Beruházás

Már a második egyházi gimnázium tarolja le a fákat a Gellért-hegy oldalában

Számos fát kivágtak a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium hátsó kertjében, hogy felépíthessenek egy 4,5 milliárdos sportcsarnokot. A Gellért-hegy oldalában, néhány száz méterrel odébb korábban egy másik egyházi gimnázium tarolta le az udvarát az új tornaterem miatt.

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium a főváros XI. kerületében, a Gellért-hegy lábánál fekszik. Az egyházi épület a Villányi úton a Feneketlen-tó közvetlen közelében, a Móricz Zsigmond körtérről néhány perc sétára található.

A sportcsarnok építésére az iskola egyházi fenntartója, a Ciszterci Rend Zirc-Pilis-Pásztó-Szentgotthárd Egyesített Apátsága még tavaly írt ki közbeszerzést, közel nettó 3 milliárd forintra becsülve a beruházás értékét. Az összegből a tervek szerint nem csak a sportkomplexum épül fel, hanem a gimnázium műemlék épületében is végeznek átalakításokat. Az építkezésbe az állam is besegít, ugyanis a kormány egy határozatban a 2017-2019-es időszakra több mint nettó 4,8 milliárd forintos támogatást adott az apátságnak, és az összegből nettó 813 millió forintot kifejezetten a gimnázium bővítésére biztosítottak.

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium műemlék épülete.

A közbeszerzést a kecskeméti Horváth Építőmester Zrt. és a bicskei székhelyű Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. konzorciuma nyerte el.

A nyertes páros az eredetileg becsült összegnél 1,5 milliárd forinttal drágábban, nettó 4,5 milliárdért vállalta el a kivitelezést.

A Possibuild tulajdonosa Pálffy Balázs, aki Felcsút szomszédságából, Bicskéről származik. A vállalkozó 2015-ben egészen fiatalon, mindössze 28 évesen, bölcsészdiplomával a zsebében lett vezérigazgató az akkor még Szíjj László érdekeltségébe tartozó Körösaszfalt Zrt.-nél, és annak egyik leányvállalata, a Magyar Építő Zrt. igazgatóságában is helyet kapott. A két cég olyan közpénzes tendereket nyert, mint például a Szépművészeti Múzeum 8 milliárdos felújítása, és a kaposvári színház 7 milliárdos renoválása.

Pálffyt sokáig Mészáros Lőrinc egyik lányának leendő férjeként emlegették, és ennek tulajdonították villámgyors karrierjét. 2017-ben azonban megszűnt a vezérigazgatói megbízatása a Körösaszfalt élén, és a Magyar Építő Zrt. igazgatóságából is kikerült, ezzel párhuzamosan pedig – bár korábban soha nem tette – cáfolni kezdte a sajtónak Mészáros Lőrinc lányához fűződő kapcsolatát. 2016-ban bejegyzett saját cége, a Possibuild forgalma az elmúlt években 124 és 314 millió forint között mozgott, adózott eredménye pedig az első két gyengébb esztendő után 2018-ban már elérte a 41,6 millió forintot.

„A Szent Imre Gimnázium diákjai gyakran lépcsőfutással edzik testüket”

A Gellért-hegy oldalában, néhány száz méterrel odébb korábban egy másik egyházi iskola, a Szent Margit Gimnázium tarolta le az udvarát az új tornaterem miatt. A helyi lapban 2018 elején az építkező egyházi gimnáziumok igazgatóival beszélgettek, akik elmondták, hogy ezeket a nagy múltú iskolákat nem ekkora létszámra tervezték. A szűkös tornatermek miatt előfordul, hogy egy-egy osztály nem jut tornateremhez, a Szent Imre Gimnáziumban így „minden nap lépcsőzős testnevelés órát is kellett tartanunk” – mesélte az igazgató.

A Szent Margit Gimnázium és a Szent Imre Gimnázium távolsága egymástól 300 méter. (fotó: Google Maps)

Az iskola honlapja szerint az épületben jelenleg is működik egy tornaterem, amit korábban az étkezőből alakítottak ki, emiatt pedig alkalmatlan a feladata ellátására.

Az építkezés kedvéért módosított Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatban olvasható az is, hogy az egyhektáros telken télen az egyik szabadtéri pályát fóliasátorral fedik le – ez olyan, mint ami télen a teniszpályákat borítja. Emellett a térképen látszik egy zöld tetős épület is, ami egy nyáron oldalról nyitott, télen teljesen zárt műfüves focipályát takar.

A Szent Imre Gimnázium új sportcsarnokának látványterve. (fotó: szig.hu)

A 3500 négyzetméteres csarnok jócskán orvosolja a helyhiányt, a 900 fős iskola ugyanis egy 1441 fős sportkomplexummal lesz gazdagabb. A négyszintes épületben helyet kap kosár- és kézipálya is, az épület előtt pedig megmarad a mostani szabadtéri pálya egy része is. Néhány extra is lesz az épületben, mint például négy darab, elektromos vezérléssel felhúzható kosárlabdaállvány, és két-két elektromos felhúzható térelválasztó is.

Számos fát kivágtak a hegy oldalában

A látványtervek szerint az épületet az udvar hátsó részén helyezték el, így az utcafronton nem zavarja a gimnázium műemlék épületének látványát. „A műemlékesek kérésére az épület a Villányi úttól távolabb, a telek hátsó részébe került” – mondta az egyik építész. A sportcsarnokot így a Gellért-hegy oldalába vájják be. Mivel az épület csak részben épül olyan területre, ahol eleve sportpálya volt, ezért számos útban lévő fát ki kellett vágni.

A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium hátsó udvara.

Az építkezés főként a fenti utcák látképét változtatja meg: az ott lakók mostantól a fák helyett „egy szürke kockát” láthatnak az ablakukból. Egyikük szerint 10-20 fát vághattak ki.

Ha megnézzük a térképen a korábbi faállományt, látjuk, hogy valóban nagyobb területen vágtak ki fákat. A kerületi építési szabályzat módosításában az olvasható, hogy a zöldfelület előírt nagysága 32 százalékról 25 százalékra csökken.

Megkérdeztük az iskolát, hogy pontosan hány fát vágtak ki, de nem kaptunk választ.

A Szent Imre Gimnázium udvara az építkezés előtt (fotó: Google Earth).

A kedvükért módosították az építési szabályzatot

2018 nyarán Újbuda képviselő-testülete több pontban módosította a Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatot. Az építési övezet (I.XI/K16) egésze műemléki környezet, ahol új épület csak zöldtetővel valósulhat meg. A látványterveken úgy látszik, hogy ennek eleget tesznek, hiszen füvet ültetnek a sportcsarnok tetejére.

Azonban a sportcsarnok két pontban sem felelt meg az építési övezetre vonatkozó szabályozás korábbi határértékeinek. A legnagyobb újonnan épült építmény magassága nem lehetne nagyobb, mint 16 méter, de a sportcsarnok 18 méter magas. A második problémát a zöldterület nagysága jelentette, ami minimum 35 százalék kellene hogy legyen, a sportcsarnok felépülése után azonban csak 25 százalék maradna.

A közgyűlés megjegyzi, hogy a gimnázium épülete már eleve több helyen nem felel meg az építési szabályzatnak: a zöldfelület nagysága 33 százalék, és az iskola épülete 20 méter magas. Igaz, azt nehéz felróni a több mint száz évvel ezelőtt épült iskolának, hogy nem felel meg a mostani építési szabályzatnak. Esetleg felmerülhetett volna, hogy néhány fát még ültetnek az iskolaudvaron, de a közgyűlés máshogy oldotta meg a problémát. Kiemelt fejlesztési területté nyilvánították az építkezést, és kicsit feljebb tornászták a határértékeket, így a sportcsarnok jogszerűen felépülhet: a legnagyobb építménymagasság 20 méter lett, a zöldfelület legkisebb mértéke pedig 25 százalék.

 

A szomszédok szerették volna megtudni, hogy hány fát vágtak ki, de a hatóságok szerint nincs közvetlen érintettségük, ezért nem számítanak ügyfélnek sem. Elutasították a kérelmüket, és a lakók csak annyit tudtak meg, hogy január végére minden szükséges építési és műemlékvédelmi engedéllyel rendelkezett az építkezés.

Elküldtük a kérdéseinket az I. Kerületi Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztályhoz, és a XI. kerületi Főépítészeti Irodához, de választ egyiküktől sem kaptunk.

Háromszáz méterrel odébb az Isteni Megváltóról Nevezett Nővérek Kongregációja építkezik: a Szent Margit Gimnázium mögött egy 1300 négyzetméteres tornaterem épül nettó 1,6 milliárd forintból. A környéken lakók kikérték az építkezés dokumentációját, amiből kiderül, hogy 41 darab fát vágtak ki. A közbeszerzést elnyerő konzorcium egyik tagja ott is a Pálffy Balázs tulajdonában lévő Possibuild.

Épül a Szent Margit Gimnázium tornacsarnoka is.

Zsilák Szilvia

A céginformációt az Opten Kft. szolgáltatta. A fotók a szerző és a Google Maps felvételei.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás