rezsihorror

Kétszeres osztrák áramszámlával bezzegel az exszocialista Mesterházy Attila

„Mindössze 10 cent az áram ára Ausztriában” – erről posztolt tavaly novemberben Mesterházy. Hogy ez mit jelent a teljes számlában, nem fejtette ki. Az jól látszik, hogy míg az osztrákoknál tényleg csökken az áramár, addig itthon változatlan. De még így is fele annyi, mint nyugaton. Igaz, ehhez évente sok száz milliárd adóforint is kell. A politikus nem válaszolt kérdéseinkre.

„Ausztriában decembertől 2900 kWh fogyasztásig 10 centet kell fizetni a kWh-ért. Nincs extra használati díj. Vajon miért?” – kérdezte tavaly novemberben közösségi posztjában Mesterházy Attila, akkor még MSZP-s politikus. Több mint kétezren lájkolták az írást, közel 800-an megosztották, ismerősökön keresztül így jutott el a cikk szerzőjéhez is.

A politikus bejegyzése alatti hozzászólásokból érdemes párat kiemelni::

  • „A kérdésben benne van a válasz is! Mert az Ausztria, és nem Magyarország! Pedig sokáig a nagyvezér mindig azt hangoztatta, hogy számára Ausztria a „labor”, ami ott működik és jó, azt ő is átveszi! Akkor ezt miért nem?”
  • „Mert a nyugat a szakadék szélén áll… Magyarország pedig mindig egy lépéssel előtte…”
  • „Ott nem Orbánnak hívják a vezért.”
  • „Mert van jogállam, van kontrollált költségvetés, és van pénz, amit igazságosan osztanak el az emberek között! És nem utolsósorban kihasználják az EU által nyújtott lehetőségeket!”

Mesterházy Attila Facebook-posztja 2022. november 17-én

Mesterházy nem hivatkozik semmire, bejegyzéséhez nincs link vagy cikk, ami segítene követőinek megérteni, hogyan is lehet Ausztriában 10 eurócent a villamosenergia díja. Ahogy azt sem magyarázza meg, mit ért az alatt, hogy „nincs extra használati díj”. Idén áprilisban azonban újra előhozta a témát a közösségi oldalán: ekkor már azt írta, hogy nyugati szomszédunknál 41 forintot kell fizetni a kWh-ért.

 

2900 kWh áram ára Ausztriában

Az osztrák árakat kinti kollégák segítségével fejtettük meg. Ott több szolgáltató versenyez az ügyfelekért, az ár-összehasonlító oldalt itt lehet elérni. A keresés során bécsi címet adtunk meg, ez alapján 2900 kWh áram ára így néz ki nyugati szomszédunknál:

 

A végösszeg havi 24 937 forint. Ebből levonhatjuk az osztrák árstopot, ami havi 9,6 eurót, vagyis 3571 forint jelent.

Így 21 404 forintos árról beszélhetünk. Ez több mint kétszerese a magyarnak.

A számokból az is látszik, hogy rendszerhasználati díj Ausztriában is van, és az összehasonlító oldalról az is kiderül, hogy ott bizony tényleg csökken az áram ára. Még úgy is, hogy az osztrákoknál nem 27 százalék az ÁFA, mint nálunk.

Áramár-változás Ausztriában. Drágább, de valószínűleg így sem megfizethetetlen a szomszédoknak.

Kerestük az MSZP-ből nemrég kilépett exszocialista politikust. Azt kérdeztük, mit értett az alatt, hogy nincs extra használati díj, valamint, hogy tudja-e, mennyibe kerül a 2900 kWh-s áramfogyasztás Ausztriában. Arról is érdeklődtünk, hogy szerinte a 10 eurócentes ár sok, vagy kevés. Mesterházy Attila azonban több mint egy hét után sem válaszolt.

2900 kWh áram ára Magyarországon

Az MVM kalkulátorával számoltuk ki, mennyibe kerül 2900 kWh áram itthon. A kalkulátor szerint ez havi bruttó 9967 forintos számlát jelent, évente 119 607 forintot. A hazai szabályok szerint havi 210 kWh áramfogyasztásig az alacsonyabb hatósági ár érvényes, felette pedig a tavaly augusztustól megemelt. A példában szereplő éves 2900 kWh havi 241 kWh-nak felel meg, így a fogyasztás egy részét emelt áron számlázza az MVM.

A rezsicsökkentésnek hívott hazai ártámogatás

2022-ben 500 milliárd forint közpénzbe került.

Arról, hogy az üzleti szektort hogyan érintette a villamosenergia árának változása, itt írtunk hosszabban. A hazai rezsiváltozásról pedig itt.

Azt pedig még tavaly októberben bemutattuk, hogy a hazai fizetések szinte a legrosszabbak az Európai Unióban, így hiába olcsóbb nálunk a rezsi, sok honfitársunknak nehézséget okoz a kifizetése. Az EU-s polgárok nagy része pedig a magyarnál sokkal több béréből könnyen kifizeti a drágább energiadíjakat is.

A magyar fizetések szinte a legrosszabbak az EU-ban, így még az olcsó rezsi is drága | atlatszo.hu

Nem meglepő módon a magyar fizetésből kevésbé tudjuk megfizetni az energiaárakat, mint más európai állampolgárok. A mediánbérünk a harmadik legalacsonyabb Európában, nagyjából évi 6600 euró, miközben az uniós átlag ennek majdnem háromszorosa, évi 18 372 euró.

Azt is bemutattuk már, hogy nem minden igaz, ami a Facebookon megjelenik. Legutóbb a kormányközeli MCC Gazdaságpolitikai Műhely vezetőjének, Sebestyén Gézának a fizetett hirdetésről írtuk meg, hogy ő 10 éves adatsorra hivatkozva állította, itthon nincs is korrupció. Pedig ugyanezen adatok azt mutatják 2021-re, hogy a világbanki felmérés korrupciós mérőszáma (a legalább egy megvesztegetési kísérlettel találkozó cégek aránya) 2009-ről 2021-re közel ötszörösére nőtt Magyarországon. Eközben Sebestyén által leszólt két országban, Szlovákiában és Romániában csökkenő tendencia figyelhető meg.

Segesvári Csaba

Megosztás