balatonfüred

A Brázay-villa helyén szállodát építő vállalkozó fiai által épített apartmanházban vett luxuslakást Polt Péter legfőbb ügyész

A balatonfüredi Brázay-villát lebontó cég, a Bráza Invest Kft. egyik tulajdonosáról, Czigle Jánosról az Átlátszó korábban megírta, hogy a helyi Flamingo hotel tulajdonosa és a Hotel Füred felújítója. A fiai cége, a Czi-Ta Group Kft. pedig azt az apartmanházat építette meg, amelyben Polt Péter legfőbb ügyész és felesége örökpanorámás luxuslakást vettek.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Teljesen lebontották a balatonfüredi Brázay-villát, hogy szállodát építsenek a helyén – írta meg a balatontipp.hu. A kései Bauhaus-stílusú villa a II. világháború után pártüdülőként működött, majd a rendszerváltás után a balatonfüredi önkormányzathoz került.

Az épület 2009-ig helyi védelem alatt állt. A balatontipp.hu cikke szerint a terület hasznosítási lehetőségét a Brázay Invest Kft. nyerte el. Bár voltak tervek a villával kapcsolatban, így az, hogy az időseknek magas színvonalú szolgáltatást nyújtó hálózat része lesz, mégis lerombolták az épületet.

Ezt a balatontipp.hu összefüggésbe hozta azzal, hogy 2019 januárja óta a Brázay Invest több mint 50 százaléka a jászberényi Birgés Tiboré, mellette még tulajdonos az ugyancsak jászberényi Pintér Judit és a füredi Czigle János.

A 444-gyel Balatonfüred polgármestere, Bóka István azt közölte, hogy a terület északi oldalán legalább száz szobás szálloda, déli oldalán villa park valósul meg. A villa lebontásával kapcsolatban pedig azt reagálta, hogy „önkormányzatunk tudomása szerint a jelenleg zajló bontási munkák hatósági engedély nélkül végezhetőek”.

Czigle Jánosról már írt az Átlátszó. A vállalkozó a Czigle-Flamingó Hotel Kft. révén a Flamingo hotel tulajdonosa és egyben a Hotel Füred újjávarázsolója. A szálloda szomszédságában található az az apartmanház, amelyet a Czi-Ta Group Kft., Czigle János fiainak vállalkozása húzott fel.

A két épületrészből álló apartmanház pedig azért érdekes, mert abban Polt Péter legfőbb ügyész és felesége, Polt-Palásthy Marianna 2016-ban megvettek egy „örökpanorámás luxusingatlanként” hirdetett lakást.

Mint beszámoltunk róla, az ingatlannak wellness részlege is van fedett medencével és szaunákkal, valamint pihenőligettel. A sajtóban megjelent hírek szerint a luxuslakásért 70 millió forintot fizettek Polték, de a legfőbb ügyész szerint a vételár jelentősen kevesebb volt.

Cikkünk írásakor, 2016 júliusában Polt Péterék lakótársa volt például Szatmári Zoltán Károly, akinek a Naszálytej-Jásztej-Dunatej cégek mellett az élelmiszer- és a malomiparban vannak érdekeltségei. Szatmári szerepelt a napi.hu „100 leggazdagabb magyart” bemutató összeállításában is.

Az apartmanházban több lakás szerepelt Czigle János Amerikában élő testvérének a nevén, és Czigle János üzlettársa, Birgés Tibor is bevásárolta magát két lakással. Birgésról megírtuk, hogy a jól jövedelmező Ferro-Press Kft. tulajdonosa, és 2012-ben az Év menedzsere lett.

A lakótársak között pár éve ott volt Kisteleki István volt labdarúgó és edző, aki vállalkozása, a ruházat és lábbeli nagykereskedelemben utazó Arena Magyarország Kft. nevére vett lakást az új exkluzív ingatlanban.

Továbbá – a teljesség igénye nélkül – a társaságot színesíti a Simicska Lajos birodalmának fő pilléréhez, a Közgéphez köthető lakástulajdonosok: Dobróka Tamás Mihály, a kis Közgépként is emlegetett HE-Do Kft. tulajdonosa, aki területén, Észak-Magyarországon – a hírek szerint – számíthat a Fidesz regionális igazgatójának, Bíró Márknak a támogatására. Dobróka Tamás több városban nyert el rádiós frekvenciát is.

Csikász Brigitta

Fotó: A balatonfüredi apartmanház, amelyben Polt Péter és a neje lakást vettek/Átlátszó

Megosztás