miskolc

Nevet változtat a miskolci ellenzéki képviselőjelölt, miután felbukkant egy azonos nevű vetélytársa

Felveszi művésznevéből, a Rokker Zsolttiból a Zsoltot Erdei Sándor, aki függetlenként, ellenzéki támogatással indul a július közepi miskolci időközi önkormányzati képviselőválasztáson. A választást a fideszes Hubay György megüresedett mandátumáért írták ki. A napokban derült ki, hogy elindul a posztért Rokker eddig ismeretlen névrokona, akit szintén Erdei Sándornak hívnak, szintén független színekben.

Délutánra kiderül, valójában ki is a névrokonom – reménykedett az Átlátszónak nyilatkozva Erdei Sándor, ismertebb nevén Rokker Zsoltti humorista. Erdei/Rokker az országyűlési képviselővé választott fideszes önkormányzati képviselő, Hubay György helyéért indul Miskolcon a július 15-re kitűzött miskolci időközi önkormányzati választáson.

444.hu szúrta ki, hogy a miskolci választási bizottság elfogadta két újabb jelölt indulását is a július 15-i időközire, ráadásul az egyik jelöltet szintén Erdei Sándornak hívják, és ő is független. Megoldás lehetne a „Rokker” név feltüntetése, de a 2013-as választási eljárási törvény szerint becenevek nem szerepelhetnek a szavazóíven, csak a születés évszáma abban az esetben, ha névazonosság van.

Nem volt ez mindig így. Az Alfahír emlékeztetett, a 2010-es önkormányzati választáson Tiszabőn sok azonos vezetéknevű jelöltet a becenevükön is feltüntették, mint például Mága Gyula Pipás Gyuszi Fia, Mága Zsolt Postás, Nagy Kálmán Kis Kálmán Fia, Surányi Gusztáv Sántaguszti Fia, Rácz Jenő Hájas.

„Még ma bemegyek az okmányirodába és kérni fogom, hogy úgy változtassák meg a nevemet, hogy az Erdei Sándor mögé jegyezzék be a Zsolt keresztnevet” – nyilatkozta most lapunknak Erdei/Rokker, aki szerint a Rokker előnevet biztos nem engednék.

A humorista szerint, ha előkerül a másik Erdei és elmondja a programját, abból azonnal ki fog derülni, hogy a Fidesz próbál trollkodni. A Fidesznek egyébként van saját jelöltje, Nagy Ákos személyében.

Bár egy önkormányzati képviselő választás egy évvel az önkormányzati választások előtt alapesetben nem sok izgalmat hoz, ez most  Miskolcra nem érvényes. A Fideszes Hubay ugyanis fölénnyel legyőzte az MSZP-s Varga Lászlót, aki egyéni képviselő volt a körzetben, és most az ellenzék revansot akar. Éppen emiatt minden ellenzéki párt beállt Rokker/Erdei mögé: az MSZP, a DK, az LMP és a Jobbik is. Ha csak a számokat nézzük, ez akár egy 65-35 százalékos győzelmet ígér a politikusnak.

Forrásaink szerint a Fidesz oldalán teljes a készültség, ha kell, egyenként fogják elkísérni a szimpatizánsaikat a választókörbe. A Fidesz esélyeit növeli, hogy egy olyan körzetről van szó, ahol rengeteg az idős ember, akik egyébként nehezen ismerik ki a magukat, ha sok név szerepel a választási íven, hiszen ha holnap lennének a választások, akkor csak két (közeli) születés évszám különböztetné meg a két Erdeit.

Pusztai László (eszakhirnok.com)

Megosztás