Kaposvár

Olcsóbban adta el értékes ipari területét az önkormányzat most, mint egy hasonlót tíz éve

Újabb gyanús, áron aluli telekügylet zajlik Kaposváron: most egy Fidesz-közeli vállalkozás jutott értékes, közművesített ipari ingatlanhoz. A fideszes polgármester szerint csak egy jelentkező volt, aki elfogadta a felajánlott árat. Ugyanakkor letagadta, hogy korábban a mostani négyzetméterár közel kétszereséért adták el a szomszédos, közművekkel nem ellátott területet.

Támogatási kampány

A Szabó Fogaskerékgyártó Kft. Kaposvár egyik „kirakatcége”: a saját bevallása szerint 1976, a cégadatok alapján 1996 óta működő, tavaly 1,6 milliárdos árbevételű vállalkozás ma már számos országba szállít gépalkatrészeket, többek közt szélerőművekhez.

A közel ötven főt foglalkoztató cég egy 2500 négyzetméteres üzemcsarnokban működik Kaposvár egyik ipari parkjában, de nagyobb csarnokot és raktárbázist szeretnének. Most, hála a Szita Károly vezette önkormányzatnak, mélyen áron alul jutottak hozzá egy 5,2 hektáros telekhez, kevesebbért, mint amennyit a város az államtól a terület közművesítésére kapott.

Többször is eladták

A város határában, az észak felé kivezető, a Modern Városok Program részeként újjáépített 67-es út melletti 15 hektáros terület emberemlékezet óta a honvédség birtokában volt: egymás mellett két bázis, a „Füredi egy” és a „Füredi kettő”. A városközponttól távolabb eső kettes számú laktanyát és gyakorlóteret a rakétás alakulat megszűnése után, 1995-ben adták át az IFOR kötelékében Kaposvárra – és Taszárra – érkező amerikai hadseregnek, majd azok 2003-as távozása után kapta meg hasznosításra az önkormányzat.

Szita Károlyék először az egész területet eladták a Corum Consulting Kft.-nek abban a reményben, hogy ott egy impozáns, sokféle igényt kiszolgáló bevásárlóközpont, lakópark, üzleti negyed épül. Ám ebből az amerikaiak távozásával Kaposváron beköszöntött (tizen)hét szűk esztendő miatt semmi nem lett, s az önkormányzat kénytelen volt visszavásárolni az évekig csak parlagfüvet termő területet.

Az akkori, már csak szórványosan elérhető híradások szerint a Corum 1,05 milliárdért vette meg az egész 15 hektáros, közművesítetlen, környezeti kármentesítésre szoruló területet, amely már akkor, 2006-ban is 7000 forintos négyzetméter árat jelentett.

A következő ötletként egy biomassza-erőmű építése merült fel, amelyhez ismét eladták a föld egy nagyjából 4 hektáros részét (hrsz. 5374/24) a KBE Energiatermelő Kft.-nek. Ez az értékesítés a város honlapján elérhető szerződés szerint nettó 8000 forint per négyzetméter áron köttetett – 2009-ben. A cég végül nem tudta teljesíteni a vállalását, a területet pedig árverésen vásárolta vissza a város.

Forrás: a KBE Energiatermelő Kft.-vel kötött szerződés.

A telek visszaszerzése után a volt laktanya és gyakorlótér ezen részén most az önkormányzat próbálkozik biohulladék-fűtőmű építésével, amelyre pályázati pénzt nyert.

Szintén támogatta az állam, hogy a terület másik felén ipari park létesüljön, erre 356 millió forintot kaptak. A szeptember 24-i közgyűlésre készült előterjesztés szerint – amelyet meg is szavazott a fideszes többség – a Kaposvár, Füredi úton lévő 5374/29 hrsz.-ú ingatlant 4500 Ft plusz ÁFA per négyzetméter áron, azaz bruttó közel 301 millió forintért veheti meg a Szabó Fogaskerék, amely így nem csinált rossz üzletet, hiszen csak az 5,2 hektár közművesítése bő ötvenmillióval többe került.

Vagyis:

a területnek, amely 2009-ben nettó 8000 Ft/m2 áron tényleges adásvétel tárgya volt, a mellette lévő, közművekkel értéknövelt párját tizenkét évvel később alig több, mint a feléért értékesítették.

Ezt a minimum feltűnő értékaránytalanságnak tekinthető tranzakciót tette szóvá Kováts Imre, aki korábban több ciklusban volt önkormányzati képviselő, először a Somogyért Egyesület, majd a Demokratikus Koalíció színeiben.

A veterán helyi politikus kérlelhetetlen alapossággal veséz ki önkormányzati ügyeket, s ezzel sokakat irritál, köztük Szita Károlyt is. Facebook-posztja nyomán három ellenzéki képviselő, Nadrai Norbert (Szőlősgazdák) Felder Frigyes (LMP) és Molnár Péter (DK) is szóvá tette a tranzakciót a legutóbbi közgyűlésen (a napirendi pontot 1:39:37-től tárgyalják), mire Szita Károly polgármester lehazugozta őket, mondván, nem mondanak igazat. A polgármester zárszavában (1:55:20) letagadta, hogy történt volna korábbi értékesítés nyolcezer forint per négyzetméter áron, miközben a dokumentumokban egyértelműen ez áll.

Élő közvetítés a szeptemberi közgyűlésről – 2. rész

Enjoy the videos and music you love, upload original content, and share it all with friends, family, and the world on YouTube.

A közgyűlésen az is kiderült, hogy az előterjesztéshez nem volt csatolva az ingatlan értékbecslési jegyzőkönyv, habár ez minden esetben kötelező. Szita Károly szóban ígérte meg a közgyűlésen az ellenzékieknek, hogy kérésre a hivatal illetékesénél azt megtekinthetik.

A polgármester szerint egyébként a város az értékbecslő árából indult ki, és mindössze egy jelentkező volt, aki elfogadta a meghirdetett árat, így nem volt szükség licitre.

Régi ismerősök

A Szabó Fogaskerékgyártó Kft.-ről már 2013-ban írt az Átlátszó: 2011-ben ugyanis kisebb lázadás tört ki Kaposváron, miután az eladósodott önkormányzat a duplájára kívánta emelni a vállalkozók építmények és telkek után fizetendő adóját. Létrehozták a Kaposvári Cégszövetséget, amely azonnal a városházához közeli médiumok célkeresztjébe került: azzal vádolták őket, hogy az ellenzék politikai érdekeit szolgálják.

A helység kalapácsa – helyi oligarchia és vazallusmédia Kaposváron

Szita Károly kaposvári polgármester, akire egykor sokan leendő kormánytagként tekintettek, 2002-től fokozatosan kiszorult az országos politikából – ettől kezdve a helyi ügyekre összpontosított. 2006 óta a választókerületi elnöki tisztséget is Bánki Erik tölti be Somogyban, helyi források szerint az alsóbb szinteken felmerülő kérdésekben is ő dönt.

Bevált fideszes taktika szerint alakítottak egy Szita-hű vállalkozókból álló „ellenszövetséget”, ennek lett egyik oszlopa a Szabó Fogaskerék. De a helyi Fidesz-hatalom sajtó-egyeduralmáért is Szabóék tettek a legtöbbet: a Szita-közeli médiahálózatban ma már zászlóshajónak számító Zselici Forrás Kft. alapítója Szabó Krisztián, a Fogaskerék gazdasági igazgatója, Szabó Ferenc egyszemélyi tulajdonos fia. A Zselici Forrásé a Kaposvár Most hírportál, a Rádió Most és a Kapos Extra c. bedobálós városi újság, de információink szerint ténylegesen ők szolgáltatják a Mészáros Lőrinc-közeli Rádió1 helyi híreit is.

Szabó Krisztiánnak a családi cégen kívül még a városi cégeket tömörítő Kapos Holdingban is kulcsszerepe van: ő a háromfős igazgatóság egyik tagja.

A több, mint kérdéses telekügyletet a Facebookon védelmezők visszatérő érve, hogy „támogatni kell a magyar tulajdonú, családi vállalkozásokat”, főleg, ha exportra termelnek, és fejlett technológiát használnak. Ez ugyan mind igaz a Szabó Fogaskerékre, ám az is, hogy már vagy nyolc éve, 2012-ben megígérték, hogy 2-3 éven belül 200 fővel növelik a dolgozói létszámot, ám ebből semmi sem lett: ma is ötven foglalkoztatottal működnek.

Forgalmuk ugyan nő, de a tavalyi 1,6 milliárdos árbevételből származó 424 milliós nyereség több mint felét ki is vették a cégből.

A Szita Károly vezette Kaposvárra viszont általában igaz, hogy előszeretettel osztogatnak közjavakat politikai hűség vagy szolgálatok fejében: adnak itt havi ötven fillérért is belvárosi telket bérbe alpolgármester-közeli cégnek, van, aki ötezer forintért bérelhet nagy alapterületű, exkluzív belvárosi üzlethelyiséget, de a helyi Fidesz-szervezet is „töredékáron” bérel helyiséget az önkormányzattól.

 

Négyzetméterenként ötven fillérért bérel területet Kaposváron az alpolgármester-közeli cég

Borhi Zsombor, egykori kétszeres felnőtt világbajnok, Európa-bajnok kajakozó második ciklusát tölti Kaposvár alpolgármesteri székében. Ő Szita Károly főállású helyettese, s ebbéli minőségében sokszor emlegetik lehetséges utódjaként. A cég, amelynek 2007-től 2019-ig az egyik tulajdonosa volt, a Pretender Kft. nevet viseli, mely kifejezésnek az angol nyelvben az egyik jelentése „tettető”, „szimuláns”, a másik viszont „trónkövetelő”.

 

Huszka Imre

Fotó: Az ipari park infrastrukturális fejlesztése uniós pénzből valósult meg. Fotó: a szerző felvétele. A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta. 

Megosztás