akkugyár

Öt éve környezethasználati engedély nélkül működik a gödi akkugyár

„Valóban nincs a gödi gyárnak környezethasználati engedélye?” – ezt az írásbeli kérdést tette fel Gulyás Gergelynek Vadai Ágnes (DK) a parlamentben. Az országgyűlési képviselő az Átlátszó cikkére hivatkozott, melyben leírtuk: a gödi gyár 2018 óta környezethasználati engedély nélkül működik. Vadai kérdésére Koncz Zsófia energiaügyi államtitkár válaszolt, pontosabban igyekezett a választ megkerülni: azt felelte, hogy elindult a környezetvédelmi felülvizsgálati eljárás a gödi Samsung-gyár ügyében. Azt már „szemérmesen” nem tette hozzá, hogy erre a felülvizsgálatra épp a gyár évek óta tartó engedély nélküli, zajszennyező és veszélyeztető működése miatt került sor.   

Néhány hete írtuk meg, hogy a tények nem igazolják a kormány hangzatos állítását, miszerint Magyarországon „a legszigorúbb környezetvédelmi szabályok” vonatkoznak az akkugyárakra. Cikkünkben dokumentumokkal bizonyítottuk: a folyamatosan bővülő gödi Samsung-beruházás esetében eddig hat alkalommal állapította meg a hatóság, hogy a gigagyár számára nem kell környezeti hatásvizsgálatot lefolytatni – emiatt a talajvizet és a levegőt, valamint a zajkibocsátást nem monitoringozzák.

Megírtuk azt is, hogy a Magyar Mérnöki Kamara Környezetvédelmi Tagozata megállapította: az akkumulátor-gyártás technológiai folyamata miatt kötelező környezeti hatásvizsgálati eljárás és egységes környezethasználati engedélyezési eljárás lefolytatása. Ilyen eljárásra azonban az illetékes hatóság nem kötelezte a Samsung Magyarország Zrt-t, ezért a gödi gyár 2018 óta környezethasználati engedély nélkül működhet. Ennek az engedélynek a megszerzését a hatóság 2020-ban írta elő a Samsung SDI számára – de akkor sem az akkumulátorgyártás, hanem a nagy hőteljesítményű kazánok miatt.

A cég azonban a következő három évben sem szerezte meg a szükséges engedélyt. A Pest Vármegyei Kormányhivatal végül idén júliusban megállapította, hogy

a gyár „egységes környezethasználati engedélyezés hatálya alá tartozó tevékenységet kezdett meg és folytat – ilyen engedély nélkül.” 

Ennek ellenére a hatóság nem szankcionálta a jogszabálysértő működést, nem korlátozta és nem függesztette fel a gyár tevékenységét, hanem felülvizsgálati eljárást rendelt el az ügyben.  

A Samsung akkumulátor-gyára Gödön. (Fotó: olvasónk felvétele)

Az ügy kapcsán Vadai Ágnes országgyűlési képviselő (DK) írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be szeptember 16-án Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszternek. A képviselő idézte az Átlátszó cikkét, és ezt a kérdést tette fel: „Valóban nincs a gödi akkumulátorgyárnak környezethasználati engedélye?”

A kérdésre Lantos Csaba miniszter megbízásából dr. Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára október 2-án adott írásbeli feleletet. Ebben azonban a Vadai által feltett kérdés megválaszolása helyett kijelentette: „A Kormánynak minden beruházó irányába határozott elvárása volt eddig is, és a jövőben is az lesz, hogy a tevékenységükre vonatkozó környezetvédelmi, munkavédelmi és egyéb szabályokat be kell tartani. A hatóságok folyamatosan ellenőrzik az ilyen létesítményeket.”

A gödi gyár engedély nélküli működésével kapcsolatban az államtitkár annyit közölt, hogy

„2023. szeptember 5. napján megindult és jelenleg is folyamatban van a teljes körű környezetvédelmi eljárás a Samsung SDI Zrt. által benyújtott dokumentáció alapján.”

Ehhez még hozzátette, hogy amennyiben nem a jogszabályoknak és az engedélyben foglaltaknak megfelelően történik a működés, akkor „a hatóság a magyar emberek és a környezet védelmében megteszi a megfelelő lépéseket.”

Korábbi cikkünkben megírtuk, hogy a Pest Vármegyei Kormányhivatal az engedély nélkül folytatott tevékenység miatt augusztus 31-i határidővel teljes körű környezetvédelmi vizsgálatra kötelezte a Samsung SDI Zrt.-t. A felülvizsgálati eljárás megindításáról szóló közleményt cikkünk megjelenését követően, szeptember 15-én tette közzé a kormányhivatal, és letölthetővé tette a Samsung Zrt. által határidő után benyújtott felülvizsgálati dokumentációt is.

 

Koncz Zsófia államtitkár tehát valóban a most fennálló helyzetet ismertette, miszerint környezetvédelmi eljárás van folyamatban a gödi gyár kapcsán. Azt azonban nem tette hozzá, hogy ezt az eljárást az engedély nélkül megépült kazánok, az öt éve fennálló zajszennyezés, a talajvíz- és levegőmonitoring hiánya, valamint a gödi kutakban kimutatott mérgező oldószer jelenléte miatt kellett elrendelni. Az államtitkár „szemérmesen” hallgatott arról is, hogy a Samsung-gyár valóban környezethasználati engedély nélküli működik öt éve – a tevékenységét nem korlátozták és nem függesztették fel a 60 napig tartó eljárás idejére sem.

Köz nélküli közmeghallgatás lesz

A törvényi előírások szerint ilyen eljárás esetén közmeghallgatást is kell tartani, hogy az érintettek elmondhassák észrevételeiket. A hatóságnak azonban nem kell majd szembesülnie a lakosok esetleges elégedetlenségével – mint ahogy az januárban, a gyár biztonsági jelentésének felülvizsgálata ügyében tartott közmeghallgatás során történt. Az eljárás megindításáról szóló szóló közleményben ugyanis az olvasható, hogy – a kormány veszélyhelyzetre hivatkozó rendelete alapján – a gödi gyár ügyében a kötelezően megtartandó közmeghallgatást „személyes részvétel nélkül” bonyolítják le. Aki akar, írásban küldhet észrevételt a környezetvédelmi hatóság számára október 18-ig. 

A gödi akku-gyár környezetvédelmi felülvizsgálati eljárása ügyében „köz nélküli közmeghallgatásra” kerül sor. (Részlet az eljárás megindítását elrendelő határozatból.)

Ám mivel a kormányhivatal oldalát kevesen böngészik, a gödi önkormányzat pedig fel sem tette a honlapjára az eljárás dokumentumait, vélhetően kevesen fognak élni az írásban történő közmeghallgatás „lehetőségével”.

Bodnár Zsuzsa

Címlapkép:  Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára a Parlamentben (Fotó: Balogh Zoltán/ MTI). Ez a cikk a Közös Értékeink Program támogatásával készült.

Megosztás