sajtószabadság

Sólyom, Sikorski, Polat – újabb „sajtó-startup” indult, ezúttal a Heti Válasz romjain

A Heti Válasz nyári bezárása után a szerkesztőség magja egyben maradt, és online formában, saját tulajdonban viszi tovább a Válasz nevet. Azt ígérik, konzervatív lapot készítenek – függetlenül minden pártközponttól és oligarchától.

Régen minden jobb volt – ajándékozz karácsonyra 2019-es Átlátszó-előfizetést!

„Van élet a halál után” – így kommentálta Török Gábor politológus a néhai Heti Válasz internetes lapként való újjáéledését. A Magyar Időkben futtatott kultúrpropagandista, Szakács Árpád viszont azt a lekicsinylő kommentárt fűzte a Válasz Online minapi indulásáról szóló hírhez, hogy „vajúdnak a hegyek…”.

Ma még nem tudjuk, egérnél nagyobb élőlény születik-e az orgánumból, de a kezdés figyelemreméltó: Sólyom László beköszöntőjében azt írta:

„A Válasz Online nem függ oligarcháktól és/vagy politikusoktól. A NER-en belül nem volt számára hely, s most akívül élni fog. A közönség, amely értékrendje alapján magáénak vallotta a Heti Választ, megvan.”

A volt államfő szerint ma lényegében ezek a független internetes oldalak a szabadság kis körei.

Az új oldal alapítói jelezték, a Válasz Online nem lesz hírportál, a napi hírversenyben nem kívánnak részt venni, ehelyett az angolszász sajtóterminológia által Long-form journalismnek nevezett keretrendszerben jellemzően naponta egy-két átfogó, elemző cikket, interjút, vitát, oknyomozó anyagot közölnek, a nemzetközi témák esetében angol nyelven is.

Egyik friss „kétnyelvű” anyaguk például egy exkluzív interjú Radosław Sikorski volt lengyel külügyminiszterrel, aki arra a kérdésre, mit mondana most régi ismerősének, Orbán Viktornak, úgy válaszol:

„Nézd, az a fajta haveri kapitalizmus, amit létrehoztál Magyarországon – ahol emberek az állammal fenntartott jó kapcsolat miatt gazdagodnak –, az nem az, amiért a 80-as évek végén és a 90-es évek elején harcoltunk, együtt a szükségben.”

És még hozzáteszi, szerinte „Lengyelország és Magyarország borzalmas dolgot tesz: újjáéleszti a nyugat-európaiak Kelet-Európa-képét. 25 évig keményen dolgoztunk azon, hogy normális európai országoknak tartsanak minket, most pedig megint valami egzotikumnak tűnünk – valami keletinek, más politikai kultúrával.”

A Sólyom- és a Sikorski-felütés azt jelzi, nem éppen a NER felsőelitje a Válasz Online célcsoportja – pláne, hogy oldalukon már elérhető annak a cikknek a kiajánlója is, amely egy Adnan Polattól Tiborcz Istvánig érő történetről szól.

Az új internetes médiumot megjelentető Válasz Online Kft. szerkesztőségi tulajdonban van – 20-20 százalékos üzletrészt birtokol Élő Anita, Borbás Barnabás, Stumpf András, Vörös Szabolcs és a lap felelős kiadója, Bódis András, a Heti Válasz volt főszerkesztő-helyettese. Az impresszumban szerepel még Ablonczy Bálint és Sztankóczy András neve is.

A korábbi nyomtatott magazint főszerkesztőként jegyző Borókai Gábor viszont nem része az új csapatnak; ennek információink szerint az az oka, hogy idegen tőle az internetes újságírás világa, és jelenleg nem is akar politikával foglalkozni.

Az új online lapot az interneten itt, a Facebookon pedig itt lehet elérni.

Címlapfotó: Facebook / Válasz Online

Megosztás