Egyéb

45 ezer rubelért dolgoztam a Hazugságminisztériumnak – egy orosz internetes troll vallomása

Oroszország Európa ellen háborút folytat, amelynek célja, hogy megossza Európát és az USA-t, illetve az EU-n belül is ellentéteket teremtsen. Oroszország így könnyebben tudja manipulálni és érdekszférájába terelni az egyes tagállamokat. Ezt a két célt tartja szeme előtt az orosz propaganda is, amely nem őszinte, nem objektív és nem kiegyensúlyozott, hanem hamis, manipulatív és egyoldalúan oroszbarát. A közbeszéd és az internetes fórumok széttrolkodása csak az egyik formája e háborúnak.

Az úgynevezett cyberháborút az internetes felületeken vívják az erre kiképzett és alkalmazott virtuális katonák, a trollok. Naponta találkozhattok velük minden internetes fórumon, látszólag spontán bukkannak fel, de valójában egy nagyon összehangolt munka és támadás áldozatai vagytok. Az orosz propagandát terjesztő weblapokat az Átlátszón mi is elkezdtük bemutatni. A Szabad Európa Rádió segítségével most egy újabb műhelyt leplezünk le.

Amíg az orosz katonák a valóságos országhatárokat lépik át és foglalnak el területeket, addig internetes harcostársaik a virtuális térben indítanak viharos támadásokat, alkalmaznak eddig elképzelhetetlennek tűnő módszereket. Ők a valóságban azonban négy fal között ülnek, klaviatúrát használnak és a hivatalos moszkvai rezsim irányelveit képviselik, havi több tízezer rubelért.

Isten hozta az orosz Internet Trollgyárban!

A szentpétervári Internetkutatási Központ a Szavuszkinya utca 55-ös szám alatt található, visszafogott épülete első pillantásra nem tűnik ki a környék házai közül. Nem is gondolja a gyanútlan járókelő, hogy a modern épület falai mögött több ezer hamis profil kel életre minden nap, amely az internetes vitafórumokon, közösségi hálózatokon – Twitter, Facebook, LiveJournal, vKontakte – terjeszti mesterséges módon a Kreml propagandáját. Az intézet több száz alkalmazottja, napi és éjszakai 12 órás műszakban, éjjel-nappal biztosítják a folyamatos műsort.

E szolgáltatásért cserébe átlagon felüli, kiemelkedő fizetést kapnak az alkalmazottak, akiknek szigorú szabályoknak kell megfelelni: napi szinten több tucatnyi fórumon mutatott aktivitást és megfelelő hosszúságú – 200 karakternél nem rövidebb – kommenteket kell felmutatni az előre megbeszélt kulcsszavak folyamatos használatával. Munka közben szigorúan tilos a melletted ülő munkatárssal beszélgetni, nem lehetett elhagyni az asztalt. A nevetést is betiltotta a vezetőség, bármilyen apróságért kirúghatnak, de egy perces késésért is 500 rubel büntetést kell fizetni.

Csakhogy ezen a munkahelyen nincs nevetésre idő – írta le a körülményeket a Szabad Európa Rádió riporterének Marat Buchard, szentpétervári blogger, aki az orosz propagandagyár munkatársa volt havi 45 ezer rubelért. A fiatal férfi kalandvágyból jelentkezett a pozícióra, amelyet – ahogy azt a Szabad Európa rádió korábbi interjúiból megtudtuk – egészen nyíltan hirdettek. Kezdetben semleges témában – például a vegeterianizmus melletti és elleni érvek – kellett a jelentkezőknek egy szöveget írni, később a feladatok már kezdtek közelebb kerülni az intézmény valódi feladatához, például: Mit gondol a donyecki humanitárius konvojokról?

Nagyjából negyven szoba, minden szobában húsz ember, akik két nap munka után két napot pihennek. A12 órás napi műszakokban 135 kommentet kell produkálni különböző internetes fórumokon – ezek az intézmény főbb paramtéretei. Ahogy Buchard jellemezte a munkakörülményeket: egész nap csak ültünk, írtunk és gyakorlatilag nem beszélgettünk. De nem is volt rá szükség: a kollégák munkája ott van előttünk a monitoron.

Link Troll, Fénykép Troll és a Cselszövő Troll

Putyin trolljai egy jó előre meghatározott szerepkörben, rendszerint hármasban, dolgoznak. Az egyik felveszi a Cselszövő szerepét, aki a hitelesség miatt bizonyos kritikát fogalmaz meg a vitafórumban, a másik kettő, akikkel egy csoportot alkot, látszólag ellentmondanak neki, csak az érvelés típusa különbözik. Az egyik képekkel üzen, a másik üzeneteket fogalmaz meg, linkel, magyarázta Buchald, de a jobb érthetőség kedvéért egy konkrét példával is illusztrálta meg a riporternek a feladatot.

Egy tipikus munka: az ukrajnai hadsereg kötelékében NATO egységek is harcolnak

Kulcsszavak: Ukrajna, Oroszország, politika, NATO, magánhadseregek.

Feladat: legalább 35 fórumon megfuttatni a témát, elhinteni a hazugságot

Flcrbgrjn felhasználó, aki egy másik osztály trollja azt írja, hogy a harcoló reguláris ukrán alakulatok között NATO zsoldosok is harcolnak, majd belinkel egy videót, amely állítólag két amerikai zsoldost mutat Mariupolban:

A kijevi junta médiája nyilvánvaló hazugságokat terjeszt, azt állítja, hogy Ukrajnában az orosz hadsereg emberei harcolnak, és ezt minden bizonyíték nélkül mondják. De amikor az ukránokról van szó, a Kijev alatt táborozó külföldi zsoldosokról és nyugati ügynökökről, Kijev azt állítja, nincs róla bizonyíték, hazudik és még csak bele sem pirul!”

A három troll munkamegosztásban dolgozik. Mindegyik saját szerepkörrel rendelkezik. A Cselszövő Troll szerepében Yana24 nevű felhsználó rátámad az előbbi kommentelőre/kollégájára:

Milyen NATO zsoldosokról beszélsz? Valamit épp arra forgattak az amerikaiak, na és? Nem tudjuk, mit csináltak ott. Oroszország mindig olyan dolgokkal vádolja meg Ukrajnát, amit maga is csinál. Mindenki már régóta a külföldi zsoldosokról beszél, de még senki nem mutatta meg őket!”

Ezután a stafétát a Link Troll veszi át.

Olvastad egyáltalán a szöveget? Ha teljesen képben lennél, tudhatnád, hogy rengeteg bizonyítékról tudunk már, miszerint az ukrajnai háború azért folytatódik, mert Porosenko és a Nyugat nem akar békét. Nyugatról jövő katonai felszereléseket találtak és most nyomára akadtak a zsoldosoknak is. Találtak viszont valami kézzelfoghatót, amely az orosz katonai jelenlétre utal Ukrajnában? Vagy megtalálták volna az orosz katonákat? Egyikről sincs szó.”

A válaszban Link Troll szépen összeköti a kiinduló állítást egy újabb belinkelt szöveggel, amely az amerikaiak állítólagos mariupoli jelenlétéről szól. A munkafolyamat csúcspontját Fénykép Troll megjelenésével éri el, aki miután posztol egy oda illőnek vélt képet, képmutatással vádolja meg a Nyugatot.

A kétarcú Nyugat az ukrajnai konfliktusról szóló vitában Oroszországra mutogat, mindeközben ő maga támogatja az ukrán hadsereget és a térségben a NATO-t képviselő magánhadseregek katonáit. Ez a kettős mérce politikája!”

Marat Bukhard az orosz nyelvű részleg munkatársa volt, ők kifejezetten az orosz szerverekkel foglalkoztak, de a szentpétervári központban a külföldi közönségre specializálódott trollok is működnek. „Létezik egy ukrán részleg, egy angol, amely főleg a CNN és a BBC oldalait bombázza, de külön akciócsoportot állítottak fel a Facebook és más közösségi hálózatok számára is. Az idegen nyelven dolgozók 65 ezer rubelt vihettek haza havonta.

Minden csoportot egy manager irányít, ők dupla, 70-80 ezer rubel fizetést kapnak. Munkájuk abból áll, hogy folyamatosan olvassák a bejegyzéseket és állandóan fenyegetőznek, ha valahol hibát találnak. Ha valakit ideológiai elhajláson érnek tetten, komolyan megbüntetik, akivel szemben pedig komolyabb kétségek merülnek fel, szigorú ideológiai vizsgálat alá vetik.

Ekkor kérdés kérdést követ, mint például a „Mit akar Oroszország a Donyecki Népköztárságban elérni?” A hibát elkövetőnek a kérdésekre jól kell válaszolni, ellenkező esetben a legkisebb vétségért is fizetni kell, mint például egy perc késésért 5000 rubelt. Egyszer Bukhard is hibázott, Porosenko fotója helyett Janukovics képét linkelte a fórumba. „Janukoviccsal viccelni nem lehet, ezeknek ő a jó fiú, rögtön fel is hívtak, berendeltek, mégis, ez meg mi volt” – emlékezett vissza az extroll.

Obama = „fekete, kulturálatlan majom”

Bukhard elmesélte szentpétervári troll-karrierjének legbizarrabb feladatát is. Barack Obama, amerikai elnök indiai látogatása során kiköpött egy rágógumit. Miután behívták, kiadták az ukázt: az esetről 135 kommentet kell írni, a lehető legbrutálisabb stílusban. „Azt írsz, amit akarsz, egy szabály van: Obama nevét mindig használd és rakd körbe rendesen káromkodásokkal.”

Az utasítás értelmében a kommentek konklúzióját úgy kellett megfogalmaznia, hogy abban minden esetben Obama egy olyan fekete majomként szerepejen, aki semmit nem tud a kulturált viselkedésről. Az amerikai elnököt szembe kellett állítani az ősi Indiai kultúrával, ahol ő csak rágózni tudott. Bukhard ezt úgy kommentálta a rádiónak, félelmetes módon tudták a legapróbb dolgot is előrángatni, ami a másik oldalról már egyáltalán nem vicces, hanem abszurd és átlép minden határt.

A putyini trollgyárat leleplező Bukhard nem számított a rendszer hívének. Nyugati módon gondolkodott. Szerette volna kipróbálni, megismerni, hogyan működik egy ilyen helyen a munka, de nem működött és két hónap múlva beadta a felmondását. Az ellenség táborába került, mert ideológiailag szembe került feletteseivel. Nem volt értelme számára folytatni ott a munkát, még a pénz miatt sem. Ez egyébként meglehetősen jellemző egykori kollégáira, akik nem az ideológia, de a pénz miatt vállalták be a munkát, de, mint az interjúban említette, kávészünet során hallott igazi keményvonalasokat is egymás közt beszélgetni.

Korábbi cikkeink az orosz medve viselt dolgairól

Putyin szolgálatában – magyar nemzeti radikalizmus Kárpátalján II.

Kubatovtól a kommunistákig: a Putyin-párti tüntetők kapcsolatrendszere

„Oroszország szövetségeseket keres Székelyföldön” – Csibi Barna, a Székely Gárda alapítója

Nemzeti radikális hírportálok: Oroszország magyar hangjai

Hogyan lettünk jugoszláv békaemberek, és mi köze van ehhez Putyinnak

Perlünk az orosz hosszú távú gázszerződésért

Orosz hátterű cégháló az INA korrupciós ügye körül

Orosz szerveren üzemel a Deres.TV és a Szent Korona Rádió

OffshoreLeaks: Karibi pénzmosoda ukrán és orosz kuncsaftokkal

Bukhard végül elmesélte mennyire féltek az intézmény vezetői az épület körül szaglászó újságíróktól, rögtön mindenre figyelni kezdtek. Behúzták a függönyöket, nem lehetett kimenni napközben az utcára sem. „Épp úgy, ahogy Orwell megírta: az Igazság Minisztériumának dolgoztok, miközben a valóságban az a Hazugság Minisztériuma”, tette hozzá.

Marat Bukhard esete nem egyedi. A Szabad Európa rádió korábban is foglalkozott már a trollgyárral. Március közepén Tatjana néven adott interjút az intézmény egykori munkatársa.

Az Internetkutatási Központ alapítója, és vezérigazgatója Mihail Bisztrov nyugalmazott rendőr ezredes. Az intézményt a „Concord” nevű holdingtársaságon keresztül finanszírozzák, amely élén Vlagyimír Putyin elnök barátja, Eugene Prigogine áll. A holding 2000 óta szervez különböző rendezvényeket a Kremlben, valamint együttműködik az orosz Védelmi Minisztériummal. Az „Igazság Minisztériuma” nagyjából 400 embert alkalmaz.

Bőtös Botond

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Megosztás