Egyéb

Késik a 11 milliárdos DVTK-stadion átadása, nem lesz megnyitó a választásig

 

Még nem lehet tudni, hogy mikortól játszhat az új diósgyőri stadionban a DVTK. Ennél is nagyobb gond lehet, hogy még a hétvégi választásokra sem sikerült valami megnyitófélét összehozni Diósgyőrben, ahol éppen az utolsó simitásokat végzik a 11 milliárdért épülő arénában. Pedig a stadion is abban a körzetben van, ahol négy évvel ezelőtt – vidéken csak két helyen – a szocik nyertek, és most is ráférne valami biztatás  a Fidesz jelöltjére, Hubay Györgyre.

A stadion felépítése évekig húzódott, de csak azt követően írták ki végül a közbeszerzést a kivitelezésre, hogy Orbán Viktor kijelentette: „2016 őszén, ha a fene fenét eszik, akkor is építkezni kell”. 2016. október végére jött létre az a szerződés, amelyet a stadion építésére létrehozott projektcégnek, a Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft.-nek, és a Market Építő Zrt.-nek, mint kivitelezőnek a kellet aláírni.

Az építési területet a szerződés már aláírását követő munkanapon, 2016. november 2-án átvette az építőipari cég, a szerződés értelmében 2018. február 2-re készen kellett volna lennie.

A kivitelezést 11 milliárdért Orbán egyik kedvenc oligarchája, Garancsi István cége, a Market Építő Zrt. nyerte.

Az elején látszólag minden flottul ment, az építők hetente körbehurcolták a sajtó képviselőit az  helyszínen, és minden alkalommal kijelentették, hogy az átadás tartható. Az elmúlt év végére fogyott el az optimizmus, ha valaki meg szerette volna nézni az építkezést, azzal utasították el, hogy a sajtó csak zavarná a hajrában lévő munkásokat. Aztán jöttek, „hogy ez tuti, hogy nem lesz kész?” meg a „jó, de akkor pontosan meddig kell bérelt pályán játszani a DVTK-nak?” kérdések, de Diósgyőri Stadionrekonstrukciós Kft. befejezte a kommunikálást az érdeklődőkkel.

A Market Zrt. meg a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.-hez irányít mindenkit. Mivel konkrét válaszokat az esetleges kötbérről és végleges határidőről mi sem kaptunk, ezért közérdekű adatkérelmet adtunk be.

Időközben az is kiderült, hogy senki nem jelentkezett a stadion hasznosítására meghirdetett pályázatra, és a DVTK egyik vezetője egy helyen azt nyilatkozta, nekik havonta két alkalommal lesz szükség a pályára, egyébként minden mással (edzőpályák, épületek) rendelkeznek.

Orbán Viktor először március elején, minden hivatalos bejelentést mellőzve bukkant fel  Miskolcon a diósgyőri körzetet (B.-A.-Z megye 2-es) támogatandó. Természetesen meglátogatta a stadion építkezését is. Kisebb meglepetést váltott ki egy kérdés nyomán az a bejelentése, hogy a maga részéről támogatná a pirotechnikai eszközök legalizálását a stadionokban.

Az átadással kapcsolatban azt mondta, a választás nem múlik a stadion átadásán, ezért arra biztatná az építőket, hogy akkor adják csak át, amikor minden készen van. Az ugyanis kellemetlen lenne, ha az átadás után még munkálatok folynának benne, mint ahogy az Szombathelyen megesett.

A legfrissebb nem hivatalos átadási dátum május, de könnyen lehet, hogy az első meccs szurkolók nélkül fog lemenni, mert a Diósgyőrt, mint visszaesőt, szurkolói megbotránkoztató magatartásáért (az ellenfél és az ellenfél egyik játékosának szidalmazása) valamint szurkolóinak becsmérlő, hátrányosan megkülönböztető magatartásáért  („huhogás”) 1 millió forint pénzbüntetés megfizetésére kötelezték. A klub szerint, ha ez így folytatódik akkor jön a zártkapus forduló.

Kapcsolódó cikkeink

Orbán Viktor megígérte, úgyhogy már kezdik is a diósgyőri stadionépítést

Helyi fideszesek szerint nem a legélesebb kés a fiókban a Csurka-rajongó miskolci képviselőjelöltük

Pusztai László (Északhírnök)

Megosztás