Szeged

BYD kínai elektromosautó-gyár: Csányin kívül még senki sem adta el a földjét Szegednek

Régészetre, műszaki tanácsadásra, talajvédelmi tervre már költött a város, földeladásra viszont eddig csak a Pick Szeged Zrt. állt rá. Ahogy megírtuk, Szeged közel 90 millió forintos hektáronkénti árat fizet Csányi Sándor OTP-vezér földjeiért, miközben szántókért sajtóhírek szerint mindössze 3-4 milliót kínál.

„Sikerült meggyőzni a BYD-t, hogy Szeged földrajzi fekvése és logisztikai fejlettsége –hiszen a tervezett gyár két autópálya kereszteződésében, az M5-ös autópálya és az M43-as autópálya kereszteződésében fog megépülni– kiválóan alkalmas erre a beruházásra” – közösségi oldalán így jelentette be tavaly decemberben Botka László, hogy valóban Szegeden épít elektromosautó-gyárat a kínai BYD. A város ellenzéki polgármestere sokáig mindent megtett, hogy titokban tartsa, ki építkezik Szegeden. Őszre azonban már tudni lehetett, a BYD érkezik, a tényleges bejelentésre decemberig várni kellett.

A szeged.hu beszámolója szerint „a BYD-nél azt tervezik, hogy már 2025-ben megkezdik az elektromosautó-gyártást az európai piacokra.”, valamint a 300 hektáros ipari parkba településsel több ezer munkahelyet teremtenek. A kormány első körben ehhez 21 milliárd forintot adott, majd újabb pénzesőt szavazott meg, a kínai gyár idetelepülését újabb 46 milliárd forinttal segíti.

A kisajátítások elindultak, korábban közadatigénylésben kérdeztünk rá, hogyan áll a város földvásárlása. Ugyanis a kormányrendelet mintegy 300 különböző helyrajzi számú terület megvásárlását írta elő. A Pick Szeged-féle üzletet az önkormányzat megpróbálta titkolni, az első közadatigénylésünkre nem küldtek adatokat.

Végül csak kiderítettük, hogy 22,8 millió eurót, mintegy 8,6 milliárd forintot fizetett Szeged önkormányzata több olyan ingatlanért, ami a Csányi Sándor OTP-vezérhez tartozó Pick Szeged Szalámigyár Zrt.-é. Információink és sajtóhírek szerint a gazdáknak átlagosan 3,8-4 millió forintot ajánlottak hektáronként, miközben az ország második leggazdagabb emberétől a földeket hektáronként 88,7 millió forintért vették meg – ami több mint hússzorosa annak, mint amit a gazdáknak ajánlottak.

Orbán Viktor Kínában

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Vang Csuan-fu, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó cége, a kínai BYD alapító-elnöke (j) a BYD autógyárban, a dél-kínai Sencsenben 2023. október 19-én (fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Más ingatlant nem vásároltak

Az újabb közadatigénylésünkben a várostól „a 141/2018. (VII.27.) Korm. rendelet 2. sz. mellékletének B:21 sorában felsorolt ingatlanokra vonatkozó, SZMJV Önkormányzata által kötött szerződéseket” kértük. Erre válaszul egy háromoldalas táblázatot kaptunk, de ingatlanvásárlást csak egyet tartalmaz, a már megírt Csányi-féle földvásárlást. Ellenben a város költött még ügyvédi feladatok ellátására, projektkoordinálási és lebonyolítási feladatok ellátására, talajvédelmi tervre, valamint „telekalakítás 57 db helyrajzi szám vonatkozásában” feladatra, illetve régészetre, műszaki tanácsadásra is.

Földet a jelek szerint Csányin kívül senki sem adott el a városnak. Ez nem meglepő, elég felidézni a Pick földvásárlását és eladását. A város által most 80 millió forintos hektáronkénti áron megvásárolt földeket Csányi cége 2018-ban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő beszámolója szerint 32 millió forintos hektáronkénti áron, összesen 3,2 milliárd forintért vehette meg az államtól. Vagyis öt évvel ezelőtt is közel tízszer annyiért cserélt gazdát a föld, mint amennyit most a szegedi önkormányzat szakértői felmérésre hivatkozva kínál a gazdáknak.

Foldek

A Pick Zrt.-től vásárolt földek Szeged határában. Az önkormányzat állítása szerint más még nem adta el a területét a gyárépítéshez (forrás: geoshop.hu)

Botka László december 22-i bejelentésében azt is állította,

„Szeged Város Önkormányzata megkezdte az elmúlt hónapokban a 300 hektárnyi iparterületnek az előkészítését. Szeged Város Önkormányzata Szeged Megyei Jogú Város Közgyűlése ezzel kapcsolatban több döntést, határozatot és rendeletet hozott, mind egyhangúlag. Ez azt jelenti, hogy Szeged városában minden politikai párt, minden frakció és minden önkormányzati képviselő támogatja ezt a beruházást, teljes mértékű városi konszenzus van, és nemrégiben közvélemény-kutatást végeztünk, amelyből az derült ki, hogy a szegedi polgárok, szegedi lakosok döntő többsége támogat egy ilyen környezetvédelmi ipari beruházást.”

Arról nem beszélt, hogy a december végi bejelentésig miért titkolózott a város, miért próbálta titkolni a Csányi-féle földvásárlást. Annyi biztos, az önkormányzatnak a december 7-én küldött közadatigénylésünkre kapott válasza szerint a Pick Zrt. földjein kívül a város egyetlen más ingatlant sem vásárolt meg.

Segesvári Csaba

Címlapkép:  Átlátszó montázs forrás: MTI, saját felvételek

Megosztás