sajtószabadság

Ennyire leplezetlenül még soha nem avatkozott be a hatalom a média működésébe

Az Átlátszó nagy botrányt kavart magánrepülőgépes-luxusjachtos tényfeltáró cikkének szerzői: Erdélyi Katalin, Németh Dániel és Bátorfy Attila nyerték a 2018 legjobb oknyomozó újságírójának járó Transparency-Soma Díjat. A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója, Martin József Péter a pénteki díjátadót megnyitó beszédében az oknyomozói munka fontosságát hangsúlyozta az egyre szűkülő magyarországi médiatérben. A beszédet az alábbiakban mi is közzétesszük.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Tisztelt Nagykövet úr! Tisztelt Nagykövet-helyettes Asszony!

Hölgyeim és Uraim! Kedves Barátaink!

Negyedik alkalommal adja át a Transparency International Magyarország a Transparency-Soma-díjat. Szívesen vettük át ezt a feladatot bő három éve, mert elkötelezettek vagyunk az oknyomozó újságírás és a médiaszabadság mellett. A tényfeltárás fontos eleme annak a korrupció ellenes küzdelemnek, amelyet a Transparency mintegy száz országban folytat.

A Transparency-Soma Díjat először támogatják külföldi nagykövetségek: a brit, a német és a norvég követség – ezúton is köszönet érte.

Nem árulok el titkot amikor azt mondom: egyre rosszabbul áll a sajtószabadság helyzete Magyarországon. Az utóbbi három évben felgyorsult az a folyamat, amely során a kormány iránt kritikus médiumok megszűnnek, vagy kormányközeli üzletemberek, oligarchák tulajdonába kerülnek. Tavaly az úgynevezett Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványon keresztül a kormánypárti médiumoknak az Európai Unióban példátlan koncentrációja jött létre.  Ennyire leplezetlenül a rendszerváltás után még soha nem avatkozott be a hatalom a – valamikor negyedik hatalmi ágnak nevezett – média működésébe.

A megrendelésre írt „szócső-újságírás” és a cenzúra az állami médiában és a magántulajdonú propaganda-kiadványokban virulens és közvetlen.

Emellett a hazai médiaipar az egyik állatorvosi lova annak, hogy miként lehet a piaci viszonyokat eltorzítani. A médiapiacon az állami hirdetések elosztása minden kétséget kizáróan mutatja, hogy a lojalitás, sőt a szervilizmus felülírja a teljesítményt. Az alacsony, sokszor mikroszkopikus példányszámú kormánylapok zsebelik be az állami hirdetések túlnyomó részét. Ezek a hirdetések valójában nem reklámcélokat szolgálnak, hanem adófizetői támogatást nyújtanak az adott orgánumnak.

A Kantar Média adatai szerint a 2017-es számokat alapul véve csak egyetlen olyan ellenzéki lapról tudunk, ahol az állami hirdetések volumene 50 millió forint felett volt (a többiek alig pár milliót kaptak), miközben a mindössze pár ezres példányszámú alatti kormánypárti nyomtatott lapok állami hirdetésekből származó bevétele – egyenként – megközelítette az 1 milliárd forintot.

De, legyünk őszinték, messze nemcsak az állami hirdetéselosztással van probléma. A magáncégek hirdetéseit is nemegyszer eltérítik, igaz, kifinomultabb módszerekkel, a – sokszor valós, máskor vélt – fenyegetettség-érzetre és igazodás-kényszerre apellálva. Az öncenzúra, az áthallás, a sorok között olvasás ismét használatos fogalmak lettek, harminc évvel a Kádár-rendszer bukása után.

Helyzetünket nem könnyíti, hogy a tények tisztelete, a kritikus, de tárgyszerű és pártatlan újságírás nemcsak a magyarországi korszellemtől idegen. Manapság sokan a médiumokat nem tájékoztatásra és a különféle vélemények bemutatására használják, hanem manipulálásra, egy alternatív valóság megalkotására. Egy kimutatás szerint az Egyesült Államokban a – főleg a közösségi médiában keringő – hamis hírek száma meghaladja a valódi hírekét. A propagandagépezetben Magyarországon is alapvető üzemanyag az álhír.

Ilyen körülmények között a korrupció leleplezése, az igazság kiderítése különleges jelentőségűvé válik. Az előbb vázolt trendek dacára továbbra is működnek és dolgoznak olyan lapok és újságírók – sőt kiadók is –, akik és amelyek függetleníteni tudják magukat a politikai nyomástól, és a szakma bevett szabályai szerint működnek. Ezekben a műhelyekben születnek a Transparency-Soma Díj nyertes alkotásai is, amelyekért köszönet és tisztelet jár.

Köszönöm a figyelmet.

Transparency-Soma Díjjal jutalmazták az Orbán magánrepülőgépezéséről szóló cikkünket

Az Átlátszó nagy botrányt kavart magánrepülőgépes-luxusjachtos tényfeltáró cikkének szerzői: Erdélyi Katalin, Németh Dániel és Bátorfy Attila nyerték a 2018 legjobb oknyomozó újságírójának járó Transparency-Soma Díjat. Az összesen egymillió forinttal járó elismerést a Transparency International Magyarország által szervezett ünnepélyes díjátadón adták át pénteken este, Budapesten. Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Megosztás