közbeszerzés

Vissza a gyökerekhez: Mészáros Lőrinc cége most gázhálózatot épít milliárdokért

A gázhálózati munkálatokat a Mészáros és Mészáros Kft., a VABEKO Kft., illetve a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. fogják elvégezni 17,5 milliárd forint értékben. 

A három cég a gázhálózat tervezésén, építésésén, rekonstrukcióján és optimalizálásán fog dolgozni Budapesten és húsz másik településen az NKM Földgázhálózati Kft. megbízásából – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből.

A nettó 17,5 milliárd forint összegű tender nyertesei az ártól akár plusz 20 százalékkal is eltérhetnek, így nettó 21 milliárdba is kerülhet majd a projekt.

Nem ez az első alkalom idén, hogy Mészáros családi cége és a siófoki Vabeko közösen nyernek közbeszerzést: 2019 júniusában beszámoltunk róla, hogy két, összesen 22 milliárd forint keretösszegű gázhálózati munkát kaptak közösen.

Áprilisban arról írtunk, hogy a Mészáros és Mészáros a KE-VÍZ 21 Építőipari Zrt.-vel közösen 25,9 milliárd forintért építhet víztározót a tervezett 19 milliárd helyett, nem sokkal korábban pedig a szintén Mészáros érdekeltségébe tartozó KDV 2018 Konzorcium nyert tízmilliárd forintot egy, eredetileg 6 milliárd forintos hulladékkezelő építésére.

A gázhálózat építésének harmadik résztvevője, a SADE neve pedig a 2016-os margitszigeti csatornázás kapcsán lehet ismerős. A francia cég magyar leányvállalata nettó 4,98 milliárd forintos munkát nyert a Penta Általános Építőipari Kft-vel közösen, de már 2013-ban is írtunk róla a közbeszerzéseken elért sikerei kapcsán.

Rutai Lili

Címlapkép: MTI/Bodnár Boglárka

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás