közbeszerzés

Ókovács tavaly lealkudott 5 milliárdot, most mégis hozzácsaptak 7 milliárdot az Operaház felújításához

Tavaly Ókovács Szilveszter főigazgató még azt bizonygatta, hogy lealkudtak az árból 5 milliárdot, ezért csak 14 milliárd forintért végzi az ingatlanok felújítását a WHB vezette konzorcium. Most azonban az állam megtoldotta még 7 milliárddal az összeget.

Tavaly októberben beszámoltunk róla, hogy egyetlen pályázóként a WHB Kft., Épkar Zrt., és Laki Zrt. alkotta konzorcium nyerte az Operaház épületeinek felújítására kiírt közbeszerzést. Az Operaház eredetileg 9 milliárd forintra becsülte a munkálatok költségét, de a kivitelezők nettó 14,2 milliárd forintért vállalták a feladatot, vagyis az Operaház által becsült összeg másfélszereséért. A munkálatok több ingatlanra (Andrássy út 22. , Hajós utca 11., Hajós utca 13-15., Révay utca 22.) vonatkoztak a tavalyi tendertájékoztató szerint.

Cikkünk megjelenése után két nappal Ókovács Szilveszter, az Operaház főigazgatója levélben reagált. Ókovács többek között azt közölte – ha jól értettük -, hogy a WHB által vezetett konzorcium az Operaház által előzetesen 9 milliárd forintra becsült felújítási munkálatokat kb. 20 milliárdért vállalta volna, ebből lett végül “csak” 14 milliárd forint, vagyis az Opera lealkudott az árból 5 milliárdot.

A 2018. június 11-i Magyar Közlönyben azonban megjelent egy kormányhatározat arról, hogy az Operaház Andrássy úti épületének felújítási költségeihez hozzácsapnak még 7 milliárd (egész pontosan 6 995 418 880) forintot. Ebből 6,65 milliárd „a generálkivitelezői közbeszerzési eljárás során felmerült” többletigény, 340 millió forint pedig nem részletezett „külön beszerzésekre” kell. A költségnövekedéssel együtt a kivitelezési határidőt is kitolták 2019. január 1-ről május 1-re.

Az eredeti, 2016-os kormányhatározat egyébként 23 milliárd forintot irányzott elő az Operaház összes ingatlanának felújítására. Úgy tűnik, hogy ez a keretösszeg a mostani 7 milliárdos emeléssel kimerült.

Megosztás