sajtószabadság

Nemzetközi jelentés: Orbánék az EU orra előtt szedték darabjaira a független sajtót Magyarországon

Szisztematikusan építették le a sajtószabadságot Magyarországon, ráadásul a magyar kormány exportálná is az illiberális média-modelljét – állapítja meg egy a magyarországi médiahelyzetről készüt nemzetközi jelentés. A dokumentumot több ismert nemzetközi szakmai szervezet – International Press Institute (IPI), Article 19, Committee to Protect Journalists (CPJ), European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), European Federation of Journalists (EFJ), Free Press Unlimited (FPU), Reporters Without Borders (RSF), East Europe Media Organisation (SEEMO) – készítette, küldötteik novemberi budapesti látogatása alapján.

Nem tetszik a családnak a kormánypropaganda? Ajándékozz Átlátszó-előfizetést karácsonyra!

Orbánék az EU orra előtt szedték darabjaira a független sajtót Magyarországon – fogalmaz a tanulmány, melyhez többek között fővárosi és vidéki újságírókkal és civilekkel, Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkárral és Karácsony Gergely főpolgármesterrel  november végén lefolytatott beszélgetéseket használtak fel a szerzők. A jelentés emlékeztet a Magyarország ellen folyamatban lévő, 7-es cikkely szerinti eljárásra, s arra, hogy az Uniónak nagyobb szerepet kellene vállalnia az olyan alapvető értékek védelmében, mint a sajtószabadság, a szólásszabadság és a médiapluralizmus.

A szakértők a kifogások között sorolják, hogy uniós tagállamban eddig példátlan mértékű kontrollt szerzett a média felett a magyar kormány, s 2010 óta szisztematikusan hallgattatta el a kormánykritikus médiumokat, hitelteleníteni próbálja a független lapok újságíróit, korlátozza a sajtószabadságot és a médiapluralizmust, megosztotta az újságírói közösséget és tudatosan egy teljesen torz médiapiacot teremtett.

A jelentés számon kéri az Európai Bizottságon, hogy elnézi egy tagállamnak, hogy nyíltan támadja a demokrácia fontos eszközét, a médiát. A jelentést készítő szakemberek kérdésére Kovács Zoltán tagadta, hogy bármilyen probléma lenne a sajtószabadság vagy a médiapluralizmus terén Magyarországon. Hozzátette, hogy szerinte nem a média feladata a hatalom ellenőrzése, a független újságírók pedig valójában politikai aktivisták.

New report: Hungary dismantles media freedom and pluralism

Download the report. This report reflects the initial findings of the joint mission to Hungary carried out by the International Press Institute (IPI), Article 19, the Committee to Protect Journalists (CPJ), the European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), the European Federation of Journalists (EFJ),

A jelentés részletesen ismerteti az épp a szervezetek képviselőinek Magyarországra látogatásakor  történ esetet, amikor az Index  két újságírója ellen utcai plakátokon és a kormánypárti médiában antiszemita gyűlöletkampány zajlott. A dokumentum az alábbi konkrét kifogásokkal támasztja alá a a magyarországi médiahelyzetről kialakított, meglehetősen negatív véleményét:

  • A kormány a médiapiac tudatos manipulásával a kritikus média elhallgattatására törekszik – lapok bezáratása, az Orbán-kormány propagandagépezeteként működő kormánybarát médialapítvány létrehozása, s ezen keresztül a választók jelentős részének elzárása a független hírekhez való hozzáféréstől, újságírók hiteltelenítése.
  • A megmaradt független sajtótermékekre és azok munkatársaira rendszeresen politikai aktivistákként, nemzetgyűlölőkként, külföldi ügynökökként és hazaárulókként hivatkoznak a kormánybarát médiában.
  • Míg a kormánypárti propagandamédiába lapátolják a közpénzt, a hirdetőket nyomásgyakorlással tartják távol a független médiumoktól. 2018-ban például a kormánypárti TV2-nek jutott az állami tévés hirdetési költések 67 százaléka, míg az RTL Klubnak csak 1 százaléka.
  • Megtagadják az újságírók adatkéréseit és akadályozzák az interjúkészítést, gyakran nem engednek részt venni független újságírókat amúgy sajtónyilvános állami rendezvényeken.
  • Az államszocializmus óta nem látott cenzúra és tartalmi ellenőrzés jellemző.
  • Orosz propagandára még csak szükség sincs, az úgynevezett “közszolgálati média” és a KESMA-hoz központosított kormányzati magánmédia tölti be a dezinformációs szerepet.
  • A még megmaradt független médiumok anyagi gondokkal küzdenek és folyamatos fenyegetettség mellett működnek, s elsősorban a fővárosban élőket érik el, vidéken sokszor csak a kormánypropaganda szócsövei jutnak el az emberekhez.
  • Az oknyomozó cikkekben feltárt ügyekről a kormány informális kontrollja alatt működő állami hatóságok gyakran nem vesznek tudomást.
  • A magyarországi közmédia kormánymédia lett, abban nem kiegyensúlyozott a hírszolgáltatás, az ellenzéki vélemények és szereplők nem szerepelhetnek benne, vagy csak negatív tálalásban.
  • Nem független a médiaszabályozás, a Fidesz jelöli az 5 tagú Médiatanács összes tagját, s ez meglátszik a működésén is: a rádiófrekvenciák elosztásáról politikai alapú döntések születnek, a médiacégek összeolvadásának megítélésekor a tulajdonosok politikai hovatartozása alapján döntenek.

A fenti okok miatt a magyarországi médiahelyzetről szóló jelentés készítői felszólítják az Európai Unió tagállamait és intézményeit, hogy lépjenek  fel a sajtószabadságot érintő magyarországi problémákkal szemben, ítéljék el az újságírókat ért támadásokat, versenyjogi és egyéb szabályokra hivatkozva tegyenek valamit a magyar médiapiacot torzító kormányzati gyakorlat ellen, ellenőrizzék a médiafelügyeleti, médiaszabályozási szervezetek audiovizuális direktíva által előírt függetlenségét, bővítsék a független újságírás, különösen az oknyomozó újságírás számára elérhető forrásokat működési támogatás formájában, valamint vizsgálják ki azokat az eseteket, amikor  uniós támogatásokat használtak fel a médiapluralizmus és a sajtószabadság elleni támadásokra.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás