Egyéb

Korrupcióinfó: Copy-paste projektekre mentek az EU-s százmilliók az egészségügyben

 

Ugyanolyan projektekre fizettek ki százmilliókat a Mengyi “Voldemort” Roland közeli cégeknek a Csongrád-Cece-Lajoskomárom EU-forrás Bermuda-háromszögben. A feltűnő egyezések rendszerhibákat mutatnak.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke eheti korrupcióinfóján bemutatta, hogy miként mennek az EU-s források olyan projektekre meghívásos pályázatokon keresztül, ahol ugyanazok a beszállítók.

A TÁMOP 6.1.2-11/3  számú „Egészséges életmódra nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a kistérségekben” fantázianevű csomagban negyvenegy kistérség kapott pénzeket összesen hatmilliárd forint értékben.  Százötvenmilliót szórtak így el projektenként.

Hadházy szerint nem lehet megmondani, hogy ebből a pénzből történt-e valós fejlesztés minden helyen, de rámutatott három olyan projektre, ahol kifejezetten kétes a társadalmi haszon.

Korábbi cikkeink a Hadházy-féle korrupcióinfókról

Korrupcióinfó: Tiborcz István üzleti köre szívja a vérünket állami segítséggel

Korrupcióinfó: Oldalanként félmillió forintos tanulmányok a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál

Korrupcióinfó: Milliárdok mentek a mentésirányításra, mégsem ér ki mindig a mentő

Korrupcióinfó: Hatmilliárdnyi gyanús közbeszerzést húzott be az uniós pénzekre szakosodott polip

Korrupcióinfó: Milliók mentek dinnyekóstoltatásra is – így működik a Simonka György körüli cégháló

Korrupcióinfó: Elszabadult az uniós pénzből épült szellemhajó Győrben

Korrupcióinfó: a trafikok mintájára osztották az uniós tanoda-támogatásokat

Korrupcióinfó: Dél-Békésben is varázsoltak a közpénzekkel

Korrupcióinfó: Azért szüntetik meg az egyik legkorruptabb háttérintézményt, hogy eltüntessék a nyomokat

Korrupcióinfó: fidesz-közeli cégek nyerészkedhetnek a túlárazott Erzsébet-táborokon

Korrupcióinfó: Hová tűnt a Fidelitashoz kötődő Új Nemzedék pénze?

Korrupcióinfó: fideszes kötődésű vállalkozó nyerészkedhetett a munkahelyi képzéseken

Korrupcióinfó: 558 millió forint EU-s pénz ment el 59 darab földbe ásott lyukra

A negyvenegy kistérségi projektből kettőnél (Lajoskomárom és Cece) a „legutolsó szögig” megegyezik minden részlet, a csongrádi kórház projektjénél pedig „csak” szinte a megszólalásig hasonlít a projekt az előző kettőre. Hadházy alapján a legfeltűnőbb a csongrádi szál, ahol a csongrádi kórház bízta meg a Megyi Roland-féle ügyben főszereplő budapesti céget egészségügyi szűrésekkel.  

Hadházy szerint az, hogy elvileg három földrajzilag is különálló százötvenmilliós projekt esetében teljesen megegyezik legtöbb részlet, csak úgy valósulhatott meg, hogy a céghálózatok már a pályázati kiírásnál ott vannak. Az EU-s forrásokat évek óta monitorozó országgyűlési képviselő szerint:

„Az önkormányzatok szerepe csak formalitás a pénz eltüntetésében, rajtuk keresztülfolynak a támogatások a kormányközeli cégek zsebébe.”

A három kiíró (két önkormányzat és a csongrádi kórház) közbeszerzéseinek körülménye elképesztően hasonlít. Ez csak központi szervezéssel megoldható Hadházy szerint. A legtöbb projektelemet is tiszta hülyeségként jellemzi az ellenzéki politikus.

Az „Éljünk egészségesen” Cecén programból 16.121.500 forintot nyert el a  Public Sector, az  IMS Magyarország, és a Friss Európa  szűrőprogramok megvalósítására. Ugyanitt a Fidelity, Trinity, Progan cégek 20.356.000 forintot kaptak a projekttel kapcsolatos kommunikációra.

23.036.600 forint csengett a kasszában összesen az  Alpok Line, Milefolium, Expertum Hungary cégeknél különböző lelki egészségvédelemi programok lebonyolításának ellentételeként. 12.016.000 forint ütötte a markát a ReCognition, a Pannon Project, és a Training and Consulting cégeknek rendezvényszervezésért, például baba-mama klub szervezéséért.

Az előzőhöz kísértetiesen hasonlítanak a lajoskomáromi „Rajtad múlik”  projekt közbeszerzései. Szintén 16.121.500 forintot nyert el a  Public Sector, az  IMS Magyarország, és a Friss Európa  szűrőprogramok megvalósítására. A kommunikációs tételnél csupán a már ismert cégek szerepe cserélődött a 20 356 000 forintot ezúttal a Fidelity, a Pannon Project, és a Training and Consulting vitték haza a kommunikációért.  

A szintén 23.036.600  forintos lelki egészségvédelmi programokat az Alpok Line, a Milefolium, és az Expertum Hungary szervezték. A rendezvényszervezésre fillérre ugyanannyit költöttek, mint Cecén: 12.016.000 forintot. A nyertes cégek, a már ismert Recognition, Progan, és Trinity vállalatok.                         

A csongrádi dr Bugyi Kórház „Kezedben az életed” projektje csak a számokban tér el az előzőektől, a cégek listája meglehetősen hasonló. Szűrőprogramokat a kórház által kiírt közbeszerzések alapján az   Alpok line,  IMS, Pannon Projekt cégek végezték 19.936.000 forintért. A kommunikációt itt is szintén a Fidelity Project , Friss Európa, és a Public Sector cégek vitték 21.393.400 forintért.

A lelki egészségvédelmi programokat, melyek tartalmazták a munkamániások klubját, sétakört és életvezetési tanácsadásokat is a Public Sector által fémjelzett, még az IBS GARDEN, és az Expertum Hungary-ból álló konzorcium vitte 12.154.296 forintért. A rendezvényszervezésnél is feltűnik a Public Sector, ott a Friss Európával és a Fidelityvel együtt nyerték a közbeszerzést 15.532 000 forint értékben.

A sok egybeesés rámutat arra, hogy különböző céghálózatok ráépülnek az EU-s forrásokra, és konzorciumi partnerként egymás között osztják fel a ”koncot”. A járadékvadászatnak ez már olyan szintje, ahol nem elképzelhető, hogy a pályázati kiírásnál ne lennének valamilyen formában ott a cégek képviselői.

Vágó Gábor

Megosztás