üröm

Elvesztette hulladékjellegét a budapesti építkezésről egy ürömi szántóföldre lerakott építési törmelék, maradhat

Budapestről, a XIII. kerületből származó sittet pakoltak le Üröm határába – válaszolta adatigénylésünkre a kormányhivatal. A nagy mennyiségű hulladék azóta is ott rondít, de mivel a veszélyes összetevők határérték alatt vannak benne, hatósági intézkedés nem történt.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Ahogy korábban beszámoltunk róla, egy Üröm határában lévő mezőgazdasági területre hónapokon át építési törmeléket hordtak. A Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya megkeresésünkre akkor azt válaszolta, hogy nincs szükség hatósági intézkedésre az ügyben, mert a területre „szennyeződésmentes töltőanyag” került.

Ezek után közadatigényléssel fordultunk a szakhatósághoz. Kértük az anyag vizsgálatáról szóló dokumentumokat, valamint információkat arra vonatkozóan, hogy kinek az engedélyével és honnan került a szántóföldre és a mellette lévő erdősávba ez a bizonyos töltőanyag.

Elvesztette hulladékjellegét

A kapott vizsgálati jegyzőkönyvek szerint az Ürömre szállított kb. 40 tonna „föld és kő” Budapestről, a Meder utcából származik. A jegyzőkönyvben csak a mintavételek helyrajzi száma szerepel: eszerint a sitt a Marina parti lakópark építkezésének közeléből érkezhetett.

A laborvizsgálatok eredményei szerint a törmelékben veszélyes anyagok a határérték alatti mennyiségben találhatók, de például az arzén és az ólom néhány esetben megközelíti a határértéket.

A jegyzőkönyv megállapítása szerint az anyag “hulladék státusza megszűnt”, azaz szennyeződésmentes építési termékről van szó.

Több tízezer köbméter építőanyag került tehát Ürömre, hét helyrajzi szám alatt lévő, szántó és legelő besorolású telekre. Arra azonban, hogy mi keresnivalója van ennek az építési törmeléknek az ürömi földeken, nem kaptunk választ. Holott a termőföld védelméről és annak hasznosításáról szóló törvények (2007. évi CXXIX. és 2013. évi CXXII. tv.) kimondják, hogy a termőföldet csak az ingatlanügyi hatóság engedélyével és csak meghatározott célokra lehet hasznosítani.

Építőanyag szántón és a legelőn való tárolása nyilvánvalóan nincs az engedélyezett hasznosítási lehetőségek között. Csakhogy sem az ürömi önkormányzat, sem a felettes hatóságok nem tartják indokoltnak, hogy a törvénysértő állapotot megszüntessék.

Nem csoda hát, ha a helyiek közül sokan úgy vélik: Üröm egyre inkább hulladékok és építőanyagok lerakóhelyévé válik, s a hatóságok ehhez csak asszisztálnak.

Bodnár Zsuzsa

Fotó: Németh Csaba/Átlátható Ürömért

Megosztás