Szeged

Nagy Blanka: szégyen lenne, ha az Origó állítása igaz volna

Újabb pereket fontolgat Nagy Blanka és ügyvédje a kormánypárti média újabb, most éppen az érdemjegyeit firtató lejárató cikkei miatt. Többek között az Origó azt írta, hogy a lány félévkor történelemből és állampolgári ismeretetekből is éppen hogy csak elkerülte a bukást. Nagy Blanka az Átlátszónak azt nyilatkozta, kettesnél sokkal jobban áll történelemből.

Adj 1%-ot, hogy megtudd, mire megy el az adód 99 százaléka!

Nem tud az Origó belenyugodni abba, hogy a Lokálhoz és a Riposthoz hasonlóan pert veszítettek Nagy Blanka ellen. Legújabb cikkükben azt állították, hogy a Kiskunfélegyházán tanuló diáklány több tantárgyból is bukásra áll, azonban ezt bíróság előtt nem tudták bizonyítani.

A bírósági iratok közé bekerült Blanka ellenőrző füzete, az Origó pedig úgy érezte, mazsolázgatnia kell Blanka jegyeiből. Ez alapján állították, hogy állítólag 10 elégtelen és 9 elégséges szerepel a bizonyítványában, és félévkor is 4 kegyelemkettese volt, többek között történelemből és állampolgári ismeretekből.

„Ügyvédemmel közösen újabb személyiségi jogi pert fontolgatunk az ellenőrzöm tartalmát nyilvánosságra hozó sajtóorgánum ellen” – mondta el az Átlátszó Országszertének Nagy Blanka. Meglátása szerint nem lett volna joga az Origónak ahhoz, hogy ezekbe betekintsen. Nem is gondolták az eredeti eljárásban, amikor az iratokat becsatolták, hogy ezt a lap megteheti, és meg is teszi.

„A nyilvánosságra hozott adatok pedig nem igazak” – folytatta Nagy Blanka. „Történelemből például egyáltalán nem kettesre állok, hanem sokkal jobban, nem kegyelemkettest kaptam félévkor, ahogy az a cikkben hamisan megjelent. Szégyen is lenne, ha igaz lenne, ugyanis felmenőim között van történelem tanár.”

Megjegyezte: „furcsállom ezt a mérhetetlen verbális agressziót, ami ellenem zajlik, de most már nem zavar. Ez azt bizonyítja ugyanis, hogy valami nagy riadalmat okozhattam a Fidesz legfelső köreiben, ha maga Bayer Zsolt fakadt ki ellenem, illetve, hogy most a teljes kormányhű sajtó mondvacsinált indokok miatt tüzet zúdít rám.”

Mi nem kértük el Blanka ellenőrzőjét, beszélgetésünkkor nem is volt nála, de amúgy sem jutna eszünkbe, hogy a közéletről történő véleményalkotás jogát középiskolai ellenőrzőjétől kellene függővé tennünk, bárki esetében. Ha valóban elindul egy személyiségi jogi vagy sajtó-helyreigazítási per, akkor az ellenőrző átvizsgálása a bíróság feladata lesz majd.

B. Kovács Tamás

Címlapkép: Nagy Blanka beszédet mond a 2019.01.19-i tüntetésen (fotó: Tremmel Márk / Átlátszó)

Megosztás