Heti lapszemle

Befolyásos oroszok is vásároltak letelepedési kötvényt, közpénzből épül az elit magániskola – Heti lapszemle

Direkt36: Befolyásos putyinisták is a magyar letelepedési biznisz ügyfelei

Befolyásos oroszok, többek közt politikusok és állami cégvezetők is kaptak magyar papírokat, és több esetben arról is sikerült megbizonyosodni, hogy ez a kötvényprogramon keresztül történt. Az orosz külföldi hírszerzés, az SZVR vezetőjének egy közvetlen hozzátartozója és egy szervezett bűnözéssel összefüggésbe hozott orosz üzletember is a magyar Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal (BMH) ügyfele volt, bár azt a BMH-nál nem árulták el, hogy pontosan milyen minőségben. Például az orosz törvényhozás alsóházának, a Dumának az egyik tagja, Vlagyimir Blockij közölte, hogy ő és családtagjai is a kötvényprogramon keresztül szereztek magyar papírokat. Azt mondta, hogy ez még azelőtt történt, hogy képviselő lett volna, és a megválasztása után állítása szerint lemondott a magyar papírokról. Blockij mellett több orosz állami cégvezető is elismerte, hogy magyar tartózkodásra jogosító dokumentumokat szerzett, volt olyan is, aki a kötvényprogramos vásárlásról is beszélt. Az orosz nevek között feltűnt az orosz külföldi hírszerzés főnökének, Szergej Nariskinnek több közeli családtagja, köztük a fia is. A Bevándorlási Hivatal pedig elismerte, hogy Szergej Nariskin fia ügyfelük volt.

24: Közpénzmilliárdokból épült elit magániskola Debrecenben

Nem csupán állami vezetők, hanem maga az állam sem tartja túl sokra a saját oktatási rendszerét. Ennek a jele lehet a Debreceni Nemzetközi Iskola (International School of Debrecen) létrehozása, amit a Modern Városok Program részeként finanszíroz a költségvetés. A festői környezetben épülő intézményben egy gyermek oktatása az óvodától az érettségiig több mint 45 millió forintba kerül majd. A nemzetközi iskola létrehozására 2015-ben kötött együttműködési megállapodást a kormány és a debreceni önkormányzat. Egyáltalán nem titkolt cél, hogy az ide települő külföldi nagyvállalatok dolgozóinak gyerekeit várja elsősorban az intézmény.

444: Erdogán-közelben a Centrál Kávéház

Szokatlan sajtóközleményben jelentették be, hogy új tulajdonosa van Budapest egyik legismertebb kávéházának, a Centrálnak. A bejelentés azért volt szokatlan, mert a közleményben nem volt megnevezve, hogy ki az új tulajdonos, csupán annyit írtak, hogy „nemzetközi tapasztalattal rendelkező szakembergárda veszi át” a kávéházat. Az új tulajdonosok „a high-end luxury kategóriájú Matild palota tulajdonosi körének nemzetközi tapasztalatait hozzák magukkal”. A Matild palotáról viszont lehet tudni, hogy kié: a Ferenciek terén lévő, más néven déli Klotild-palotaként is ismert épületet 2014 nyarán adta el a belvárosi önkormányzat a török Özyer Csoport magyarországi leányvállalatának, a Melis Investment Kft.-nek. A török Özyer Csoport tulajdonosa Hasan Özyer, ismert üzletember és régóta Erdogan pártjának politikusa, több cikluson át parlamenti képviselő is volt.

Blikk: 11 éves kislánnyal szexelt egy sztársportoló, a rendőrség erőszak miatt nyomoz

Két férfi hosszú hónapokon keresztül folytatott szexuális kapcsolatot egy akkor mindössze 11 éves kislánnyal. A kiskorú áldozat jelenleg 13 esztendős. A lány eleinte próbálta eltemetni magában a történteket, később aztán konkrétan megnevezte a zaklatóit: a történteket egy saját kézzel készített levélben írta le családja egyik ismerősének. Az ügyben nyomozás indult szexuális erőszak bűntett gyanúja miatt. A TV2 tények értesülései szerint a sértett által megnevezett férfiak egyike vízilabdázó olimpikon.

24: még több közpénz a fantom-napelemgyárnak

Bankot váltott a befektető, amelynek négy év alatt sem sikerült a helyére tenni a napelemgyártó sor darabjait a világcsodaként beharangozott, 15 milliárd forint költségűre tervezett csornai gyárban. A beruházást 2014-ben kezdték el, de máig nem termel az üzem, viszont gyanússá vált az EU csalás elleni hivatalának. Az unió egyébként a beruházás költségének töredékét finanszírozta, 1,9 milliárd forint támogatást nyújtott, a magyar állami hozzájárulás nagyságrenddel vaskosabb volt. Az EcoSolifert még 2014-ben egymilliárd forint támogatásra érdemesítették egyedi kormánydöntéssel, az Eximbank pedig eredetileg 22,4 millió euró hitelkeretet hagyott jóvá a projektre. Az Eximbanktól nemrégiben egy másik kormánybank, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. vette át a stafétát. Idén március óta szerepel a jelzálogjoga az EcoSolifer üzletrészein, és a közjegyzői kamara hitelbiztosítéki nyilvántartásából az is kiderül, hogy 80 millió eurót biztosított be az MFB. Ez több mint 24 milliárd forint, majdnem négyszerese az eredeti, az Eximbank által nyújtott durván 7 milliárdos hitelnek.

Címlapfotó: Direkt36

Megosztás