sajtószabadság

A hanyatló Nyugat országai által delegált külföldi tudósítók nem vehetnek részt a Putyin-látogatás sajtótájékoztatóján

Már nem csak az általuk nem kedvelt magyar újságírók mozgásterét szűkítik Orbánék, az itt dolgozó külföldi újságírók is egyre többször panaszkodnak információs blokádra a magyar kormány részéről. Az október 30-i Putyin-látogatás nemzetközi sajtótájékoztatóját nem hirdették meg, több külföldi újságíró még kedden sem tudott arról, hogy a napokkal korábban elküldött jelentkezésüket egyáltalán tudomásul vette-e a Miniszterelnökség. Volt, akinek azt mondták, hogy az orosz és magyar újságírók nagy érdeklődése miatt nincs több hely a rendezvényen.

Napok óta lázas levelezés folyik a Magyarországról tudósító, itt dolgozó külföldi újságírók internetes levelezőlistáján arról, hogy mikor és hol lesz a Putyin-látogatás hivatalos sajtórendezvénye, és hogyan lehet erre jelentkezni, mivel meghívót nem kapott sem a külföldi tudósítókat tömörítő Hungarian International Press Association (HIPA) mint szervezet, sem a Magyarországra akkreditált külföldi tudósítók jelentős része.

Ennek ellenére több nagy nemzetközi hírügynökségnek, mint mondták, “nem egyszerűen, de végül sikerült” regisztrálnia a nemzetközi sajtótájékoztatóra. A többiek viszont azt mondják, nem ez az első eset, hogy problémájuk adódik egy a magyar kormány által szervezett sajtóeseményen való részvétellel, mert rendszeresen az utolsó pillanatban, vagy csak utólag kapják meg az értesítést ezekről, mintha szándékosan akarnák távoltartani őket.

Helyhiányra hivatkozva utasították el a jelentkezését például a német közszolgálati média tudósítójának, aki blogbejegyzésben részletezte, hogyan próbált bejutni a Putyin-látogatás sajtótájékoztatójára:

“Bő egy hete hívtam fel a Miniszterelnökséget, hogy mi tudható a látogatásról. Semmi – jött a válasz. Az utóbbi években akármilyen fontos esemény is volt, a sajtóakkreditációt intéző Miniszterelnökség általában csak előző nap küldte ki az értesítést, hogy akkor lehet jelentkezni, küldeni a bejutáshoz szükséges adatokat. Így nem is nagyon izgultam, hogy valamiről lemaradok. Nem így lett.

A rend kedvéért kedd reggel küldtem egy emailt a Miniszterelnökségre (a nemzetközi sajtóval foglalkozó irodához), majd másfél órával később, miután nem jött válasz, Havasi Bertalan helyettes államtitkárnál is érdeklődtem e-mailben, hogy mikor lesz a sajtótájékoztató, lesz-e akkreditáció. Ezután nem sokkal hívott fel egy kedves hölgy a Miniszterelnökségről, hogy megkapták a levelem, de sajnos már nem tudnak fogadni, mert minden hely betelt. Kérdeztem, hogy hogyan lehetséges, hiszen sehol nem hirdették meg, meghívó nem érkezett, a kormany.gov.hu eseménynaptárjában sem szerepel semmi. Azt a választ kaptam, hogy a magyar és az orosz újságírók csak úgy, maguktól jelentkeztek, és nincs már hely.”

„Semmilyen értesítést nem kaptam Kovács (Zoltán, nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár – a szerk.) hivatalától, a magyar kormány weboldalán és az MTI-ben sem jelent meg semmi. Úgy tűnik hogy azt várják el tőlünk, hogy gondolatolvasók legyünk” – fogalmazott egy másik hoppon maradt külföldi tudósító.

A levelezőlistán az is felmerült, hogy a Helsinki Egyezmény erre vonatkozó részével is szembemegy, ahogyan a magyar kormány a külföldi tudósítók egy részét nem tájékoztatja, vagy direkt távol tartja a hivatalos sajtóeseményektől. Egy további külföldi tudósító így foglalta össze, hogyan próbálta a belépési engedélyét elintézni a Putyin-sajtótájékoztatóra:

“Még október 25-én reggel írtam először a sajtótájékoztató kapcsán a magyar kormány nemzetközi kommunikációért felelős csoportjának, mert addigra egyértelmű volt számomra, hogy nem fognak semmilyen értesítést küldeni. Két perccel később kaptam is választ: ”Köszönjük az érdeklődését, az esemény előtt majd értesíteni fogjuk a sajtóregisztráció részleteiről.” Aztán vártam, hogy betartják, amit ígértek.  Küldtem egy újabb levelet, amire nem is jött válasz, majd a kedd délelőtti érdeklődésemre üres levél jött válaszul, amiben csak a címzett és a küldő volt megjelölve. A Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkárnak, Havasi Bertalannak, és a Kormányzati Tájékoztatási Központnak küldött további emailjeimre kedd estig semmilyen válasz nem jött.”

„Az eset nem egyedülálló, az elmúlt időszakban sokkal nehézkesebb lett a kommunikáció a magyar kormány és az itt dolgozó külföldi tudósítók között” – mondta az Átlátszónak Runa Hellinga holland újságíró, aki húsz éven keresztül tagja, majd vezetője is volt a Magyarországon dolgozó külföldi újságírók szervezetének.

„Az első Orbán-kormány alatt időnként még egy-egy miniszter is eljött a külföldi tudósítók számára szervezett sajtóbeszélgetéseinkre. Mostanában már szinte lehetetlen ilyen eseményt szervezni kormányzati szerv vagy miniszter részvételével. Minden ilyen kéréssel Kovács Zoltánhoz kell fordulni, aki világossá tette számunkra, hogy a HIPA szerinte nem sokat ér. Volt, hogy Kovács Zoltánnal szerveztem interjút egy holland tévéstáb részére, de a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár nem jelent meg a megbeszélt időpontban, majd a második alkalommal összesen 5 sietős perce volt az interjú elkészítésére.”

A szervezet jelenlegi vezetője, a régóta Magyarországon élő Kester Eddy megerősítette az Átlátszónak, hogy évek óta nagyon távolságtartó a kormány az itt dolgozó külföldi tudósítók szervezetével, bár az írásos megkeresésekre azért általában még válaszolnak. Ugyanakkor annak ellenére, hogy a HIPA rendszeresen megpróbálja sajtóbeszélgetésekre hívni a magyar kormány képviselőit, nemcsak a miniszterelnök nem fogadja el ezeket a meghívásokat, de Kovács Zoltán más meghívottak részvételét is elutasította. Ráadásul miközben a HIPA megkereséseit rendszeresen ignorálja a kormány, Kovácsék többször tartottak általuk válogatott külföldi újságírók számára exkluzív háttérbeszélgetéseket.

A HIPA-ról legutóbb 2013-ban írtunk, amikor keresetlen hangú emailben szólította meg Lovas István, a Magyar Nemzet azóta elhunyt brüsszeli tudósítója a Magyarországon akkreditált külföldi tudósítókat, amiért szerinte elmulasztottak tudósítani „a szocialisták újabb gigantikus botrányairól”:

Egyetek szart, seggfejek – Lovas István a külföldi tudósítóknak

Keresetlen hangú emailben szólította meg Lovas István, a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója a Magyarországon akkreditált külföldi tudósítókat október 21-én, amiért szerinte elmulasztottak tudósítani a szocialisták újabb gigantikus botrányairól. Furcsa levelet kapott a Magyarországon akkreditált külföldi tudósítókat tömörítő Hungarian International Press Association (HIPA) nevű szervezet október 21-én a Magyar Nemzet „konzervatív napilap” brüsszeli tudósítójától, Lovas Istvántól.

Horn Gabriella

Címlapfotó: A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter fogadja Vlagyimir Putyin orosz elnököt a Liszt Ferenc-repülőtéren 2019. október 30-án.

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás