adatigénylés

Átláthatóbbá tettük az állami tulajdonú ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. gazdálkodását

Pert nyertünk az állami cég ellen, ami 2015-ben trükkös indokokkal próbált kibújni az adatigénylésünk teljesítése alól.  Négy év elteltével végre kiadta az 5 millió forintot elérő szerződéseinek listáját, és a honlapján is közzétette ezeket a közérdekű adatokat.

Az állami tulajdonú ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. a kormány által 2015. május közepén nyilvánosságra hozott, a legtöbb uniós támogatást kapott 100 cég listájának élbolyában szerepel.

A cégnél 2015-ben vizsgálatot indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI), ami aztán feljelentést tett hűtlen kezelés miatt az Országos Rendőr-főkapitányságon. A KEHI gyanúját például az keltette fel, hogy az ATEV-nek a 2013-as 15 milliárd forint árbevételéből mindössze 197 millió forint adózott eredménye lett.

Mi is szerettünk volna részleteket megtudni az ATEV gazdálkodásáról, ezért először megnéztük a cég honlapját, ott azonban a szerződések menüpontban 2015 nyarán mindössze egy – máig elérhető – pdf szerepelt, ami 87 db 5 millió forintnál nagyobb értékű szerződés adatait tartalmazza – azt a fontos információt kivéve, hogy melyik megállapodást mikor kötötték.

Ezért aztán közadatigénylésben kértük ki az állami vállalattól a nettó 5 millió forintot elérő szerződéseinek listáját, de az ATEV megtagadta a választ arra hivatkozva, hogy ezek az adatok üzleti titoknak minősülnek.

Emiatt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) fordultunk, és a NAIH vizsgálata azt állapította meg, hogy az ATEV-nek ki kell adnia nekünk, és közzé kell tennie a honlapján a szerződéslistákat.

Az adatvédelmi hatóság szerint sem titkolhatja szerződéseit az ATEV Zrt.

Az állami tulajdonú ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. a kormány által május közepén nyilvánosságra hozott, a legtöbb uniós támogatást kapott 100 cég listájának élbolyában szerepel.

Hiába, az ATEV nem tett eleget a felszólításnak, és erről a NAIH – mivel egyéb jogköre nincs – részletes jelentést tett közzé a honlapján az esetről. A dokumentumból kiderül, hogy az ATEV azzal érvelt a NAIH-nak, hogy bár állami tulajdonban van, de ettől nem minősül közfeladatot ellátó szervnek, illetve azért nem tudják kiadni az iratokat, mert a rendőrség hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz náluk.

Ezután a bírósághoz fordultunk, és a per nemrég zárult le. Megnyertük, az ATEV-nek ki kellett adnia az általunk kért szerződéslistákat, amelyekből kiderül, hogy mikor kitől milyen terméket vagy szolgáltatást mennyi pénzért vettek. Nemrég meg is kaptuk az ATEV-től a 2012-2016 közötti szerződéslistáit, a honlapján pedig 2013-tól 2018-ig közzétette a táblázatokat az állami cég.

Ennyi idő elteltével persze már nem annyira érdekes a sztori, de az ilyen pereket azért kell és szoktuk végigvinni, mert nem szabad hagyni, hogy egy adatgazda jogtalanul titkoljon el közérdekű adatokat. Ha rájuk hagynánk, mindent eltitkolnának.

Az ATEV tavalyi éve egyébként nem volt túl sikeres: nettó 13,7 milliárd forint nettó árbevételből – 459,4 millió forint „adózott eredményt”, vagyis közel félmilliárd forint veszteséget hozott össze.

Címlapkép: Az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. munkatársa dolgozik egy Tiszafüred-Kócsújfalu közelében található szarvasmarhatelepen 2014. július 4-én. (MTI Fotó: Czeglédi Zsolt)

Megosztás