közbeszerzés

A Duna Aszfalt 1,5 milliárddal drágábban korszerűsíti a déli összekötő vasúti Duna-hidat

A NIF a munka értékét 34,4 milliárd forintra becsülte, de a NER egyik kedvenc milliárdosának, Szíjj Lászlónak a cége 36 milliárdért végzi el.

A kormány még 2017-ben döntött a budapesti kötöttpályás közlekedési projektek előkészítésének finanszírozásáról. Ezek egyike a a déli összekötő vasúti Duna-híd átépítése, amelyre az állami tulajdonú Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) tavaly ősszel írt ki közbeszerzést.

A tender eredménye most jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben:

A NIF által eredetileg becsült összegnél, nettó 34,4  forintnál 1,5 milliárd forinttal drágábban, nettó 35,9 milliárd forintért korszerűsíti a Duna Aszfalt Kft. a hidat. 

A szerződést szeptember 19-én írták alá a szerződést, a pénz 85 százalékát pedig EU-s támogatásból, a CEF 2015-HU-TM-0134-W nevű uniós programból fizeti a NIF a kivitelezőnek.

A beruházás során a híd meglévő két, egyvágányos felszerkezetének elbontása után három új, egyvágányos felszerkezetet építenek fel, de felhúznak majd zajvédő falakat is. A NIF részéről megjegyezték, hogy mivel kulcsfontosságú vasútvonalról van szó, „a kivitelezés alatt a vasúti forgalmat két vágányon folyamatosan fenn kell tartani”.

A tenderre négyen pályáztak: az A-Híd Építő Zrt., az SDD Konzorcium (DÖMPER Kft.-Raab Kft.-Pannon-Doprastav Kft.), a Duna Aszfalt Kft. és a KÉSZ Ipari Gyártó Kft.

A nyertes Duna Aszfalt Kft. az egyik ismert kormányközeli üzletember, Szíjj László tulajdona. Idén tavasszal portét közöltünk Szíjjről, aki Tiszakécskéről emelkedett fel a NER élvonalába, és mára több közös érdekeltsége van Mészáros Lőrinccel. Tavaly nyáron egy Mészáros által is használt luxusjacht fedélzetén videóztuk le Szíjj Lászlót, idén januárban pedig az Orbán Viktor által is használt magánrepülőgép landolása után fotóztuk le Ferihegyen.

 

Tiszakécskétől Bulgárián át Dubajig: így lett Szíjj László a NER egyik legfontosabb üzletembere

Néhány év alatt Magyarország egyik leggazdagabb embere lett a tiszakécskei vállalkozó, akinek építőipari cége robbanásszerű növekedést produkált az állami és önkormányzati megrendeléseknek köszönhetően. Mára Szíjj László a NER üzleti köreinek egyik legfontosabb szereplőjévé vált, az érdekeltségébe tartozik az MKB Bank harmada és a Közgép is, Mészáros Lőrinccel pedig egy bulgáriai építőcéget alapított.

A Duna Aszfalt 2017-ben nettó 75,6 milliárd forintos, 2018-ban pedig 129,5 milliárd forintos árbevételt ért el. A vállalkozás adózott eredménye tavalyelőtt 18,7 milliárd forint, majd 2018-ban 18,5 milliárd lett. A 444 beszámolója szerint a tulajdonos Szíjj László a 2017-es nyereségből 12 milliárdos osztalékot vett ki a cégből, idén pedig a 2018-asból 13 milliárdot. Szíjj vagyonát a Napi.hu idei összeállítása 110 milliárd forintra becsülte, amivel ő Magyarország tizedik leggazdagabb embere.

Csikász Brigitta

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

 

Ha már egyszer itt vagy…
Az Átlátszó nonprofit szervezet: cikkeink ingyen is olvashatóak, nincsenek állami hirdetések, és nem politikusok fizetik a számláinkat. Ez teszi lehetővé, hogy szabadon írhassunk a valóságról. Ha fontosnak tartod a független, tényfeltáró újságírás fennmaradását, támogasd a szerkesztőség munkáját egyszeri adománnyal, vagy havi előfizetéssel. Kattints ide a támogatási lehetőségekért!

Megosztás