Egyéb

Korrupcióinfó: Tiborcz István üzleti köre szívja a vérünket állami segítséggel

 

Orbán Viktor vejének üzleti köre nagyot szakít a vérplazma üzleten. Egy EMMI rendeletnek köszönhetően a donoroknak viszont felére csökkent a pénze. A Tiborcz István körüli üzleti kört ismét a magyar állam hozta helyzetbe.

Hadházy Ákos, az LMP társelnöke a korrupcióinfón ismét egy kézzel fogható példát mutatott be az állam foglyul ejtésére. „Fogva tartott államnak” hívják azt az államot, amikor a törvényeket egy nagyon szűk kör érdekei diktálják.

Hadházy szerint valami ilyesmi történt tavaly egy egészségügy saláta-rendelet megírásakor, a vérplazma donorokról rendelkező paragrafusok esetében. Azért, hogy sok kispénzű ember számára  kevesebbet kelljen fizetni a Tiborczhoz közeli vállalkozásnak, a minisztérium kiadott egy masszívan versenyt korlátozó rendeletet.

Korábbi cikkeink a Hadházy-féle korrupcióinfókról

Korrupcióinfó: Oldalanként félmillió forintos tanulmányok a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál

Korrupcióinfó: Milliárdok mentek a mentésirányításra, mégsem ér ki mindig a mentő

Korrupcióinfó: Hatmilliárdnyi gyanús közbeszerzést húzott be az uniós pénzekre szakosodott polip

Korrupcióinfó: Milliók mentek dinnyekóstoltatásra is – így működik a Simonka György körüli cégháló

Korrupcióinfó: Elszabadult az uniós pénzből épült szellemhajó Győrben

Korrupcióinfó: a trafikok mintájára osztották az uniós tanoda-támogatásokat

Korrupcióinfó: Dél-Békésben is varázsoltak a közpénzekkel

Korrupcióinfó: Azért szüntetik meg az egyik legkorruptabb háttérintézményt, hogy eltüntessék a nyomokat

Korrupcióinfó: fidesz-közeli cégek nyerészkedhetnek a túlárazott Erzsébet-táborokon

Korrupcióinfó: Hová tűnt a Fidelitashoz kötődő Új Nemzedék pénze?

Korrupcióinfó: fideszes kötődésű vállalkozó nyerészkedhetett a munkahelyi képzéseken

Korrupcióinfó: 558 millió forint EU-s pénz ment el 59 darab földbe ásott lyukra

Az egészségügyi piacon is megjelent Tiborcz Istvánnak, a miniszterelnök lányának a férjének, az üzleti köre. A fontos gyógyszeripari alapanyagnak,a  vérplazmának a begyűjtésével foglalkozó cégek között színre lépett a Plazma Expert Kft nevű vállalat, mely több szálon is kapcsolódik Tiborczhoz.

A cég ügyvezetője Hauberl Gergely annak az Elios vállalatnak volt az igazgatósági tagja, mely a közvilágítási EU-s tendereken degeszre kereste magát. Ezekkel a pályázatokkal kapcsolatban számos visszaélés gyanúja merült fel, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala is nyomozott az ügyben. Az Elios-botrányról az Átlátszó közölt először összefoglaló cikket.

Kapcsolódó cikkeink

A főügyész vagy a nyomozóhatóság hazudik az egykori Tiborcz-céggel kapcsolatos hangfelvételről?

Magyarország dobogós helyeken az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF feketelistáin

Megírtuk, nyomoznak: OLAF-vizsgálat indult vakszoftverügyben

Olajozott gépezet – az Elios Innovatív Zrt. közbeszerzéses munkái az OLAF csalás-indikátorok tükrében

Átlátszós cikksorozat alapján készült a magyar esettanulmány az OLAF éves jelentésében

Tizenkét grafikon Magyarország EU-támogatásainak politikai befolyásoltságáról

Továbbfejlesztettük az EU-támogatás térképet, és nem lennénk most a független polgármesterek helyében

Interaktív térképen mutatjuk meg, hogy mennyi EU-s pénzt kaptak a magyar települések

>>> Tovább az Átlátszó uniósmutyi-dossziéjára

Számos más kapcsolat is fennáll az ügyvezető személyén túl a Plazma Expert és Tiborcz köre között. A Plazma Expert alapítója a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt, mely szoros összefüggésbe hozható a közös telephelyen keresztül azzal a WHB-csoporttal, mely kivásárolta Tiboczot a lámpagyáros Eliosból.

Paár Attilának, a csoport egyik emblematikus alakjának, ezen túl is számos üzleti kapcsolata van a miniszterelnök vejével.

Fontos és pótolhatatlan gyógyszeripari alapanyag a vérplazma, például a véralvadási problémákkal küzdő betegek gyógyszereit állítják elő belőle. A vérplazma gyűjtés, bár hasonló folyamat, de jelentősen eltér a véradástól. A vérplazma adáskor nem a teljes vért, csak a plazmát (vérsejtek nélküli folyadékot) gyűjtik be, a sejtek maradnak a donorban. Ennél fogva jóval gyakrabban is végezhető, mint a véradás. A vérplazma gyűjtése piaci alapon megy, a plazmát gyűjtő cégek gyógyszergyáraknak adják el az alapanyagot.

A Tiborcz-közeli vállalkozás felbukkanásáig a donorok kalóriapénz és “rendelkezésre állási díj” gyanánt a másfél órás elfoglaltságért  alkalmanként  hét-nyolcezer forintot kaphattak. 2016 végén azonban megjelent egy minisztériumi rendelet, melyben 3500 forintban maximalizálták az adható költségtérítés összegét. Miközben egy egység plazma 20-25 ezer forintért adható el.

A haszon így rögtön sokkal nagyobb lesz a gyűjtő cégeknél az EMMI rendelet nyomán. Az új Tibocz-közeli cég a Plazma Expert vadonatúj piaci szereplőként Békéscsabáról indulva jelent meg a szűk, összesen hat szereplőből álló vérplazma-gyűjtő piacon, és dinamikusan fejlődik.

Ennek az EMMI rendeletnek az lett a hatása a piacon, hogy láthatóan csökkent a donorok vérplazma adási kedve. Egy szakmai vélemény szerint, ha a beszerzési ár lefelezését a piaci szereplők lépték volna meg, a Versenyhivatal hatalmas bírsággal sújtotta volna a cégeket.

Hadházy szerint a minisztériumi rendelet egyedül a vérplazmát gyűjtő cégek – elsősorban az új belépő Tibocz-közeli cég – üzleti érdekeivel magyarázható. 

Vágó Gábor

Frissítés (2017. március 10.) Cikkünk megjelenése után Paár Attila, a West Hungária Bau tulajdonosa az alábbi kiegészítést kérte:

„A FÉSZ ZRt. és a West Hungária Bau Kft. az elmúlt években több jelentős volumenű kivitelezési munkát konzorcium formájában pályázott meg és nyert el. Ezekben a konzorciumokban a West Hungária Bau Kft. volt a konzorciumvezető, és a felek között létrejött konzorciumi szerződések értelmében a konzorcium képviseletét a West Hungária Bau Kft. látta el, akit a tárgyalásokon többségi tulajdonosként és vezető tisztségviselőként én képviseltem. A FÉSZ ZRt. tulajdonosaival és vezetőivel – tekintettel a szoros munkakapcsolatra – természetesen jó kapcsolatot ápolnak a West Hungária Bau Kft. tulajdonosai, vezetői is, de ezeket az együttműködéseket leszámítva, a WHB-nak nincs semmilyen tudomása és ráhatása a FÉSZ ZRt. egyéb üzleti ügyeire.
A közösen végzett, és remélhetőleg a jövőben végzendő, csak és kizárólag építőipari munkák indokolták azt, hogy a FÉSZ ZRt. tulajdonosai és vezetősége úgy döntöttek, hogy fióktelepet/irodát létesítenek abban az irodaházban, amelyben a WHB is működik.
A FÉSZ ZRt. többségi tulajdonosa az Excidit Befektetési Korlátolt Felelősségű Társaság, melynek tulajdonosa egy magánszemély, aki nem én vagyok. A FÉSZ ZRt. kisebbségi tulajdonosa szintén egy magánszemély, aki szintén nem én vagyok. A FÉSZ ZRt. nem áll társasági jogi kapcsolatban sem a West Hungária Bau Kft-vel, sem velem, ebből kifolyólag a WHB-nak nincs semmilyen köze az Ön által említett Plasma Expert Kft-hez.
Semmi köze nincs továbbá a cégnek sem Tiborcz Istvánhoz, sem az Elisoshoz.
Az, hogy Hauberl Gergely Urat a Plasma Expert Kft. tulajdonosa ügyvezetői pozícióra felkérte, a cég indításával, előkészületi munkáival kapcsolatosan, közel sem jelenti azt, hogy az Elios Zrt. bármilyen jogi kapcsolatban állna a Plasma Expert Kft-vel. Mellesleg Hauberl Gergely aki egyébként számos más cégben is tevékenykedik az Elios Zrt-n kívül,  2016. decemberében lemondott ügyvezetői pozíciójáról a Plasma Expert Kft-ben.”

Megosztás