Heti lapszemle

Nagyon kéne az EU-s pénz a kormánynak, Mészáros veje megvette a Haladást

444: Vége a keménykedésnek, a magyar kormány egyre több brüsszeli igényt kész teljesíteni

A héten az euró árfolyama átlépte a 400-as szintet, sőt, 415 fölött is járt. Minden bizonnyal ez is hozzájárult ahhoz, hogy felgyorsultak az Európai Bizottság és a magyar kormány közti tárgyalások, amelyek az újjáépítési alap (RRF) pénzeiről szólnak. 5,8 milliárd euró támogatás van függőben, és további 9,6 milliárd euró kedvezményes hitel. A támogatás 70 százaléka elvész, ha az év végéig az Európai Tanács nem hagyja jóvá a magyar kormány tervét a pénz elköltéséről. A kormány bejelentette, hogy négy pontban is engednek „Brüsszel” antikorrupciós elvárásainak.

Magyar Narancs: Felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbírságot kaptak az Öveges-program mellékszereplői

Különösen nagy, illetve nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettében és hamis okirat felhasználása vétségében bűnösnek mondta ki a Gyulai Járásbíróság kedden azt a három vádlottat, akik az EU-s pénzből finanszírozott Öveges-programhoz kapcsolódóan mintegy 180 millió forint értékben egy már kidolgozott munkafüzetet és tanári segédanyagot újként és önálló fejlesztésként adtak el középiskoláknak. Viszont a nagyobb falattal, a természettudományos tantermek kialakításával és túlárazásával a Polt Péter vezette ügyészség nem foglalkozik.

RTL.hu: 350 millió forint tűnt el a hugyagi önkormányzatnál, nyomoz a rendőrség

Szociális bérlakások építésére és felújítására, illetve helyi fejlesztésekre, például óvodafelújításra nyerték a pénzt, ám ezekből szinte semmi sem valósult meg. Az alpolgármester szerint a pénz egyszerűen elment működésre. A korábbi polgármester lemondott. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság az RTL Híradóval közölte, hogy hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt folytatnak büntetőeljárást, az uniós támogatás szabálytalan felhasználása miatt pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal felé megtették a szükséges intézkedéseket.

24.hu: Négy hónap alatt nem jutott előre a bizottság, amely a belvárosi polgármester vagyongyarapodását vizsgálja

Az ellenzéki többség által négy hónapja indított eljárásban Szentgyörgyvölgyi Péter belvárosi polgármester bakonyi földbirtokainak titkát tárnák fel, de eddig csak falakba ütközött a vizsgálat. A kulcskérdésre senki sem akar válaszolni. Mennyiért vette bakonyi földjeit Szentgyörgyvölgyi Péter, a Fidesz belvárosi polgármestere? – erre a látszólag egyszerű kérdésre szeretnének választ kapni az ellenzéki képviselők hónapok óta a Fővárosi Közgyűlésben, eddig azonban nem jártak sikerrel.

Magyar Hang: Mészáros Lőrinc vejéé lett a Szombathelyi Haladás

Az NB II-ben szereplő Szombathelyi Haladás bejelentette, hogy Mészáros Lőrinc veje, Homlok Zsolt lett az új tulajdonosa. Mint írják, a labdarúgó klubot üzemeltető gazdasági társaságnak a tulajdonosa 2022. július 1-től Homlok Zsolt, aki így a jövőben közvetlenül tudja segíteni a szombathelyi labdarúgó klubot a kitűzött célok elérésében.

Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban 2022. május 9-én (forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Megosztás