kalocsa

Tíz éve lezárta a főteret az egyház, a kalocsaiak hiába várják a beígért elkerülőt, még kiviteli terv sincs

Lassan két éve, hogy a kormány elvette Kalocsától a főteret és száz évre ingyen a kalocsai érsekség kezébe adta. Akkor a fideszes polgármester és az egyház arról beszélt, a főtéren zajló egyházi munkálatok miatt rég lezárt utak helyett lesz alternatíva, épül elkerülő. Közadatigénylésünk viszont azt mutatja, a választásokig nem lesz út, mivel még azt sem tudják, mibe kerülne. Közben az egyházi beruházást a gaz veri fel, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye nem válaszol kérdéseinkre.

A kőfal tetejéig ér a gaz, már szárad, itt az ősz. A teret részben kordon veszi körül, csak páran kószálnak erre, pedig igazi alföldi gyöngyszem Kalocsa főtere. Igaz, több mint egy évtizede tart az átépítés, egészen pontosan 2011 óta. A téren korábban egy út is átvezetett, amit 12 éve nem használhatnak a helyiek.

Az önkormányzat 2021 végén kezdett az egyházzal egyezkedni, pontosabban annak ultimátumot adott, hogy visszakapják a város főterét. Az akkori testületi jegyzőkönyv szerint Filvig Géza, a város fideszes polgármestere arról beszélt, „nagyon sokszor elhangzik itt a városban, hogy akkor hány éve, 10-12 éve le van zárva a főtér”. A polgármester ekkor jelezte a testületi ülésen megjelenő Bábel Balázs, Kalocsa-Kecskeméti érseknek és Vörös Márta főépítésznek, hogy a város szeretné visszakapni a teret. „A főtér befejezését 2021. december 31. napjáig vállalta az érsekség, és erre adott ki az önkormányzat minden engedélyt 2021. december 31. napjáig” – mondta a polgármester. Már akkor szóba került, hogy a frissen felújított térre ne engedjék vissza a forgalmat, hanem épüljön egy elkerülő. „Az elkerülő úttal kapcsolatosan, ahogy beszéltük, a fizikai megvalósítást sem látjuk pontosan, de az még körülbelül 2, 2 és fél év” –  mondta a város kormánypárti polgármestere.

Az évtizedes felújítás most éppen szünetel. De hogy mikor mi lesz belőle, azt nem árulja el az egyház. Fotó: Segesvári Csaba

Egyben jelezte, hogy a város felmondta az érsekséggel kötött tulajdonosi hozzájárulást, majd arról is döntöttek, hogy felkérik „a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyét, hogy a Kalocsa Város Önkormányzatával 2021. január 13. napján kötött megállapodás szerint 2022. január 1. napjával adja vissza a területek birtokát az önkormányzat részére.” Nem így lett, a kormány 2021 decemberében száz évre átadta az egyháznak a teret, a fideszes önkormányzat és a lakosok hoppon maradtak.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke, Bábel Balázs Kalocsa-Kecskeméti érsek és Mák Kornél, a KDNP megyei elnöke (b-j) érkezik a párt megalakulásának 75. évfordulója alkalmából tartott hálaadó szentmisére a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházba 2019. december 22-én. Fotó: MTI/Ujvári Sándor

Egyházi szálloda milliárdokból

Az állam nem csak a tér felújításával támogatja az egyházat, hanem egy szállodaberuházással is. Erről korábban megírtuk, 2018-ban 150 millióért kelt el a Kalocsai Hotel, 2020 decemberében 450 millióért hirdették. Orbán Viktor 2020 november végén járt Kalocsán, és javasolta az egyháznak, hogy vegyék meg az épületet. December 17-én jelent meg a kormányhatározat, 22-én már az adásvételt is bejegyezték. Az egyházmegye felsőbb utasításra akkor egyetlen kérdésünkre sem válaszolt, a honlapjuk szerint az épületegyüttes egyházi kulturális és úgynevezett „rekollekciós központtá” válik. (A rekollekció időszakonkénti visszavonulás a lelki összeszedettség visszanyerésére és fokozására.)

2020-ban a kormány 2,1 milliárd forint támogatást nyújtott a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye kalocsai beruházásaira: ingatlanvásárlásra, -felújításra és a kapcsolódó beruházásokra, a kalocsai Szentháromság téren feltárt romtemplomok rekonstrukciójára és bemutatására, valamint a Szentháromság tér felújítására. 2022 decemberében a kormány a beruházáshoz további 1,6 milliárd forint támogatást nyújtott.

Szálloda, főtér, mind az egyházé lett. Meg egy kis pénz is. De, hogy mikor és mi lesz belőle, rejtély. Fotó: Segesvári Csaba

A szállodában látszólag megindultak a munkák, az üvegajtón keresztül azt láttuk, rengeteg zsákot pakoltak be az épületbe, mintha zajlana a felújítás. Nem úgy a téren. Az, hogy mi mikorra készül el, rejtély. A baon.hu 2022-ben „Hamarosan készülhet a kalocsai főtért elkerülő új út” címmel jelentetett meg egy írást, abban az állt, „az főegyházmegye egyrészt saját ingatlanrészek ingyenes átengedésével, másrészt kormányzati támogatás kijárásával támogatná a megvalósítást, amit teljes egészben a városra bízna. A korábbi nyilatkozatok szerint az érsekség mintegy 800 millió forintos kormányzati támogatásra kapott szóbeli ígéretet.” A szállodáról nincs hír.

Egyetlen terv közel két év alatt

A kalocsai önkormányzattól közadatigénylésben kértük az elkerülő úttal kapcsolatos dokumentumokat, szerződéseket. A városháza azt közölte, „Első lépésben, a Kalocsa, Szentháromság tér gépjárműforgalom alóli mentesítése érdekében egy kiváltóút lehetséges nyomvonalváltozatait bemutató vázlatterv készült. Ezt követően „a Kalocsa, Kossuth Lajos utca és Szent István király út közötti gépjármű közlekedési kapcsolat lehetséges kialakítását bemutató koncepcióterv készült el. Az önkormányzat Képviselő –testülete a koncepciótervben szereplő „A” jelű nyomvonalváltozatot fogadta el” – ezt meg is küldték, a linken meg is lehet nézni.

Azt is írták, a főteret elkerülő úttal kapcsolatosan tanulmányok és nyomvonalak témájában kettő szerződést kötöttek, egyet a vázlattervre, egyet a koncepcióra, de azt már nem osztották meg velünk. „Az eddigi munkák során közbeszerzési eljárás lefolytatásának szükségessége nem merült fel és egyelőre nem tervezi önkormányzatunk közbeszerzési eljárás kiírását” – írták.

Rákérdeztük a tényleges kivitelezésre, a forrásokra, amire úgy reagáltak, „A kivitelezés tervezett költsége, forrása és időütemezése

a jelenleg elkészült koncepcióterv alapján nem határozható meg

, az majd a kivitelezési tervdokumentációk elkészültét követően válhat ismertté.”

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyének is írtunk. Azt kérdeztük, hogy a Szentháromság téren folyó munkák mikor érnek véget, s pontosan mi történik most ott. Mikorra várható, hogy elkészülnek és megszűnik a kordonozás, a volt hotel épületében milyen munkák folynak, azok mikorra lehetnek készen. Arra is rákérdeztük, hogy a 2021-es év végén, a tér egyházi kezelésbe adása kapcsán felmerült, Szentháromság teret elkerülő útról milyen információik vannak, de egyetlen választ sem kaptunk.

Segesvári Csaba 

Címlapkép: Kalocsa főtere. Fotó: Segesvári Csaba

Megosztás