közérdekű adatok

Jogerősen megnyertük a pert Rogán apósának agrártámogatása ügyében, mégse küldi a minisztérium a közérdekű adatot

Hiába nyertük meg negyedéve jogerősen is a pert, még mindig várunk arra, hogy az Agrárminisztérium elküldje a közérdekű adatokat. Eredetileg még tavaly februárban kértük ki közadatigénylésben a Ductus Kft., Rogán Antal kabinetminiszter apósának érdekeltségébe tartozó cég 2,2 milliárdos uniós pályázati pénzével kapcsolatos iratokat.

Talán még emlékeznek olvasóink Rogán Antal új nejének tavalyi, úgynevezett földügyére. Rogán Barbara még leányként szerződött több társával együtt 1022 hektár föld adásvételéről. A sztorit a magyar sajtóban elsőként tudtuk megfelelően alátámasztva közölni az Átlátszón. A nej földbiznisze végül nem ment végbe: Rogánék a Telex értesülése szerint a miniszterelnök határozott rábeszélésére „csinálták vissza” az üzletet. Amit nem csináltak vissza, az a Rogán-asszony apukájának a cégtámogatási története, amire a földügy oldalvizén bukkantunk.

Ennek a történetnek a lényege az volt, hogy Rogán Antal apósa 750 ezer forintért jutott hozzá egy olyan cég negyedéhez, ami 2,2 milliárd forintos vissza nem térítendő állami forrást kapott támogatott mezőgazdasági szaktanácsadásra az uniós finanszírozású vidékfejlesztési program keretében.

Még azon melegében közérdekűadat-igénylésben kértük a programért felelős Agrárminisztériumtól a támogatással kapcsolatos iratokat. A tárca azonban megtagadta az iratok átadását, mondván: azok nem nyilvános adatok.

Adatigénylésben kérdezzük a minisztériumot a Rogán-após cégének pályázati 2,2 milliárdjáról | atlatszo.hu

A cégbíróságon fellelhető dokumentumok tanúsága szerint Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke új feleségének apja mindössze hétszázötvenezer forintért szerezte meg egy nyíregyházi mezőgazdasági szaktanácsadó vállalkozás negyedét, ami nem sokkal korábban 2,232 milliárd forint vissza nem térítendő állami forrást kapott támogatott mezőgazdasági szaktanácsadásra az uniós finanszírozású vidékfejlesztési program keretében.

Az ügyet perre vittük. Előbb az elsőfokú bíróság, majd másodfokon a Fővárosi Törvényszék is a javunkra ítélt. A másodfokú ítélet idén február 17-én kelt. Az Agrárminisztérium azonban az azóta eltelt több mint három hónap alatt sem küldte el azokat az iratokat, amelyről a bíróság jogerős ítéletben mondta ki, hogy közérdekű adatoknak számítanak.

A minisztérium ellen most végrehajtási eljárást indítunk.

Érdekesség, hogy időközben az is kiderült: a Hvg.hu hasonló adatigénylésével kapcsolatban is pert vesztett az Agrárminisztérium.

Sarkadi Nagy Márton

Címlapkép: A jogerős ítélet részlete

Megosztás