Győr

Vízi élménypark épül Győrben 19 milliárdért, Mészáros Lőrincék voltak az egyedüli pályázók

A tervezettnél egymilliárd forinttal drágábban épülhet meg Győrben a vízi élménypark, ami így a kezdetben saccolt árnak bőven a duplájába fog kerülni. A kivitelező a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Euro Generál Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. lesz, amik közösen tettek ajánlatot. Rajtuk kívül senki nem pályázott a tenderen, így nem meglepő, hogy ők nyertek.

Már áprilisban kiderült, hogy az Euro Generál Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ) építheti Győr új vízi élményparkját, miután az Euro Generál tulajdonosa, a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Globál Nyrt. a tőzsdén bejelentette a hírt.

Az uniós közbeszerzési értesítőben most jelent meg az erről szóló hivatalos tájékoztató, amelyből az is kiderül, hogy a nettó 19,6 milliárd forintba kerülő létesítmény költségét előzetesen nettó 18,5 milliárdra becsülte az ajánlatkérő győri önkormányzat.

Az Euro Generál Zrt. és a FÉSZ tehát a becsült árnál 1,1 milliárd forinttal drágábban végzi el a munkát.

Persze ez az áremelkedés már elenyésző ahhoz képest, hogy két éve, amikor kihirdették a tervpályázat nyerteseit (a Rába Quelle Üzemeltető, Szolgáltató Kft.-t és az A1 Építésziroda Kft.-t, amelyek együtt nettó 740 millió forintért vállalták az új vízi élménypark, valamint a meglévő gyógy- és élményfürdő bővítésének megtervezését), még csak 8,5 milliárd forinttal számoltak. Ahhoz képest ugye most 11 milliárd forint drágulásnál járunk.

Igaz, a közbeszerzés eredményéről szóló mostani tájékoztató arra is kitér, hogy az önkormányzat a Modern Városok Program keretében nyújtandó forrásból kívánja megvalósítani a beruházást, így a szerződés hatálybalépésének feltétele az, hogy az állami támogatást megítéljék a városnak. A kormány és az önkormányzat pedig még nem írta alá a vonatkozó Támogatói Okiratot, „ezért a szerződés még nem lép hatályba”.

Ha meglesz rá a pénz, a projekt keretén belül a kivitelezők feladata lesz a Rába Quelle Gyógy-, Termál- és Élményfürdő (8 db termál- és gyerekmedencével, személyfelvonóval, 1278 m2 vízfelülettel) felújítása, bővítése, vízi élménypark kialakítása, a parkolási helyzet és a terület árvízvédelmének rendezése. Lesznek új medencék, új szaunaudvar, melegkonyhás önkiszolgáló étterem (közvetlenül fölötte a konyhával), új árvízvédelmi vonal, valamint automata öntözőrendszerekkel ellátott zöldfelület is. A beruházás műemléki védettségű épületet is érint, amelyet fel fognak újítani.

Borkai kiírta, Dézsi elbírálta

Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata még tavaly októberben, Borkai Zsolt (Fidesz) polgármestersége alatt, néhány nappal az önkormányzati választás előtt írta ki a beruházásra a nyílt közbeszerzési eljárást. Eszerint olyan cég már nem is pályázhatott, amelynek a felhívás feladását megelőző három lezárt üzleti évben a közbeszerzés tárgyából (uszoda és vagy strand kivitelezés körébe tartozó építési és/vagy felújítási munkáik ellátása) származó nettó árbevétele összesen nem érte el a 3,5 milliárd forintot. Ezzel valószínűleg elég szűkre szabták a lehetséges pályázók körét, bár ez elég megszokott a NER-ben.

Ennek fényében nem is csoda, hogy mindössze egy (két cégből álló) pályázó adott be ajánlatot, amely el is nyerte a közbeszerzést – immár a Fidesz által támogatott Dézsi Csaba András vezette győri önkormányzattól.

Az Euro Generál Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ) nem ismeretlen szereplők a piacon.

Az Euro Generál a részben a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Opus Global Nyrt. 50 százalékos tulajdonában van. A cég nettó árbevétele 2018-ra 8,7 milliárd forintra nőtt a korábbi 1-2 milliárdról, adózott eredménye pedig – szemben az előző évek 15 és 135 millió között mozgó számaival – megközelítette a félmilliárdot.

Ennek ahhoz is lehet köze, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó vállalkozás rendre jól szerepel a közbeszerzéseken. Néhány példa: 2019 októberének elején (szintén egyedüli ajánlattevőként) nyerte el a győri Xantus János Állatkert bővítésére kiírt tendert nettó 1,5 milliárd forintért a Fodor Építőipari Kft.-vel közösen. Emellett az Euro Generál a kivitelezője az 1 milliárdos téti és a 851 milliós pannonhalmi tanuszodának, továbbá a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal által kiírt, energetikai fejlesztést célzó közbeszerzésen is befutó lett.

A FÉSZ Zrt. többségi tulajdonosa az Excidit Befektetési Korlátolt Felelősségű Társaság, valamint Khaut András, aki korábban kisebbségi tulajdonos volt. Az Excidit fő tulajdonosa pedig sokáig a Paár Attilával szövevényes üzleti kapcsolatban álló, luxemburgi lakhelyű Kacsóh Gábor volt. A FÉSZ biatorbágyi fióktelepe ráadásul megegyezik a Paár Attila-féle WHB székhelyével.

A Fertődi Építő Zrt. szintén sok közbeszerzést nyert már: a cég épít egy ötszintes parkolóházat Sopronban nettó 2,4 milliárd forintért, és a WHB-val közösen húzzák fel Sopron új fedett uszodáját 10,9 milliárdért. A parkolóház kapcsán érdekesség, hogy a tendert a Sopron Holding Vagyonkezelő Zrt. írta ki, amelynek közös cége van a FÉSZ Zrt.-vel: a Soproni Ipari Zóna Kft. – ezért a Sopron Holding leánycégének felügyelőbizottságában ott ül a FÉSZ résztulajdonosa, Khaut András is. Vagyis „a soproni önkormányzat egy olyan cégnek fizet ki 2,5 milliárd forintot egy parkolóházért, amelyik amúgy a soproni önkormányzat leánycégének kisebbségi tulajdonosa” – mutatott rá az Mfor.

A FÉSZ Zrt. tavaly 3,6 milliárdos nettó árbevételt ért el a korábbi 10,3 és 6,8 milliárd után, míg adózott eredménye a 2018-as 789 millióról 2019-ben 148 millióra csökkent.

A menet közben dráguló közpénzes beruházások egyébként nagyon gyakoriak a NER-ben, erről itt írtunk bővebben.

Kormányközeli cégcsoportokat hízlalnak a folyamatosan dráguló állami óriásberuházások

Összegyűjtöttük a leglátványosabban dráguló állami építkezéseket az elmúlt évekből: ehhez hivatalos közléseket, és a közbeszerzési értesítőben található szerződéseket használtunk fel. Munkánkat hátráltatta, hogy néhány beruházás ára szinte folyamatosan emelkedik, újabb és újabb fejlesztések drágulását jelentették be, miközben számoltunk. Végül 42 beruházásnál álltunk meg, amelyek összesen nettó 570 milliárd forinttal drágultak az előzetesen becsült árhoz képest.

 

Katus Eszter

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: a győri vízi élménypark látványterve (Fotó: A tervező A1 Építésziroda Kft. Facebook-oldala)

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás