közbeszerzés

További 1,5 milliárd forintért dolgozik a Várban a WHB és a Garage Kft. a Pénzügyminisztérium épületén

Utólagos épületszigetelési és szakági építési munkákat, illetve bontást végez Tiborcz István üzlettársának cége, a West Hungária Bau (WHB) Kft. a Garage Ingatlanfejlesztő Kft.-vel közösen a Pénzügyminisztérium leendő épületén, amelynek összköltsége ezzel már 18 milliárd forintnál jár.

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Előfizetőket keresünk – támogasd a munkánkat havi ezer forinttal!

Az uniós közbeszerzési értesítő legfrissebb számában megjelent tájékoztató szerint a munkákra a Nemzetgazdasági Minisztérium, jelenleg már a Pénzügyminisztérium Szentháromság tér 6. szám alatt történő elhelyezésének műemléki épületrekonstrukciója miatt van szükség, és azok még a kivitelezés első üteméhez kapcsolódnak.

A Pénzügyminisztérium leendő épületének kivitelezését több részletben bonyolítja a beruházásra létrehozott, állami tulajdonú projektcég, a PM-TÉR6 Beruházás-szervező és Lebonyolító Nonprofit Kft.

Az első ütemre vonatkozó közbeszerzés keretösszege nettó 9,8 milliárd forint volt, amelyből a WHB-nak és a Garage Kft.-nak többek között a homlokzatot és a tetőt kellett rendbe tennie. A kivitelezés második ütemében további 7 milliárd forintot költenek az egykori királyi pénzügyminisztérium rekonstrukciójára, ezt a munkát szintén a WHB és a Garage Kft. végezheti el.

Az első ütemhez kapcsolódó mostani, közel 1,5 milliárdos megbízással már 18 milliárd forintnál jár a régi Pénzügyminisztérium újjáépítése. Az építkezést 2018 novemberében nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány.

A WHB a Várban más munkákat is elnyert: a Laki Épületszobrász Zrt.-vel közösen nettó 3,479 milliárd forintért építi újjá a királyi lovardát a Budai Várnegyed területén található Csikós udvarban, valamint további 3,5 milliárdért rekonstruálja a Főőrség épületét és a Stöckl-lépcsőt.

A Vár teljes átépítésének költsége legalább 200 milliárd forintba fog kerülni a magyar adófizetőknek, de szakértők szerint akár 1.000 milliárd is lehet a végösszeg. Ennek részeként alakították ki az egykori Karmelita-kolostorban az új miniszterelnöki irodát, ahova az Iparművészeti Múzeumból kölcsönöztek szőnyegeket, dekorációnak pedig a Szépművészeti Múzeumból festményeket és szobrokat.

Historizáló populizmus 200 vagy 1000 milliárdért – a budai várnegyed átépítésének költségei from atlatszo.hu on Vimeo.

Csikász Brigitta

Címlapkép: Az újjáépített Pénzügyminisztérium látványterve (forrás: Tervlap.hu)

Megosztás