefonszámot, sőt az email-címet is.

A város honlapja így foglalja össze a program lényegét: „pénzbeli támogatás és természetben nyújtott szociális ellátás állapítható meg a Salkaházi Sára Miskolc Program keretében annak a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülő 60. életévét betöltött személynek, aki a kérelem benyújtásának időpontjában Miskolc Megyei Jogú Város közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és jövedelme nem haladja meg  a nyugdíjminimum tízszeresét”.

A Salkaházi Sára Miskolc Programban való jelentkezés egyúttal egy, a választásokon jól használható közvéleménykutatást is eredményez, mert a program szervezői kérik, hogy a nyugdíjas miskolci négy kérdéskörben válaszoljon közel 30 kérdésre. Például:

Ön szerint melyek azok a legfontosabb sikerek, amelyeket Miskolc az elmúlt néhány év során elért?

  • Nyomortelepek felszámolása
  • A város szépítése (virágosítás, belváros rendbetétele)
  • Az Avas megszabadítása a „fészekrakóktól”

A program vezetője az az időközben fideszes országgyűlési képviselőnek választott Hubay György, akiről az Átlátszó megírta, hogy valótlanságokat állított magáról a kampánya során. Később az is kiderült, hogy az országyűlési képviselők közül, ő bérli a legdrágább irodát a legendásan alacsony ingatlan-árairól híres Miskolcon, és ami hónapokig üresen állt, mert nem használták semmire.

Az önkormányzat támogatásával működő Salkaházi program nem kevés pénzt éget el látszólag az idősek megsegítése érdekében, de a valóságban a helyi Fidesz hatalom megtartásáért.

Közérdekű adatkérelmünk nyomán kiderült, hogy a miskolci önkormányzat az elmúlt öt évben több mint 2 milliárd forintot költött el miskolci idősek szórakoztatására és támogatására. Hogy sok vagy kevés, nehéz eldönteni.

Miskolc gazdasága az elmúlt négy évben stabillá vált. Eljutott arra a szintre, hogy lehetőséget, fedezetet biztosít a miskolci idősek elismerésére, támogatására, mondta a program indulásakor Kriza Ákos polgármester. De később kiderült, hogy mégsem teljesen gömbölyű ez az állítás, mert bár 2016-ban elhangzott egy ígéret, hogy az inflációnak megfelelően emelik az évi 10 ezer forintos juttatást, sőt lesz Salkaházi busz is, amit programokra ki lehetett volna bérelni, de végül ezek nem valósultak meg.

Hogy a város pénzügyi helyzete milyen, azt pedig nehéz átlátni, mert akkora a Fidesz-többség a közgyűlésben, hogy az ellenzék teljes bénultságra van ítélve. A Népszava 2017-ben arról írt, hogy a miskolci önkormányzat cégeit működtető Miskolc Holdingnak közel 45 milliárd forint teljesítendő fizetési kötelezettsége áll fenn. A napokban kiderült, a városban működő irodalmi újságot nem tudják kinyomtatni, mert csúsznak az állami pályázatok, de közben kiderült az is, hogy a lap évi 1 milliós önkormányzati támogatását lecsökkentették 800 ezer forintra.

Pusztai László – eszakhirnok.com

Fotó forrása: salkahaziprogram.hu

Megosztás