Adatigényléses perek

Jogerősen nyilvánosak az MTVA alvállalkozói szerződései – közzétesszük őket

Hosszú és fordulatos pereskedés végére tett pontot a Fővárosi Ítélőtábla. A másodfokon eljáró bíróság ítéletében kimondta, hogy a közérdekű adatok megismeréséhez való jog kiemelt fontosságú alapjog, az alperes érvei közül pedig egynek sem adott helyt. A szerződéseket közzétesszük.

Több mint egy évig tartott, de megérte: újévi ajándék gyanánt megkaptuk az MTVA-tól 48 alvállalkozóval kötött valamennyi szerződésüket. Még 2012. november 20-án nyújtottunk be adatigénylést ennek érdekében, az után, hogy az Átlátszó nem hivatalos forrásból értesült azon cégek listájáról, amelyekkel az MTVA szerződést kötött. Az MTVA – szokásához híven – megtagadta az adatok kiadását, így perre mentünk. Idén nyáron első fokon nyertünk is, november végén pedig megszületett a másodfokú ítélet (PDF).

A jogerős ítélet jelentőségét az adja, hogy a bíróság olyan alperesi érveket utasított el, amelyekkel mind többször találkozunk közérdakűadat-kiadás iránti pereinkben. (Ezekkel Az Átlátszó a versenytársunk, ezért ne kapjanak adatot című cikkünkben foglalkoztunk részletesebben.) A Fővárosi Ítélőtábla – bár a jogszabályszöveg alapján is teljesen egyértelmű – az MTVA érvelését elutasítva megerősítette: bárki igényelhet közérdekű adatot, ehhez nincs szükség arra, hogy igazolja, milyen okból szeretné megismerni őket; az ellenérdekű fél továbbá hasztalanul hivatkozik joggal való visszaélésre is.

Az MTVA ahelyett, hogy változtatott volna titkolózó stratégiáján, a közelmúltban jogi képviselőt váltott. Szerencsére úgy tűnik, hogy a latin kifejezések használata sem vezet eredményre.

Az ítélőtábla idézte az Alkotmánybíróság egy 1994-es határozatát is, amely kimondja: a közérdekű adatok megismeréséhez való jog kiemelt fontosságú alapjog. Az MTVA – és általában az adatigényléseket elutasító szervek – kedvelt hivatkozási alapjául szolgáló üzleti titokkal kapcsolatban pedig azt rögzítette a bíróság, hogy ilyen esetekben a kért adatokat be kell nyújtani a bíróságnak, amely azokat zártan kezelve elbírálja, hogy valóban indokolt-e azok elzárása a nyilvánosság elől. Pusztán hivatkozni arra, hogy a kért adatok üzleti titkot képeznek, nem elégséges.

A bíróság tehát úgy döntött, hogy a kért szerződések a maguk egészében közérdekű adatnak minősülnek, így kötelezte az MTVA-t azok kiadására. A szerződéseket január elején meg is kaptuk, és most közzé is tesszük őket – úgy, ahogy azt tavaly novemberben az MTVA-nak kellett volna tennie, rengeteg, közpénzből finanszírozott ügyvédi és bírósági költség megspórolásával.

Az MTVA által kiadott alvállalkozói szerződéseket itt lehet böngészni (Google Drive)

 

Megosztás