ismeretterjesztés

Az európai adófizetők végre megismerhetik Tiborcz Istvánt és Mészáros Lőrincet

Két és fél perces animációs videót tett közzé csütörtökön a Twitteren az ALDE, egy európai liberális pártszövetség, aminek 67 képviselője van az Európai Parlamentben. A kisfilm arról szól, hogy a Fidesz hatalomra kerülése óta az uniós pénzeket a Fidesz és Orbán Viktor arra használja, hogy az általa kiválasztottakat gazdagítsa. 

A videó rögtön egy erős megállapítással kezdődik: Orbán Viktor egy korrupt oligarchizmust épített ki, melyben családja és barátai gazdagodnak.

Ennek illusztrálására bemutatják Garancsi Istvánt, Simicska Lajost, Mészáros Lőrincet és Tiborcz Istvánt is.

A tájékozott magyarországi nézőknek/olvasóknak nem mond újat a kisfilm, de az európai adófizetőkre valószínűleg sokkolóan hatnak a 2,5 percben felsorolt információk:

  • Orbán Viktor miniszterelnök gyerekkori barátja, Mészáros Lőrinc gázszerelőből lett milliárdossá, és mára az ötödik leggazdagabb magyar
  • a miniszterelnök veje, Tiborcz István egykori cége, az Elios 65 millió euró értékben (nagyrészt EU-s forrásokból) nyert közbeszerzéseket, hogy LED-es közvilágítást építsen ki több településen; és az Elios eladása óta Tiborcz ingatlanban utazik
  • 2010 és 2016 között Garancsi, Simicska, Mészáros és Tiborcz összesen 1,88 milliárd euró értékben nyertek közbeszerzéseket
  • becslések szerint a magyar közbeszerzések 25 százalékkal túlárazottabbak a piaci áraknál
  • Magyarország kezd a putyini Oroszország miniatűr másává válni, ahol az üzleti sikerhez politikai kapcsolatok kellenek

„A különbség annyi, hogy Magyarország ezt a rendszert az EU-n belül építette ki, és közben EU-támogatásokat használ fel. A Fidesz-közeli gazdasági elit nagy része a gazdasági sikereit főleg állami beruházásokból nyerte, melyek körülbelül 60 százaléka EU-s pénzeken alapul.”

Az ALDE animációs filmje váratlanul jött, de a Sargentini-jelentés megszavazása után nem meglepő, hogy előálltak vele Orbán poliitkájának ellenzői. Felvették a kesztyűt, és elkezdtek ők is a 2019-es EP-választásra kampányolni.

Erre utalnak a videó végén szereplő mondatok is:

„Az európai pénzeket nem így kell elkölteni. Álszent dolog mindenért az EU-t hibáztatni, és közben az EU-támogatásokat felhasználni. Egyébként pedig hogyan lehetséges, hogy ezt a furcsa barátot még mindig tolerálják Orbán szövetségesei az Európai Néppárton belül?”

Guy Verhofstadt belga Ep-képviselő, Orbán egyik legnagyobb kritikusa, aki szerepel a legújabb kormánykampányban, Facebook-oldalán egyértelműen üzent a magyar kormánynak: a videó magyarul feliratozott változatát az alábbi magyar nyelvű (!) szöveggel tette közzé:

„A milliárdokba kerűlő újabb propagandavideók helyett melyekben Orbánék Sargentini asszonyt, jómagamat és az Európai Parlament 2/3-os döntését támadják, talán inkább ennek a videónak kellene minden magyarhoz eljutnia! „

A videó egyébként nem csak a magyar kormány, hanem a magyar ellenzék szégyene is, mert ezt nekik kellett volna megcsinálniuk, de hiába volt rá 8 évük, még csak hasonlót sem alkottak.

Megosztás