Egyéb

Schmidt Mária barátai és üzletfelei fűtik a milliárdokat égető közpénz-kohót Ózdon

 

3,7 milliárd forint unióspénz és közpénz ment el a Magyar Nemzeti Digitális Archívum ózdi projektjeinek beindítására. Az egyik projekt menedzsere az a Tallai Gábor volt, aki a Schmidt Mária által vezetett négy intézetnél is programvezetői tisztséget lát el. A projektekből a közpénzek egy része olyan cégekhez került, melyek szorosan kötődődnek Schmidt Mária szakmai és üzleti köreihez.

 

KORMÁNYPROPAGANDA HELYETT VALÓDI HÍREK

Előfizetőket keresünk – támogasd a független tényfeltáró újságírást havi 1000 forinttal!

 

Orbán Viktor 2014 februárjában jelentette be, hogy Ózd város közepén lévő, régi acélművek területén jön létre egy digitális archívum. A Digitális Erőmű egy Filmtörténeti élményparkkal is kibővült időközben. A projekt 2016 nyarán már meg is nyitotta kapuit. Az összességében 3700 millió forintból megvalósuló projektek hasznossága erősen megkérdőjelezhető. A 444 szórakoztató szófordulatokkal teli helyszíni riportja üresen kongó termekről, tartalmatlan kiállításokról, kamuraktárról számol be.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke, a korrupciós ügyeket feltáró heti rendszerességű sajtótájékoztatóján rámutatott, hogy a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) közbeszerzéseire számos esetben rávetül a korrupció árnyéka. Az ellenzéki politikus szerint a projekt adatlapjain megfogalmazott célokból gyakorlatilag semmi sem valósult meg. Azt állítja Hadházy, hogy    

„Az ózdi cégek nem, viszont a legmagasabb fideszes holdudvar, a Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Közalapítványhoz (KKETTK) és a Liget Projekthez köthető beszállítók viszont jól jártak.”

manda1

Kép forrása: mandarchiv.hu

Az Átlátszó elindult a Hadházy által kijelölt csapáson, és ott a fideszes vezetőkkel jó viszonyt ápoló, Schmidt Mária nevével fémjelzett közalapítvány progamigazgatójára, Tallai Gáborra bukkantunk. Tallai volt a MaNDA ózdi Filmtörténeti Emlékpark projekt menedzsere amellett, hogy négy másik Schmidt Mária által vezetett intézetnél is programigazgató. Az ‘56-os emlékév körüli vitákból is erősen kivette a részét Tallai, természetesen Schmidt oldalán.

Schmidt Mária nem csupán a Terror Háza főigazgatója, hanem több más intézménynél is vezető szerepet tölt be. A hozzá köthető univerzumról a Magyar Narancs készített 2015-ben egy átfogó cikket.

A Schmidt fizetési listáján lévő különböző pártemberekről számos legenda kering: a tisztánlátás érdekében az Átlátszó közérdekű adatigényléssel fordult 2016 májusában a közpénzből működő, Schmidt által irányított, Közép- és Kelet-Európai Történelem és Társadalom Közalapítványhoz, ám az megtagadta az adatok közlését. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság megállapította, hogy jogellenesen tagadta meg a Közalapítvány az adatok közlését, ha ezek után sem adják ki a szerződéslistát, akkor bírósághoz fogunk fordulni.

A Prekog Alfa Kft jókora szeletet kapott a MaNDA projekt tortájából. A közbeszerzési értesítő alapján 82 millió forintért a projekthez kapcsolódó oktatási és szakértői feladatokat látott el, népszerűsítő foglalkozások programját dolgozta ki, képzéseket, foglalkozásokat bonyolított le, és pedagógiai összegező tanulmánykötet készített. Hadházy szerint ezért százharmincezer forintos szakértői napidíjat számoltak el. Ugyanez a cég további 23,6 millió forintot nyert el a projektben kisfilmek kiválogatására és szövegezésére.

A Prekog Alfa több szálon is kapcsolódik Tallai Gáborhoz, és Schmidt Mária közalapítványához. Az Átlátszó augusztusban megírta, hogy az ‘56-os emlékév összesen kétmilliárdos közbeszerzéseiből 628 milliós részt nyert el pedagógusképzésekre a cég. A Prekog alfa ügyvezetője az a Tancsa Zoltán, aki többször is publikált közösen Tallai Gáborral és Schmidt Máriával.

Az Átlátszó egy másik összefonódásra is rábukkant a projekt közbeszerzéseit vizsgálva. A Tallai által projektmenedzserként irányított EU-s projektből  egyedüli ajánlattevőként nyert el 17,4 milliós közbeszerzést az a Múlt-kor Kft, melynek a tulajdonosa Bartal Csaba. Bartal a Múlt-Kor történelmi magazin főszerkesztője, a folyóirat szerkesztőbizottságában Tallai Gábor is helyet kap.

Kapcsolódó cikkeink

Kétmilliárd forintot osztott szét Schmidt Mária alapítványa az ’56-os emlékévre

7,5 milliárd forint az ablakban: a kormány elvenné a Sorsok Házát Schmidt Máriától

Schmidt Mária a legpofátlanabb adatgazda díj első helyezettje

230 millió forintból formálja az Y- és Z-generáció szemléletét Schmidt Mária alapítványa

Trónok harca a Schmidt-Spéder-féle BIF Nyrt-ben: Ungár Péter ráperelt saját cégére

Schmidt Mária a legpofátlanabb adatgazda díj első helyezettje

2010 óta nyeli a közpénzt az Index-alapító Nyírő András mobiltartalom-fejlesztő cége

Egy harmadik cég is részt vett úgy a MaNDA projektben, hogy előtte a Schmidt Máriához kötődő alapítvánnyal is volt üzleti kapcsolata. Az egykori Index-alapító Nyírő András cége, az Appsters Kft az állami szférában való szárnyalásáról már beszámolt az Átlátszó szeptemberben. Akkor megírtuk, hogy a Schmidt-féle KKETTK- Közalapítványtól összesen 82 millió forint közpénzt kapott a cég a szolgáltatásaiért.

 

nyiro_tallai

Nyírő és Tallai a Terror Házában – Fotó: index.hu

A MaNDA a cikk megjelenése után válaszolt kollégánk a céggel kapcsolatos adatigénylésére. A válaszból az derül ki, hogy az ózdi projektből bruttó 91 millió forintot kapott Nyírő András cége az Egységes Nemzeti Oktatási és Térinformatikai Rendszer fejlesztésére, bevezetésére, oktató trénerek betanítására, valamint egy multimédiás tartalomkezelő rendszer szoftverének frissítésére.

Vágó Gábor

Ha tetszett a cikk

Előfizetőket keresünk – támogasd az Átlátszó munkáját havi 1000 forinttal! Függetlenségünk záloga a közösségi finanszírozás.

Megosztás