bíróság

Sérelemdíjra gyűjtenek a korrupciókutatók, mert pert vesztettek a Közbeszerzési Hatóság ellen

A CRCB 2018 januárjában közzétett tanulmányában bírálta a magyar Közbeszerzési Hatóság adatközlési gyakorlatát, ami emiatt beperelte a korrupciókutató szervezetet, amely elmulasztott egy határidőt, emiatt tárgyalás nélkül elvesztette a pert. A bíróság arra kötelezte a CRCB-t, hogy fizessen 1 millió forint sérelemdíjat a Közbeszerzési Hatóságnak, és további 127 ezer forint perköltséget. A korrupciókutatók most adományokat gyűjtenek, hogy támogatásokból fizethessék ki az 1,27 millió forintot.

A Korrupciókutató Központ Budapest (Corruption Research Center Budapest, röviden CRCB) 2018. január 19-én hozta nyilvánosságra a „Bangladesh, Zambia & Hungary. Data publication practice of the Hungarian Public Procurement Authority. CRCB Research Notes: CRCB-RN/2017:3” című angol nyelvű elemzését.

A tanulmányban bírálták a magyar Közbeszerzési Hatóság (KH) adatközlési gyakorlatát, rámutattak, hogy több szerződés adata hibásan jelenik meg a KH honlapján, és összehasonlították a magyar honlapot Zambia és Banglades közbeszerzési hatóságainak honlapjaival.

Megállapították, hogy miközben például Zambia esetében rendezett adattáblákban le lehet tölteni a közbeszerzési szerződések adatait, addig a magyar honlap esetében erre nincs mód.

A tanulmány miatt a Közbeszerzési Hatóság bírósági keresetet adott be a CRCB ellen. A KH kifogásolta a korrupciókutató szervezet által alkalmazott empirikus kutatási módszereket,  és jó hírnevét sértőnek ítélte a szóban forgó tanulmányban megfogalmazott, a KH adatközlési gyakorlatát bíráló állításaikat.

A CRCB egy adminisztratív hiba folytán a KH keresetében foglaltakat cáfoló ellentmondását és ellenkérelmét csak a törvényes határidő lejárta után adta be a bíróságra, ezért tárgyalásra nem került sor. A bíróság eljárási okokból, hivatalból helyt adott a felperes KH keresetének anélkül, hogy megvizsgálta volna, hogy a CRCB a szóban forgó tanulmányban valóban tett-e valótlan tényállításokat, illetve tényleg megsértette-e a felperes jóhírnevét.

A kibocsátott bírósági meghagyásban a bíróság felszólította a CRCB-t, hogy a KH által kifogásolt tanulmányt vegye le a honlapjáról; helyezzen el ott egy, a bírósági meghagyás által előírt tartalmú közleményt, fizessen be a felperes Közbeszerzési Hatóság számára 1 millió forint sérelemdíjat, és fizesse meg a 127 ezer forintos perköltséget.

A CRCB október 2-án kiadott közleményében jelentette be, hogy az 1,27 millió forint összegyűjtése érdekében adományokat várnak.

Zambia és Magyarország – a CRCB felhívása közadakozásra

2019. október 2. A CRCB 2018. január 19-én hozta nyilvánosságra a „Bangladesh, Zambia & Hungary. Data publication practice of the Hungarian Public Procurement Authority. CRCB Research Notes: CRCB-RN/2017:3″ című angol nyelvű elemzését. A tanulmányban bíráltuk a magyar Közbeszerzési Hatóság (KH) adatközlési gyakorlatát, rámutattunk, hogy több szerződés adata hibásan jelenik meg a KH honlapján, és összehasonlítottuk a magyar honlapot Zambia és Banglades közbeszerzési hatóságainak honlapjaival.

„Természetesen a CRCB folytatja munkáját a jó kormányzás, a gazdasági intézmények és a gazdasági szereplők magatartása közötti összefüggések kutatásában.” – ígérik a korrupciókutatók.

Megosztás