Mutyimondó

Hétmilliárdos jacht, 17 milliárdos repülő, titkolózó polgármesterek | Heti Mutyimondó

Orbán Viktor és környezete rendkívül kellemetlen szituációba került a héten. Újságíróink több hónapos munkával kiderítették, hét milliárdos luxusjachtokon nyaraltak a nyáron, amihez egy 17 milliárdos magánrepülővel mentek. Rögtön el is kezdődött a magyarázkodás. A köztévé müsorvezetője szerint, nincs mit ezen furcsálni, senki nem ugrana el egy magánrepülős meghívás elől. Hollik István szerint, a repülő így is és úgy is elindult volna, akár rajta van Orbán, akár nincsen. Gulyás Gergely szerint, a miniszterelnök meg majd maga eldönti, hogy fel akarja tünteti-e az “ajándék” repülőútjait a vagyonnyilatkozatán, vagy sem.

Orbán Viktor, a magánrepülőgép, a luxusjacht, és a Mészáros-klán – tudjuk, hol nyaraltak idén nyáron

Idén nyáron sokáig követtük két exkluzív jármű, egy magánrepülőgép és egy luxusjacht útját szerte Európában, és közben a magyar kormányzat és holdudvara különböző szereplőire bukkantunk. Lefotóztuk, ahogy Orbán Viktor miniszterelnök az osztrák lajstromszámú magánrepülőgéppel érkezett haza Budapestre a Videoton bulgáriai meccse után. Lefotóztuk, hogy ugyanez a gép később Mészáros Lőrinc lányát, és a ZTE tulajdonosát hozta Ferihegyre. Drónvideót készítettünk arról, hogy Mészáros üzlettársa, Szíjj László, valamint egy kormánybiztos, és Homolya Róbert MÁV-elnök ugyanazzal a  luxusjachttal hajókázik az Adrián, amin korábban Mészáros Lőrinc pihent. Térképre tettük a luxusjacht és a magánrepülő összes eddigi útját, és kiderült, hogy elég sokszor keresztezték egymást, például az elmúlt két hónapban ötször voltak azonos időpontban Rijekában (Fiume).

Hétfőn este Mészáros Lőrinc és az osztrák luxusrepülő is Londonban volt, Orbán nem

A kormány 4 napja próbálja ráhúzni Garancsi Istvánra a 17 milliárdos magángépet, amivel Orbán júliusban utazott. Garancsi azonban nem volt ott a Puskás-díj átadóján, Mészáros Lőrinc viszont igen, és pont akkor Londonban volt a luxusrepülő is. Orbán Viktor sajnos nem ért rá elmenni.

A 23-ból 4 megyei jogú város polgármestere kérésre sem adja ki a vagyonnyilatkozatát

23 megyei jogú város és a főváros polgármesterének vagyonnyilatkozatát próbáltuk megismerni, az eredmény minimum vegyes: 8 városvezető, továbbá a budapesti főpolgármester önként és azonnal, további 11 városvezető az erre irányuló adatigénylésre nyilvánosságra hozta a vagyonnyilatkozatát. Négyen azonban megnehezítik vagy lehetetlenné teszik a megismerését, Dunaújvárosban egyenesen a bolondját járatják az adatigénylővel. Teszteltük a megyei jogú városok polgármesteri hivatalait: meghökkentő, hogy mennyire eltérően értelmezik az erre vonatkozó törvényt.

Az elmúlt héten ezen kívül többek között:

További cikkeink:

A Heti Mutyimondó hírlevél következő száma 2018. október 5-én (pénteken) jelenik meg. Iratkozz fel az Átlátszó hírlevelére! Csak az e-mailcímedre van szükségünk, hogy minden cikkünk azonnal ott legyen a postaládádban.



 

Megosztás