közbeszerzés

Újabb megbízást kapott a Városligetben a WHB: 1,97 milliárdból építi tovább a Promenádot

További építési munkálatokkal folytatódik a Liget-projekt: ezúttal a városligeti Promenád két szakaszának kialakítására kerül sor. A Néprajzi Múzeum és a Műcsarnok előtti sétány kivitelezéséért a Paár Attila érdekeltségébe tartozó West Hungária Bau Kft. (WHB) felel közel 2 milliárd forintért derült ki az uniós közbeszerzési értesítő április 30-i számából.

Nélküled nincsenek fontos sztorik – adód 1 százalékát ajánld fel az Átlátszónak!

Az állami tulajdonú Városliget Zrt. 2020 őszén írt ki közbeszerzést a Promenád középső és befejező szakaszának megépítésére, amelyet az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent tájékoztató szerint a West Hungária Bau Kft. (WHB) nyert meg. A munkálatok a Néprajzi Múzeumot körbeölelő sétányt és a Műcsarnok előtti burkolatot érintik.

A tenderdokumentáció szerint az új gyalogos sétány a Néprajzi Múzeum mellett húzódó sétaút (a Promenád középső szakasza) a Dózsa György út mentén 40 méter széles sávban, az egykori Felvonulási tér korábban parkolóként használt területén épül meg és az Ötvenhatosok terét is magában foglalja. Az emlékmű azonban már nem lesz része az építési területnek. A Promenád befejező szakasza a Műcsarnok előtt épül meg, amely az Ajtósi Dürer Sor és a Hősök tere közötti fasor összekötő elemeként szolgál majd.

A leírásból kiderül, hogy a Promenád alapterülete összességében 15 ezer m². A sétány jelenleg kialakításra kerülő szakaszai 7 344 m² természetes kőburkolatot kapnak, a zöldterület nagysága  5 705 m² lesz. A munkálatok a füvesítést, szegély- és burkolatépítést, utcabútorok (padok, hulladéktárolók) elhelyezését, valamint 110 lombos fa- és örökzöld ültetését is magukban foglalják.

A sétány középső és befejező szakaszának elkészítése nettó 1,97 milliárd forintból valósulhat meg, ami 74 millióval több, mint az eredetileg becsült összérték.

A gyalogos sétány első, a Múzeum mélygarázs fölött elterülő szakaszát 2020 decemberében adták át a nagyközönségnek.

Nem volt verseny a tenderen

A nyílt eljárás eredménye nem volt kérdéses, hiszen mindössze egyetlen ajánlat érkezett be. A sétány Néprajzi Múzeum és Műcsarnok előtti szakaszának kivitelezéséért így a közbeszerzések egyik állandó szereplője és gyakori nyertese, a WHB felelhet.

A cég többségi tulajdonosa Tiborcz István üzlettársa, Paár Attila, aki korábban megvásárolta Tiborcz István miniszterelnöki vő tulajdonrészét az Eliosban. A Forbes 2020-as összeállítása szerint 35,7 milliárdos vagyonával Paár az ország 41. leggazdagabb embere.

Az Opten adatai szerint a biatorbágyi székhelyű építési vállalkozás 2018-ban 50 milliárd, az azt követő évben pedig 61,6 milliárd nettó árbevételt ért el. Adózott eredménye 2018-ban 7,3 milliárd, 2019-ben 4,4 milliárd forint volt. A WHB sikereiről nemrég részletesen is beszámoltunk cikkünkben:

Közel kétmilliárdos osztalékot vettek ki a tenderkedvenc WHB-ból a tulajdonosok

Az utolsó napon adta le éves beszámolóját a közbeszerzések egyik nagy sztárja, a West Hungária Bau Kft., vagyis a WHB. A cég értékesítésének nettó árbevétele tavaly 50 milliárdról 61 milliárdra nőtt, és bár a nyeresége csökkent, a tulajdonosok így is 1,7 milliárd forint osztalékot vettek ki belőle.

Nem ez az első eset, hogy a WHB a Városligetben építkezik: ők végezték a Dózsa György úti mélygarázs generálkivitelezését is 7,6 milliárd forintért. De számos más állami megbízást is nyertek az elmúlt években: ők felelnek többek között a Pénzügyminisztérium épületének 54 milliárdos rekonstrukciójáért a Garage Kft.-vel közösen és a Dubaji Világkiállításra szánt 10,6 milliárdos magyar pavilon felhúzásában is érdekeltek. Emellett a Bozsik stadion és a kiskunhalasi járványkórház építése  és – az Épkar Zrt.-vel konzorciumban – a budai Kútvölgyi Kórház felújítása is a WHB nevéhez fűződik.

Szopkó Zita

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. Címlapkép: A Városligeti Promenád első szakasza a Múzeum Mélygarázs felett. Forrás: ligetbudapest.hu

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás