TAO

A felcsúti focialapítványnak ki kell adnia, hogy mire költötte a TAO-milliárdokat

Tavaly nyáron adatigénylésben kértük ki a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványtól (FUNA), hogy 2014 óta mire költötte a többmilliárd forint TAO-támogatást. Választ sem kaptunk a kérdéseinkre, ezért a bírósághoz fordultunk, ott pedig jogerősen nyertünk. Most várjuk az adatokat.

Az Orbán-kormány 2011-ben vezette be a TAO-rendszert, amelynek lényege, hogy a cégek az adójuk egy részét látványcsapatsport-egyesületeknek (foci, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, vízilabda) ajánlhatják fel, és ennyivel kevesebbet fizetnek be az államkasszába.

Az évek során a legtöbb TAO-támogatás a focicsapatokhoz került, közülük pedig a legtöbb pénzt Orbán Viktor miniszterelnök szülőfalujának csapata, a felcsúti klub kapta. A 24.hu összesítése szerint A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány (FUNA) 2011 óta már 24,9 milliárd forintot zsebelt be cégektől.

2018 júliusában közadatigénylésben kértük ki a FUNA-tól, hogy 2014. január eleje óta mire költötték a TAO-pénzeket az általuk jogszabályi kötelezettség alapján benyújtott elszámolási táblázatok szerint.

Választ nem kaptunk, ezért bepereltük a felcsúti focialapítványt, ami késve adta be az ellenkérelmét a bíróságra, ezért eljárási okokból megnyertük a pert. Most várjuk az adatokat.

A FUNA jogi képviselője egyébként Vörös József volt, aki nagyon erős szálakkal kötődik a NER-hez: focimeccsre jár Orbán Viktorral és Mészáros Lőrinccel, utóbbi nevében állami földeket vásárolt, és a Magyar Nemzeti Bank egyik alapítványának kuratóriumi tagja. A 24.hu megírta azt is, hogy Vörös az Átlátszó által tavaly szeptemberben bemutatott magánrepülőgéppel volt Londonban focimeccsen Mészáros Lőrincékkel, nemrég pedig átvette Simicska Lajos egykori reklámcégét.

Azt már tavaly nyáron kiderítettük a Magyar Labdarúgó Egyesülettől (MLSZ), hogy a 2015-2016-2017-os években Felcsút legnagyobb TAO-támogatója Mészáros Lőrinc cége volt, de az állami tulajdonú MOL egyik leányvállalata is sok pénzt adott a klubnak.

Fidesz-közeli, állami, és multinacionális cégek öntik a TAO-pénzt a kormány kedvenc futballklubjaiba – itt vannak a nevek és a számok

Fél év alatt sikerült kiszednünk a Magyar Labdarúgó-szövetségből (MLSZ), hogy az elmúlt három évben melyik cégek nyújtottak TAO-támogatást egyes kormánykedvenc futballkluboknak. Most először kerül nyilvánosságra, mely cégeken keresztül dől a közpénz a Felcsút, a Fradi, a Kisvárda, a Mezőkövesd, és a Videoton kasszájába.

Évek óta szállingóznak a hírek arról, hogy a bajnokságban kifejezetten gyengén teljesítő csapat mire költi az irdatlan mennyiségű TAO-pénzt: lett belőle például teakonyha 155 millió forintért, és a nagyrészt külföldi focisták havonta többmillió forint fizetést kapnak. Idén áprilisban pedig átadták az akadémia 12,5 milliárd forintos Sport- és Konferenciaközpontjában létesített biomechanikai labort, melynek büszkesége a NASA által kifejlesztett, vákuumtechnológián alapuló antigravitációs futópad.

A Demokratikus Koalíció (DK) már évek óta próbálja megtudni, hogy mire költötte a FUNA a TAO-támogatást, de hiába nyerték meg a pert a Kúrián is, az adatokat nem kapták meg még idén februárban sem, ugyanis az EMMI bekérette a FUNA iratait egy ellenőrzésre hivatkozva.

Címlapkép: A Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia (PFLA) új sport- és konferenciaközpontjának tornaterme Felcsúton 2018. október 17-én. (fotó: MTI/Illyés Tibor)

Megosztás