budapest

Molnár Gyula havi 1,2 millió forintért ad tanácsokat az újbudai polgármesternek

Molnár Gyula MSZP-s politikusként 2002 és 2010 között volt a főváros XI. kerületének polgármestere. 2010-ben elbukta az önkormányzati választást a Fidesz jelöltjével szemben, aki 2019-ig vezette a kerületet. Akkor viszont a DK-s László Imre, az ellenzék közös jelöltje kapta a legtöbb szavazatot. László Imre 2022 óta foglalkoztatja tanácsadóként Molnár Gyulát, akinek kezdetben havi bruttó 800 ezer forintot, tavaly szeptember óta pedig havi bruttó 1,2 millió forintot fizet ezért az önkormányzat.

A megbízás szerint Molnár kapcsolatot tart a kerületi egyházakkal, működteti az Újbudai Tanácsadó Testületet, és szakmai javaslatokat tesz a polgármesternek. Kérdésünkre az újbudai önkormányzat azt közölte, hogy a volt MSZP-s politikust „tudása, a kerület vezetőjeként szerzett tapasztalata, Újbuda iránt érzett elkötelezettsége teszi alkalmassá ezekre a feladatokra”.

Molnár Gyula a rendszerváltás óta az MSZP tagja, 1998-2000 között alelnöke, 2016-2018 között elnöke, és másfél évtizeden át országgyűlési képviselője volt. Szocialista politikusként 2002-ben és 2006-ban is megválasztották a lakosok a főváros XI. kerülete, Újbuda polgármesterévé. 2010-ben kiesett a parlamentből, és az önkormányzati választást is elvesztette. Újbudán ugyanis 2010-ben és 2014-ben is a Fidesz jelöltjét, Hoffmann Tamást választották polgármesternek a helyiek.

MSZP-sből lett DK-s tanácsadó

2019-ben viszont az ellenzék közös jelöltje, a DK-s László Imre kapta a legtöbb voksot, azóta ő vezeti a XI. kerületet. Molnár Gyula közben, a 2018-as országgyűlési választáson újra parlamenti mandátumot szerzett az MSZP színeiben. 2021-ben viszont a párt kizárta a soraiból, mert a politikus újbóli megválasztása esetén a DK frakciójába akart beülni az Országházban. Ez végül nem jött össze, mert Molnár 2022 áprilisában nem jutott be a parlamentbe, de bő egy hónappal később belépett a DK-ba.

Nagyjából ezzel egyidőben kapta az első közpénzes megbízását az akkor már DK-s vezetésű újbudai önkormányzattól, és ez a kapcsolat a mai napig tart.

Molnár Gyulát 2022 május eleje óta tanácsadóként foglalkoztatja a XI. kerület, és 2023 ősze óta ezért havi bruttó 1,2 millió forintot kap az önkormányzattól.

A legutóbbi, 2024. január 30-án kelt szerződés a birtokunkban van, ebben az szerepel, hogy Molnár idén 2024. január 1. és október 31. között szakértői és tanácsadói tevékenységeket lát el a XI. kerületi önkormányzat részére.

Három részre bontva részletezi a dokumentum a politikus feladatait:

  • szervezi és működteti az Újbudai Tanácsadó Testület munkáját,
  • kapcsolatot tart a kerületi egyházak vezetőivel,
  • illetve László Imre polgármester fővárosi képviselői munkájához szakmai javaslatokat készít.

A megbízási szerződésben nevesített Újbudai Tanácsadó Testület a polgármester Facebook-bejegyzése szerint 2022. március 31-én tartotta meg alakuló ülését. Molnáron kívül tagja még Baumgartner Antal, Bernárd János, Bodrogi Gyula, Prof. Dr. Farsang Csaba, Homolay Károly, Jáki Mónika, Dr. Kóródi Mária, Köllő Miklós, dr. Kürti Sándor, Szesztay András.

A polgármester azt írta, hogy a testület tagjai „Vállalták, hogy tudásukkal és tapasztalatukkal segítik kerületünk fejlődését, az újbudai polgárok, a kerület életét formáló civil szervezetek, a mindenkori polgármesteri vezetés igényeire és tudására támaszkodva”.

‼️MEGTARTOTTA ALAKULÓ ÜLÉSÉT AZ ÚJBUDAI TANÁCSADÓ TESTÜLET‼️

Megalakult az Újbudai Tanácsadó Testület, melynek tagjai…

Közzétette: Dr. László Imre – 2022. március 31., csütörtök

2022 májusa óta fizetik Molnárt

A részletek megismerése érdekében kérdéseket küldtünk az önkormányzatnak. Először is azt kérdeztük, hogy az általunk megismert, 2024-es szerződés valós-e, és ha igen, pontosan milyen feladatokat lát el a volt MSZP-s politikus a megbízás keretében a XI. kerületben.

Emellett azt is megérdeklődtük, hogy az újbudai önkormányzat 2019 óta (László Imre polgármesterré választása óta) milyen esetleges további szerződéseket kötött Molnárral – hiszen az idei szerződésben említett tanácsadó testület 2022 tavasza óta működik.

A XI. kerület sajtóreferense gyorsan és részletesen válaszolt a kérdéseinkre. Megerősítette, hogy az Átlátszó birtokába került 2024-es szerződés az önkormányzat és Molnár Gyula között valós. A politikus feladatait az alábbiak szerint részletezte:

„egyezteti, milyen eseményen, találkozón ki képviselje az önkormányzatot, illetve maga is szervez egyeztetést az egyházak és a kerület vezetése között. Ezek eredményeként együttműködési megállapodások születtek, születnek, a kerületben élők segítéséről, épületfelújításról, szoboravatásról. Feladatai közé tartozik a rendkívüli polgármesteri fogadóórák megszervezése, lebonyolítása, után követése.

 

Molnár Gyulát tudása, a kerület vezetőjeként szerzett tapasztalata, Újbuda iránt érzett elkötelezettsége teszi alkalmassá ezekre a feladatokra. A munkájáról napi rendszerességgel egyeztet a polgármesterrel, havonta 4-5 találkozót szervez meg és bonyolít le, heti rendszerességgel készít szakmai anyagokat a vezetés számára.”

A további szerződésekre vonatkozó kérdésünkre is részletes választ kaptunk, miszerint Molnárnak 2019 óta 4 szerződése volt az önkormányzattal:

  • 2022.05.03.-2023.02.28. Közszolgálati jogviszony, pozíciója önkormányzati vezető tanácsadó (800 000 /hó)
  • 2023.03.01.-2023.08.31. Közszolgálati jogviszony, pozíciója önkormányzati vezető tanácsadó (867 000/hó)
  • 2023.09.01.-2023.12.31. Megbízási jogviszony, szakértői, tanácsadói tevékenység (1 247 500/hó)
  • 2024.01.01.-2024.10.31. Megbízási jogviszony, szakértői, tanácsadói tevékenység (1 247 500/hó)

Mivel a birtokunkban lévő 2024-es szerződésben szereplő 1,2 milliós összeg bruttó, feltételezzük, hogy a többi/korábbi is az. Ha az összegeket végigszorozzuk a megbízások időtartamával, akkor az jön ki, hogy Molnár Gyulának 10 hónapig havi 800 ezer forintot, aztán 6 hónapig 867 ezret, majd 14 (4+10) hónapig 1,2 millió forintos megbízást adott a XI. kerület.

Ez a jelenleg érvényben lévő megbízás lejártáig összesen 30,6 millió forint.

Laszloimre Molnargyula Ules Fb

László Imre és Molnár Gyula pár éve (fotó: Molnár/Facebook)

Nehéz megtalálni a szerződést

Kérdéseink elküldése előtt az önkormányzat honlapján próbáltunk informálódni Molnár Gyula kerületi megbízásairól, azonban nem jártunk sikerrel. Az Üvegzseb-menüpontban ugyanis az idei szerződés nem szerepel a megfelelő helyen, az 5 millió forintot elérő szerződések között. Pedig ott kéne lennie, hiszen a Molnárnak 10 hónapon keresztül kifizetett 1,2 millió forintos megbízási díj 12 milliós végösszege bőven túllépi ezt a törvényben megszabott közzétételi értékhatárt.

Az önkormányzatnak elküldött kérdéseink között ezért az is szerepelt, hogy a Molnár Gyulával kötött idei megállapodás (akkor, ugye, még nem tudtunk a többiről) miért nincs fent a honlapon az Üvegzsebben lévő szerződéslistákon.

Erre a kérdésünkre sajnos nem kaptunk választ a sajtóreferenstől, aki azonban közölte a korábbi megbízások adatait, így azokat is elkezdtük keresgélni az önkormányzat közzétételi listáiban. De hiába,

a Molnár Gyulával kötött szerződéseket nem könnyű megtalálni.

Emiatt újra megkérdeztük a sajtóreferenstől, hogy miért nem szerepelnek a megállapodások a közzétételi listákon, de nem lettünk sokkal okosabbak. A XI. kerületi önkormányzat munkatársa először türelmünket kérte a válaszhoz, majd azt írta, hogy „Újbuda Önkormányzata az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 1. sz. mellékletben előírt rendelkezéseit betartva teszi közzé az általa kötött szerződéseket”.

Hosszas kereséssel elérhető az önkormányzati honlapon egy másik Üvegzseb-menüpont Szerződések 2024 alcímmel, ahol megtalálható a Molnárral idén januárban kötött megállapodás. Tehát tényleg közzétették az idei szerződést, csak nem könnyű megtalálni. A Szerződések 2023 és a Szerződések 2022 fülön pedig nem szerepelnek a Molnár Gyulának adott megbízások, pedig legalább a tavaly őszinek ott kéne lennie.

Laszloimre Molnargyula Fb 200314

László Imre és Molnár Gyula 2020-ban (fotó: Molnár/Facebook)

Molnár Gyula a Facebook-oldala szerint sokat nyüzsög a kerületben, de a közpénzes újbudai megbízása kissé meglepő annak fényében (is), hogy László Imre polgármester 2022 novemberében kinevezte kabinetvezetőnek, ami ellen az újbudai ellenzék (a Momentum, a Párbeszéd, az LMP és az MSZP) képviselői hevesen tiltakoztak, Molnár pedig 2023 januárjában bejelentette, hogy nem fogadja el a pozíciót.

Molnár akkor így indokolta a döntést: „Teszem mindezt azért, mert jelen pillanatban úgy és akként látom: a szerepvállalásom nehezen értelmezhető helyzeteket szül, amelyek gyengíthetik azt a szándékot, hogy a kerület koalíciós vezetése rendben tegye a dolgát a városért, a kerületért, mindannyiunk boldogulásáért.” Úgy tűnik viszont, hogy a tanácsadói megbízás elfogadásával kapcsolatban nem voltak ilyen aggályai.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: László Imre és Molnár Gyula 2019-ben (fotó: Molnár/Facebook)

Megosztás