Cikkek

53 helyreigazítási pert vesztett tavaly a kormányközeli média, sokkal többet mint egy évvel korábban

 

A Fővárosi Törvényszéktől kapott adatok szerint 2017-ben összesen 53 sajtó-helyreigazítási pert vesztett a 888, a közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2.

A nem kormánypárti internetezők elterjedt véleménye szerint az állami tulajdonú közmédia, és az állami hirdetésekkel hizlalt kormánypárti sajtó folyamatosan csúsztatással és hazugságokkal tolja a fideszes propagandát.

Több ellenzéki politikus is bejelentette az elmúlt hónapokban, hogy egy-egy cikk vagy riport miatt pert indított valamelyik kormányközeli média ellen; és arról is többször jelent meg hír, hogy a valótlan történetekkel lejáratott ellenzéki meg is nyerte az ügyet a bíróságon.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy mindennek mekkora nyoma van a hivatalos statisztikában, ezért közadatigénylésben kértük ki a Fővárosi Törvényszéktől, hogy 2016-ban és 2017-ben a 888, a közmédia, a Lokál, a Magyar Idők, az Origo, a Pesti Srácok, a Ripost és a TV2 ellen hány darab sajtó-helyreigazítási kereset érkezett, és hány ilyen pert vesztettek el ezek a szerkesztőségek.

A 2016-os adatok még nem mutatnak semmi különöset: viszonylag sok keresetből csak néhány esetben marasztalta el a bíróság a nyolc szerkesztőséget.

 

 

2017-ben azonban drasztikusan megugrottak a számok: sokkal több helyreigazítási perből sokkal többet vesztettek el a kormányközeli sajtótermékek.

 

 

A benyújtott keresetek száma persze nem annyira releváns, hiszen bárki bármiért perelhet. Az viszont sokatmondó, hogy a bíróság 2017-ben sokkal több esetben marasztalta el a kormányközeli szerkesztőségeket, mint egy évvel korábban.

 

 

A kormánypárti politikusok, médiák és szavazók előszeretettel hangoztatják, hogy az “ellenzéki, balliberális, sorosista, simicskás” szerkesztőségek hazudnak éjjel-nappal, ezért összehasonlításképpen kikértük néhány ilyen szerkesztőség helyreigazítási ügyeinek statisztikáját is 2017-re. A számok azt mutatják, hogy ez az öt nem-kormányszócső médiatermék, beleértve az Átlátszót is mindössze 6 helyreigazítási pert vesztett el tavaly.

 

Összességében tehát míg kormányközeli sajtótermékek 53, a kormányoldalról gyakran támadott szerkesztőségek mindössze 6 helyreigazítási pert vesztettek a tavalyi évben.

Erdélyi Katalin

Megosztás