Egyéb

Korrupcióinfó: Hatmilliárdnyi gyanús közbeszerzést húzott be az uniós pénzekre szakosodott polip

 

Hadházy Ákos a jubileumi ötvenedik korrupcióinfón lerántja a leplet egy uniós pályázatokra szakosodott céghálózat gyanús összefonódásairól, amely összesen hatmillárd forintot nyert eddig. Nyílt közgyűlési jegyzőkönyv is tanúskodik a rendszer működéséről.

 

Hirdetés

800x600_Januar2

 

 

Az LMP társelnöke és parlamenti képviselője már ötvenedik alkalommal tartotta meg a korrupciós ügyekkel foglalkozó sajtótájékoztatóját. Ezen a héten egy EU-s forrásokkal foglalkozó céghálózat módszereit mutatta be. A módszer lényege, hogy több száz településen, sok száz egymástól nagyban különböző projekt esetében ugyanazt a néhány céget hívják meg a közbeszerzésre.

A cégek egymással való kapcsolata kimutatható Hadházy szerint: az egyik cég tulajdonosa a másik cég alkalmazottja, vagy a korábbi és jelenlegi tulajdonosok megegyeznek. Ami mindegyiknél közös, az a számlavezető bankfiók és a könyvelő címe.

Támadják kívülről-belülről

Hadházy Ákos  is indul az LMP társelnöki pozíciójáért a párt hétvégén tartandó tisztújító kongresszusán. Az Átlátszó által megkérdezett LMP-s források szerint főként azzal támadják a párton belül Hadházyt, hogy nem elég elzárkózó a többi ellenzéki párttal szemben, például egy színpadra állt Juhász Péterrel a Népszabadság bezárása utáni tüntetésen.

Az erőviszonyokat ismerő forrásaink alapján a pártban egykor erős, most egyre inkább visszaszorulni látszó csoportok kritikája nehezen tudja megrengetni Hadházy vezető szerepét.

A szekszárdi politikus a kormányzati lejáratókampánynak is a célkeresztjébe került. Az ellenzéki szereplőket egyre gyakrabban megalapozatlanul támadó TV2 Tényekben két riportot is leadtak a korrupció ellen küzdő politikusról.

Az egyikben a szülei állítólagos földszerzését firtatják, a másikban a szomszédjával folytatott elszámolási vita miatt próbálták rossz fényben feltüntetni Hadházyt. A politikus a Facebook-on válaszolt a vádakra:

 

 

Összehasonlításképpen készítettünk egy grafikont, amely a Hadházy család birtokait, és Mészáros Lőrinc családjának a földárveréseken szerzet birtokainak a nagyságát viszonyítja egymáshoz:

 

Korábbi cikkeink a Hadházy-féle korrupcióinfókról:

Korrupcióinfó: Milliók mentek dinnyekóstoltatásra is – így működik a Simonka György körüli cégháló

Korrupcióinfó: Elszabadult az uniós pénzből épült szellemhajó Győrben

Korrupcióinfó: a trafikok mintájára osztották az uniós tanoda-támogatásokat

Korrupcióinfó: Dél-Békésben is varázsoltak a közpénzekkel

Korrupcióinfó: Azért szüntetik meg az egyik legkorruptabb háttérintézményt, hogy eltüntessék a nyomokat

Korrupcióinfó: fidesz-közeli cégek nyerészkedhetnek a túlárazott Erzsébet-táborokon

Korrupcióinfó: Hová tűnt a Fidelitashoz kötődő Új Nemzedék pénze?

Korrupcióinfó: fideszes kötődésű vállalkozó nyerészkedhetett a munkahelyi képzéseken

Korrupcióinfó: 558 millió forint EU-s pénz ment el 59 darab földbe ásott lyukra

Azt, hogy az EU-s pályázatokkal foglalkozó cégek házalnak a különböző önkormányzatoknál, Hadházynak már a trafikmutyit kirobbantó hangfelvétele is bizonyítja, amin a szekszárdi polgármester számol be a módszerről. Most Tolna város önkormányzatának képviselőtestületi ülésén elhangzottakat mutatja fel bizonyítékként az ellenzéki politikus.

A történet sokéves, 2008-ban hagzottak el az alábbi szavak az akkor már fideszes vezetésű város közgyűlésén. A képviselőtestület előtt Sümegi Zoltán polgármester ismertette Csikesz Tamás DFT ügyvezető együttműködési ajánlatát.

„S.Z.: A DFT-Hungária Kft. azzal az ajánlattal keresett meg, hogy lehetőség van “A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése” tárgyú pályázaton Tolna Város Polgármesteri Hivatalára vonatkozó pályázat benyújtására.[…]

Csikesz Tamás: […] Mi 100% kockázatot vállalunk a pályázattal kapcsolatban, hiszen azt ingyen elkészítjük, semmilyen költséget nem számolunk fel, csak egy kötelezettségvállalást kérünk, arra az esetre, ha a Hivatal a pályázaton nyer. A kötelezettségvállalás ebben az esetben a projekt megvalósítását is csak a DFT-Hungária Kft. végezheti.

Takács János [képviselő]: A határozatban azt látom, hogy a Képviselő-testület nyertesség esetén […] a DFT-Hungária Kft-vel kíván együttműködni, amennyiben […] nem kell közbeszerzési eljárást lefolytatni a szolgáltatás megrendelésére. A kérdésem az lenne, hogy mitől függ az, hogy kell-e majd közbeszerzési eljárást lefolytatni, avagy sem, illetve, hogy megfelel-e a jogszabályoknak, ha ezzel a tartalommal írjuk alá a szerződést?

Cs.T.: Véleményem szerint, amennyiben a pályázati összegen belül külön-külön számítjuk a képzés, az árubeszerzés, és az elemző szolgáltatás összegét, úgy lehetőség van arra, hogy elkerüljük a közbeszerzési eljárás lefolytatását. Amennyiben mégis szükség lesz az eljárás lefolytatására, szinte biztos vagyok benne, hogy a DFT- Hungária Kft. lesz az egyetlen pályázó, mivel olyan széleskörű tevékenységi körrel és olyan minősítésekkel rendelkezik, ami szinte egyedülálló az országban.”

Az EU-s pályázati pénzszivattyú két jól ismert eszközét ismerteti a cégvezető a közgyűlési jegyzőkönyv szerint. Ezek alapján a közbeszerzés eredményének biztosítása érdekében összejátszanak a feladatleírás vonatkozásában, valamint részekre bontják a projeket, hogy a közbeszerzést elkerüljék.

Az EU-s pénzelnyelő harmadik fő jellemzője Hadházy szerint az, hogy  a közbeszerzéseknél a céghálózaton belülről adott adnak “kamu” ellenajánlatokat. Hadházy kigyűjtötte a DFT Hungáriával kapcsolatban hozható cégek közbeszerzéseit, és ezeket táblázatba rendezte. Mintegy négyszáz ilyen közbeszerzést talált, összesen 6 milliárd forint értékben. 

Korábbi cikkeink a DFT-csoporttal kapcsolatban:

Hatalmas biznisz a felnőttképzés, számolatlanul nyeli az uniós és állami milliárdokat

Uniós támogatások a felnőttképzésben II.: Ellenállhatatlan mesterkurzusok

A DFT-csoport cégei, és az ellenajánlatokat adó cégek között nincs közvetlen tulajdonosi kapcsolat, így könnyen kikerülhették a hatóságok figyelmét. Hadházy szerint a DFT cégcsoport munkatársai és az ellenajánlatokat adó cégek között viszont szinte minden esetben kimutatható. Szinten összekötő kapocs, hogy az összes cég ugyanabban a bankfiókban (MKB Bank Váci utca 38)  vezeti a számláját.

Az összefonódásokra példaként hozza fel Rotkai Petra esetét az ellenzéki politikus. Rotkai 2013 áprilisában a DFT munkatársaként nyilatkozik a FIX TV-nek, a cégadatbázis szerint viszont abban az időben a körben lévő Humán Aspektus tulajdonosa volt. Jelenleg szintén a listán szereplő Pragmatica Sanctio tulaja, amely vállalat korábban a szintén DFT munkatárs, Kósa Réka érdekeltsége volt.  

Az Átlátszó munkatársa, Bátorfy Attila már írt a céghálózat működéséről egy korábbi tanulmányában. A Transparency International holnapján lévő, a kommunikációs közbeszerzéseket vizsgáló írásában úgy fogalmaz Bátorfy a DFT csoporttal kapcsolatban:

„Az elemzésünk során ez volt a legnagyobb cégösszefonódás, amit találtunk. Az adatok alapján az látszik, hogy ennyi cég ilyen mértékű összefonódása páratlan, ám azt, hogy a közbeszerzéseken előre megbeszélt kartellezésről beszélhetünk-e, természetesen a cikk jelenlegi állapotában nem lehet megmondani. Ezt további kutatás és újságírói munka deríthetné ki, amelyhez ismernünk kellene nem csupán a beadott pályázatokat, hanem a teljesítéseket is.”

Vágó Gábor

Januári előfizetési akció!

Januárban minden huszadik régi és új előfizetőnket megajándékozzuk egy Átlátszós pólóval. Részletek itt.

Megosztás