Kubatovtól a kommunistákig: a Putyin-párti tüntetők kapcsolatrendszere

majdadonis

Nagy a ködösítés a Putyin orosz elnök látogatásához időzített oroszbarát rokonszenvtüntetés szervezőiről és finanszírozásáról. Magyarországi kapcsolataik között mindenesetre a szélsőjobb éppúgy képviselteti magát, mint a szélsőbal. Kulcsfigurának tűnik Kassab Adonis volt jobbikos önkormányzati képviselő és Magyar Gárda tag, a Szabad Nemzet Egyesület aktivistája, aki a botrányos bajai időközi választási kampányban is feltűnt 2013-ban, méghozzá Kubatov Gábor fideszes pártigazgató jobb kezének környezetében.

„A Vlagyimir Putyin vezette Oroszország kiállása lehet biztosítéka annak, hogy a világ nemzetei megőrizhessék szuverenitásukat a nyugati, Észak-amerikai, atlantista elnyomással szemben”

Egyebek mellett így buzdítanak részvételre a Megmozdulás a magyar-orosz barátság mellett/Anti-Majdan Budapest elnevezésű, Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatására, február 17.-re időzített, a budapesti orosz nagykövetség elé meghirdetett esemény Facebook-oldalán.

A 8,8 ezer meghívottból vasárnapig ezren jelezték részvételüket. A szervező az oldal közlése szerint az Orientalista.hu, tavaly októberben „a Kelet hangja” alcímmel alapított hírportál.

Az elsősorban Közel-keleti ügyekre fókuszáló, de néhány Putyin-barát írást is megjelentető híroldal magát blogként határozza meg – alighanem ezért is hiányzik a sajtótermékeknél törvényben előírt, a kiadót és a felelős szerkesztőket megnevező impresszum – Facebook-oldalán az Orientalista meghatározása „magazin”.

A domaint Kassab Adonis jegyeztette be 2013 szeptemberében. Az Átlátszónak küldött szűkszavú válaszaiból az derül ki, hogy ennek ellenére nem tartja magát alapítónak, a blogot pedig „többen” állítják össze társadalmi munkában.

Korábbi cikkeink az oroszbarát szélsőjobboldalról

„Oroszország szövetségeseket keres Székelyföldön” – Csibi Barna, a Székely Gárda alapítója

Nemzeti radikális hírportálok: Oroszország magyar hangjai

A kétlaki életet élő szír-magyar állampolgár Kassab Adonis Habib István 35 éves újságíró a Jobbik IX. kerületi önkormányzati képviselője volt. A kerületi tévének adott interjújából kiderül: a 2006-os választások után döntött az aktívabb politikai szerepvállalás mellett, s a Jobbik állt a legközelebb az értékrendjéhez, a Magyar Gárdába is belépett, a párt külpolitikai kabinetjében dolgozott, s egy ideig budapesti alelnökként is tevékenykedett.

2012-ben azonban kilépett a Jobbikból, mivel úgy észlelte, hogy az összefogás helyett rivalizálás lett jellemző a pártban. Jobbikos informátoraink Kassabot a párt Közel-keleti politikáját meghatározó Jahroumi Ali üzletember, a Shiraz perzsa étterem tulajdonosa (aki magát korábban az iráni nagykövetség tanácsosaként mutatta be) köreihez sorolta – a vendéglátóst máig bennfentes támogatóként tartják számon a pártban.

Kassab alelnökként jegyezte a 2012-ben létrehozott Fórum Szíriáért Egyesületet, s ugyanebben az időben felbukkant az egy évvel korábban létrehozott Szabad Nemzet Egyesületben (SZNE) is. A Fórum Szíriáért magát társadalmi-kulturális-tudományos kapcsolaterősítő szervezetként írja le, Facebook-oldaluk ugyanakkor, legalábbis ami arab nyelvismeret nélkül is megérthető a posztokból, keményen politizál.

A jelek szerint nem csak Közel-keleti ügyekben érdekeltek: 2013-ban képviselőjük – legalábbis a Balrad szélsőbalos honlapon közzétett meghívó szerint – felszólalt a Venezuela budapesti nagykövetsége előtt tartott rokonszenvtüntetésen, amelyet a magát antifasiszta balosként jellemző Magyar Ifjúsági Közösség Szervezete (Miksz) trombitált össze.

A Miksz egyébként orosz-ukrán ügyekben is aktív, részt vesznek és részvételre buzdítanak a Putyin-barát megmozduláson is, s osztotta a meghívót a Balrad honlap is, méghozzá e szavakkal: „a sok pesti liberális álságos és dezinformáló EU-NATO-párti hőbörgést követően rajtunk a sor”. A Balrad egyéb módon is akciózik a krími válság kapcsán: meghirdette, hogy szimpatizánsaik fiktív lakcímet biztosítanak a sorozás elől bujkáló kárpátlajai magyaroknak.

A konkurens – a Munkáspárthoz kötődő – Kommunista.net több topikban is fasisztázza a Balradot (talán nem véletlenül: utóbbi  egyik kommentelője szerint például „valószínűleg a biboldók provokációra készülnek” a Putyin-tüntetésen). A Kommunista.net-en is népszerűsített Latin-Amerika Társaságot (a Magyar-Venezuelai Szolidaritási Társaság utódát) ugyanakkor, hasonlóan a Miksz-hez kedveli a Kiállunk Oroszország mellett oldal is, amely szintén a 17.-i esemény egyik fő népszerűsítője.

E-mail interjú Kassab Adonis-szal

Mutassa be az Orientalista.hu-t!

A kelet hangja. Külpolitikai hírblog. Keleti orientációval.

Önnek a formális titulusa alapító?

Nem.

Mennyien dolgoznak a szerkesztőség csapatában?

Többen. Társadalmi munkában.

Ki a formális kiadó?

Orientalista.hu.

Az orosz-magyar barátság melletti szimpátiatüntetés szervezőjeként az esemény Facebook-oldala az Orientalistát jelöli meg szervezőnek. Pontos ez így?

Nem egészen.

Ki jelentette be az eseményt a rendőrségnek?

Egy magánszemély, magyar állampolgár.

Kik lesznek a rendezvény felszólalói?

Nem lesznek felszólalók.

Mi az az érték, amit a leginkább rokonszenvesnek gondolnak a jelenlegi Oroszországban?

A földgáz például fontos érték.

Az Ön nevéhez kötődő szervezetek (Szabad Nemzet Egyesület, Fórum Szíriáért Egyesület) milyen tevékenységet fejtenek ki jelenleg?

Kulturális és politikai.

A Fórum Szíriáért Egyesületnek nem találtam honlapját – segítsen ki, ha mégis van, kérem.

Nincs.

A FB-oldaluk a vállalt kulturális tartalomtól némiképp eltérő, erős politikai aktivitást mutat, ha jól értelmezem. A SZNE honlapja, FB-oldala régóta nem frissül. Vajon miért?

Szerintem azért mert nem töltött fel rá senki új hírt.

Ön részt vett a tavalyi bajai időközi választások kampányában Bajnai Gordon elleni tüntetésen, egy fényképfelvétel szerint Kubatov Gáborral együttműködve. Honnan a kapcsolatuk? Esetleg a Ferencvárosból? Tart még a mai napig?

Soha életemben nem találkoztam, nem beszéltem Kubatov Gáborral. Bajnai Gordon ellen tüntettem, a Szabad Nemzet Egyesület keretében. Mások is, más keretek között.

Kapcsolatuk csak személyes, vagy esetleg a Fidesz és a SZNE közötti kapcsolat is? (ami azért volna érdekes, mert korábban az SZNE bírálta a kormányt Safarov kiadása miatt).

A Szabad Nemzet Egyesület pártfüggetlen, ahogy Ön is megerősítette. Az SZN bírálta a kormányt Safarov kiadása, de egyébként többek között a Szíriával megszakított diplomáciai kapcsolat, a menekülttáborok kapcsolatban és a földtörvény miatt is. Segítőkész vagyok. “Magyarország nem menekülttábor” – című közleményünk elérhetősége: http://goo.gl/4a28w0

Az SZNE-vel kapcsolatban szélősbaloldali rendezvényeken való részvételre is utalnak az interneten fellelhető dokumentumok (kapcsolat a MIKSZ-szel, ronokszenv Venezuela mellett) – ez balos irányultságot mutat?

Nem mutat balos irányultságot. Nem alakított ki Venezuelával kapcsolatban semmilyen állásfoglalást az SZN.

Eddig Önöket az úgynevezett radikális jobboldalhoz kötötték. Feloldaná az ellentmondást?

Nincs ellentmondás. A földgázt sokan szeretik, télen ezzel fűt a lakosság jelentős része.

Annak idején miért távolodott el a Jobbiktól?

Igazság szerint azért, mert kiléptem.

Az oroszbarát tüntetés oldalán szervezőként posztoló, a közösségi oldalra tavaly nyáron regisztrált Kovács Károly ismerősei között szerepel Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke és Kovács Máté Miksz-főtitkár is. A tüntetésszervező Kovács Károlyról ugyanakkor keveset tudni: profilképe egy kölyökkutya, az ELTÉ-n tanult és Budapesten él bonyolult kapcsolatban. Ismerősei közül a tüntetéshez kötődik Kassab, illetve a Sydney-ben szerkesztett Külföldi Munka oldal, amely a rendezvény egyik első lájkolója és egyik legaktívabb kommentelője.

Az oroszpárti rokonszenvtüntetéshez február 4.-én csatlakozott az SZNE is. Az egyesületet Elszászer Tibor Csörsz, az FTC ismert szurkolója vezeti. Elszászer az érdi Jobbik elnöke, s jobbik-delegált külső bizottsági tag volt az érdi és a zuglói önkormányzatokban.

A hagyományőrzőként nyilvántartott SZNE Bajnai Gordon ellen demonstrált a botrányokkal terhelt 2013-as bajai időközi önkormányzati kampányban. Kassab az Átlátszó érdeklődésére azt közölte, hogy nem működtek együtt senkivel Baján, csakhogy a közösségi médiát akkoriban bejárta egy, a helyszínen készült fénykép, amin ő és Elszászer szerepel Kindlovits Máté, Kubatov Gábor (Fidesz) bizalmi embere társaságában.

Elszászer korábban is dolgozott Kubatovnak: ő is szerepel például az emlékezetes videón, amit a 2009-es pécsi időközi önkormányzati választási kampányban a Kubatov-csapat „listázási” szokásait mutatta be. Amennyiben – ahogy a látszat mutatja – Baján is együttműködtek, nem ez volt az első alkalom, hogy az FTC-elnök Kubatov olyan gyanúba keveredett, hogy fociultrákat vet be politikai célokra. Szerencséjére az FTC biztonsági cégének „szurkolói koordinátora”, a korábban emberölés miatt ült Szabó „Szőke” Ferenc magára vállalta, hogy úgymond hazafias felajánlásból rángatta odébb a Fidesz székháznál tüntető diákokat 2013 márciusában.

Az SZNE mindazonáltal bírálta a Fidesz-kormányok egyes döntéseit is, közleményben tiltakoztak például a baltás gyilkosként elhíresült Ramil Szafarov kiadatása ellen.

Azt ugyanakkor csak találgatni lehet, hogy honnan a pénz minderre az aktivitásra. A SZNE és a Fórum Szíriáért beszámolója nem lelhető fel a bíróság honlapján, Kassab frissen alapított családi cége árbevétel nélkül működött 2013-ban, az Orientalista kiadóját nem jelzik. Ha Kassab jól tudja, és a munkatársak valóban önkéntesek, a megjelentetés-működtetés akkor is milliós költség évente, s tetemes egyszeri kiadás lehet az oroszpárti rokonszenvtüntetés is.

Rádi Antónia

Tetszett a cikk?

Ha hasznos kezdeményezésnek tartod az Átlátszót, szavazz ránk az Index on Censorship közönségszavazásán, hogy egy újabb nemzetközi díjjal öregbíthessük a hírnevünk.

Független ember vagy?

Ha lesz 4 ezer független támogatója az Átlátszónak, akkor nincs az a lázárjános, aki el tudna minket hallgattatni. Legyél egy a 4 ezerből, és változtasd meg Magyarországot! Tudnivalók itt.

Támogatás SZJA 1% felajánlásával #Azénadómból

Ha 1%-od az Átlátszó céljaira kívánod felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodban az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel, ami a következő: 18265541-1-42 Letölthető nyilatkozat itt.

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter0Share on Tumblr0
 • anchuinse

  magyarnarancs.hu/belpol/kubatov-emberei-rontottak-libaval-bajnaira-86678/?orderdir=novekvo

 • Harold Finch

  Jók vagytok, nagyon fontos cikk!

 • csubi

  Ha jól értem a szélsőjobb a héten a “becsület napi” rendezvényen megemlékszik a betörő szovjet-orosz hordák elleni hősies harcról.
  A jövő héten pedig virággal fogadja a SZU-t feltámasztani igyekvő Putyint.

  • jozseffrd

   Igen csakhogy a ket orszag kozott (1945.Szovjet-Unio,es.a mai Oroszorszag kozott)hatalmas kulonbsegek vannakaz! Magyarrszag csak Oroszorszagtol kaphat Folgazat es Crude Olajat olyan aron ami nem tenne tonkre,Es Oroszorszag egy Oriasi piac lehetne egy ujjonan feltamadott Magyar Mezogazdasag es Elelmiszer Ipar szamara,amit a mai Europai Unio (ami sokkal inkabb hasonlit az 1945. Szovje-Uniora),termeszetesen nem engedelyez Magyarorszagnak.A Jobb oldal nem eszmei Magyar Orosz kapcsolatot akar hanem uzleti kapcsolatot. Es ha jol megy az Uzlet a Ruszkikkal akkor a Kinai piac is bejohet mert ma mar az Oroszok s Kinaiak eleg jo kapcsolatban vannak! Hogyha olyan lenne a Mezogazdasagunk mint a 70es-80as evekbben akkor Magyarorszag ,Szorosan Austria nyomaban jarhatna! Tudta ezt az EU is ezert romboltak le a Mezogazdasagot s Elelmiszer Ipart,s igy lent tarthatnak,ahogy ok jonak latjak!

 • Gyula Kotosz

  Tetszett a cikk?
  Nagyon. Csak az a baj, hogy túlságosan átlátszó.

 • Karakó József

  Most akkor melyik az ünnep a betörés – felszabadítás-
  vagy a kitörés napja.

 • Gábor Kovács

  Miért kerülne egy rakás pénzbe tüntetést szervezni? Mint a szervező is mondta, a tüntetésen nem szólal fel senki. Vagyis nem kell hangosítás, nem kell semmi, ami pénzbe kerülne. A Facebook tudtommal ingyenes. Honlapot üzemeltetni meg havonta ezer forint.

 • Höltermann Gábor

  Ez a cikk tele van csúsztatásokkal és féligazságokkal. Azért mert valaki állást mert foglalni az Egyesült Államok hadigépezetét dróton rángató globális pénzhatalmi elit ellen, az még nem minősül “nácinak” vagy bolseviknak. Még nem jelenti azt, hogy az iráni vagy az orosz nagykövetség pénzeli!

  • Károly Molnár

   pedig de

   • Höltermann Gábor

    Ismer közülük egy is??? Szerintem nem.

 • Károly Molnár

  akik annó könnyes szemmel koszorúztak Budapest felszabaditásakor, azok nyalják széles nyelvcsapásokkal az atlantiak sejhaját,

 • törzsmókus

  „Mi az az érték, amit a leginkább rokonszenvesnek gondolnak a jelenlegi Oroszországban? – A földgáz például fontos érték.”

  priceless 😀

 • Kecskés Zsolt

  Végre a Balloldal es a nemzeti jobboldal összezár együtt van es nem egymást ölik !

 • Német István

  Mekkora birka vagyok, hogy legalább szaggattam volna le egyet – ha már az adómból van, oszt’ a zsíros kenyeret ebbe tudtam volna csomagolni.

 • Klári

  A kormány már alátszatot sem akarja fenntartani. Mi nem számítunk. Undorító.