koronavírus

Három büntetőeljárás van folyamatban a kórházakból ellopott védőfelszerelések miatt

Halmosi Zsolt országos kórházparancsnok múlt héten beszélt arról, hogy több esetben szájmaszkokat és fertőtlenítőszereket loptak kórházakból. Megkérdeztük az ORFK-t, hogy pontosan miből mennyi tűnt el, és a rendőrség válasza szerint maszkot és fertőtlenítőt csak minimális mennyiségben, kesztyűt azonban nagy tételben lovasítottak meg ismeretlenek. Valahonnan pedig eltűnt egy komplett számítógép is. A nyomozások érdekeire hivatkozva azt nem mondta meg az ORFK, hogy mely intézményekben történtek a lopások, csak azt közölték, hogy három büntetőeljárás van folyamatban ilyen esetek miatt.


Támogasd az Átlátszót szja 1% felajánlásával! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány

Orbán Viktor miniszterelnök március 28-án (szombat) jelentette be, hogy március 30-tól (hétfő) kórházparancsnokok fogják figyelni az intézmények működését és az egészségügyi készletek védelmét. A koronavírusról tájékoztató kormányzati honlap szerint

„Az intézkedés célja, hogy a kórházakat ilyen módon is felkészítsék a tömeges megbetegedéssekkel járó jelentős többletteherre és biztosítsák a betegellátáshoz, valamint az egészségügyi dolgozók védelméhez szükséges egészségügyi eszközökkel való felelős, átlátható és nyomon követhető készletgazdálkodást.”

Kiemelték: a kórházparancsnok orvosszakmai kérdésekben nem tehet javaslatot, és nem hozhat döntést. Feladata, hogy koordinálja a betegellátáshoz és a járványügyi intézkedésekhez szükséges egészségügyi eszközök, felszerelések, berendezések, gyógyszerkészletek, fertőtlenítőszerek nyilvántartását, felügyelje a készletgazdálkodást és gondoskodjon annak megfelelő védelméről, akár a készleteket őrző biztonsági szolgálat kijelölésével, valamint rendőrök és katonák bevonásával.

A kórházparancsnoknak a járványveszéllyel összefüggő szabályok betartására és az egészségügyi készlet megóvására vonatkozó javaslatát a kórház vezetője köteles végrehajtani. – olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

Egy héttel később, április 7-én az országos kórházparancsnok, Halmosi Zsolt vezérőrnagy arról beszélt a Kossuth rádióban, hogy több esetben nem lehetett követni a kórházi szájmaszkok, fertőtlenítőszerek útját. Halmosi azt is elmondta, hogy több intézményvezető feljelentést tett, így több büntetőeljárás is folyamatban van amiatt, hogy egészségügyi készletek tűntek el a kórházakból.

Az országos kórházparancsnok nyilatkozata után, még aznap délután levélben érdeklődtünk az Országos Rendőr-főkapitányságnál (ORFK) arról, hogy pontosan miből mennyi tűnt el, mely intézmények érintettek, és hány büntetőeljárás van folyamatban ilyen lopások miatt. Az ORFK nagyon korrekten azonnal visszajelzett, hogy megkapták a kérdéseinket, és most, egy héttel később részletes választ küldtek konkrét számokkal.

Az ORFK válasza szerint maszk és fertőtlenítő csak minimális mennyiségben tűnt el a kórházakból, vizsgálókesztyűből viszont közel 12 ezer párt (120 dobozt) loptak el valakik.

Hány darab szájmaszk és mennyi fertőtlenítőszer tűnt el?

2 db 1 literes fertőtlenítőszer,
1 doboz szájmaszk (50 db/doboz),
12 db 0,5 literes kézfertőtlenítő,
2 db 1 literes felületfertőtlenítőszer,
2 doboz egyszer használatos sebészi szájmaszk (50 db/doboz),
2 db FFP1 szájmaszk

A szájmaszkokon és fertőtlenítőszereken kívül eltűnt más is? Ha igen, micsoda, mekkora mennyiségben és honnan?

6 doboz S-M méretű vizsgálókesztyű (100 pár/ doboz),
10 doboz S méretű vizsgálókesztyű (100 pár/ doboz),
47 doboz M méretű vizsgálókesztyű (100 pár/doboz),
46 doboz L méretű vizsgálókesztyű (100 pár/ doboz),
11 doboz XL méretű kék vizsgálókesztyű (90 pár/ doboz),
4 doboz törlőkendő,
1 számítógép monitorral, billentyűzettel és egérrel

Jelenleg három büntetőeljárás van folyamatban egészségügyi intézmény sérelmére elkövetett lopás miatt – közölte az ORFK az Átlátszó érdeklődésére. Megkérdeztük azt is, hogy hány eset történt, hány intézményvezető tett feljelentést, és mely intézmények érintettek, de a rendőrség erről a nyomozások érdekeire hivatkozva nem adott bővebb tájékoztatást.

Erdélyi Katalin

Címlapkép: Az egészségügyi védőeszközöket pakolják le a kiszállítást lebonyolító Wabere’s-Szemerey Logisztika Kft. teherautójáról a kistarcsai Pest Megyei Flór Ferenc Kórházban 2020. április 3-án. (fotó: MTI/Kovács Attila)

Adj 1 százalékot az Átlátszónak! Adószám: 18516641-1-42 Átlátszónet Alapítvány
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri vagy rendszeres adománnyal, vagy az szja 1 százalékod felajánlásával!

Megosztás